Dene, öğren!

Güncelleme Tarihi:

Dene, öğren
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2006 00:00

Suyun ilginç bir özelliğini öğreniyoruz

Gerekli malzemeler:

Plastik kaşık

Yün kazak, hırka

Plastik kaşığın iki yüzünü de yün kazağa sürtün. Kazağın veya hırkanın ıslak veya nemli olmaması gerekiyor. Şimdi musluğu açın ve kaşığı akan suyun yakınına tutun. Suya dokunmadığınız halde akış yönünün değiştiğini göreceksiniz. Su, ikiz kutuplardan oluşur. Yani iki negatif ve iki pozitif yükten oluşan iki çift. Bu dipoller dışta nötrdür. Örneğin suyun yüzey geriliminde önemli bir rol oynarlar. Plastik kaşığı yün kazağa sürttüğünüz zaman, sürtünmeye bağlı olarak negatif elektronlar çekilmekte ve böylece kaşık tamamen pozitif yüklenmekte. Dipollerin negatif yüklü uçları ve kaşığın pozitif yükleri arasında elektriksel çekim kuvvetleri oluşmakta . İşte bu kuvvetler de suyu kaşığa doğru çekerler

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bilim adamları ekmeğin pişmesi sırasında kanserden koruyan bir maddenin oluştuğunu buldular. "Pronyl-Lysin" olarak adlandırılan bu madde, ekmekteki kabuk kısmının kızarması sırasında meydana gelmekte. Kızarma sırasında "Lysin" protein yapıtaşı, ekmek hamurundaki nişasta veya şekerle reaksiyon göstermekte. Ancak Maillard reaksiyonu olarak bilinen bu süreç sırasında bir olasılıkla kanseri uyaran akrilamid maddesinin de oluştuğu tahmin edilmekte. Tabii bu ekmeğin zararlı olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü ekmeğin içindeki vitaminler ve mineraller onu sağlıklı bir besin haline getirmekte.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!