Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2005 00:00
Türkiye’de satılan bebek bisküvilerinde kanserojen bir madde olan "akrilamid" tespit edildi. Sağlık Bakanlığı ise belirlenen akrilamid miktarının "kabul edilebilir" düzeyde olduğu görüşünde.Bebekler için üretilen bisküvileri, "kanserojen madde akrilamid içerme ihtimali" nedeniyle incelemeye alan Sağlık Bakanlığı, bisküvi örneklerini İsveç’teki uluslar arası standarttaki bir laboratuvara göndermişti. Laboratuvar, Türkiye’den değişik firmaların ürettiği bebek bisküvisi örnekleri üzerindeki incelemesini tamamladı ve sonucu yaklaşık iki hafta önce Sağlık Bakanlığı’na gönderdi. Uluslar arası standarttaki laboratuvarın hazırladığı rapora göre, incelenen bebek bisküvisi numunelerinde kansorejen madde akrilamide rastlandı.KABUL EDİLEBİLİRSağlık Bakanlığı yetkilileri ise belirlenen akrilamid miktarının Dünya Sağlık Örgütü’nün "kabul edilebilir" seviyesinde olduğunu bildiriyor.AKRİLAMİD KANSEROJENBisküvi içindeki yağ, şeker ve sütün 180 derecenin üzerinde fırınlanması sonucu oluşan akrilamidin kansorejen olduğu birçok bilimsel çalışmayla belirlenmesinin yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü’nce de kabul ediliyor. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde de akrilamidin kanser riskini artırdığı tespit edildi.BAKANLIK İKİ FARKLI SONUÇ ELDE ETMİŞTİ'İDDİALAR ASILSIZDIR'AKSA Akrilik Kimya Sanayii A.Ş., ”Amacı belli olmayan bir parti başkanının AKSA Akrilik Kimya Sanayi A.Ş.'nin kullandığı hammadde (Akrilonitril) ile ilgili iddiaları asılsızdır” açıklaması yaptı. AKSA'dan, basında çıkan iddiayla ilgili olarak Borsa'ya gönderilen özel durum açıklamasında, akrilonitrilin dünyanın birçok ülkesinde üretildiği belirtilerek, şöyle denildi: “Toplam 17 ülke ACN üretmektedir. Bazıları, ABD (BP Chemicals, Cytec, Du Pont, Solutia, Sterling), Japonya (ASAHI), Hollanda, İspanya, Almanya, Rusya, Çin, İngiltere, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye şeklinde sayılabilir. Sadece ABD'de yılda iki milyon ton üretilen akrilonitrilin tüm dünyada toplam tüketimi beş milyon ton/yıldır. AKSA Akrilik Kimya Sanayi A.Ş. akrilonitril üretmemektedir. Türkiye'de akrilonitril Petkim'de (Aliağa) üretilmektedir.” Akrilonitrilin yüzde 38'inin hergün kullanılan cep telefonları, bilgisayar, bilgisayara bağlı yazıcılar, otomobillerin kontrol panosu gibi yerlerde kullanılan ABS/SAN plastiklerinin üretiminde kullanıldığı ifade edilen açıklamada, “Yüzde 17'si akrilamit üretiminde kullanılır. Yüzde 11'i nitril elastomeri üretiminde kullanılır. Yüzde 12'si özel polimerlerde (En önemlileri nylonun hammaddesi ADIPONITRILE ve C-FIBER) kullanılır. Yüzde 22'si akrilik elyaf üretiminde kullanılır” denildi.Bebekler için üretilen bisküvileri incelemek için Avusturya’dan akrilamid maddesini saptamaya yönelik "radyoaktif standart madde" getirten Hıfzıssıhha Merkezi, bebek bisküvilerini önce Ankara’daki laboratuvarlarında tahlil etmişti. Burada akrilamid miktarı "çok yüksek seviyede" tespit edilmiş ve emin olunmak için İzmir’deki laboravutara gönderilmişti. İzmir’de akrilamid miktarının Ankara’dakinin biraz altında tespit edilmesi üzerine Merkez, bisküvi numunelerini İsveç’teki uluslar arası laboratuvara göndermişti. UZMANLAR NE DİYOR?Adını vermek istemeyen bir pediatri profesörü, kansere genetik yatkınlığı olan bir bebeğin içerisinde akrilamid olduğu tespit edilen bebek bisküvisiyle beslenmesinin kansere yatkınlığını artıracağını bildirdi. Kanserin çok faktörlü olduğunu belirten pediatri profesörü, "Bu etkileri minimum seviyede tutmak önemli. Bu nedenle biz özellikle beslenmeye çok dikkat edilmesini öneriyoruz. Çocukluktaki yanlış beslenme alışkanlıkları ya da kansorejen etkisi olan besinler kanserli bir geleceğe zemin hazırlar" dedi."PAKET ÜZERİNE AKRİLAMİD MİKTARI YAZILSIN"Pediatri uzmanı, bebek bisküvisi üreten firmaların en kötü ihtimalle ürün paketi üzerine akrilamid oranını yazabileceğini söyledi. Uzman, "Böylece, ’sigara sağlığa zararlı’ uyarısında olduğu gibi tüketci uyarıyı görerek ürünü tüketecek. Bu da tükecinin en doğal hakkı" dedi.SÜT, YAĞ VE ŞEKERİN YÜKSEK ISIDA YANMASI ZARARLIHacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Köksal ise şeker, yağ ve sütün yüksek ısıda pişirilmesinin gerek bisküvide gerekse muhallebi gibi diğer ürünlerle karamelize şekerlerde maillard reaksiyonu oluştuğunu ve bunun sağlığı olumsuz yönde etkilediğini bildirdi. Köksal, "Maillard reksiyonu nedeniyle sütteki protenler kullanılmaz hale geliyor. Sütün yüksek ısıda şekerle pişirilmesi sağlığa zararlı. Bu karaciğerde toksik etki yapabilir" dedi.
button