Mahyalar, Ramazan ayının simgelerinden biri. Mahya ve mahya geleneği ile ilgili detaylar, Ramazan ayıyla beraber merak edilen konulardan biri. Osmanlılar döneminde yağ kandilleri ile yapılan mahyalar, Ramazan ayında camileri süslüyor. Peki Mahya nedir? Mahya geleneği ne zaman, nasıl başladı? İşte ayrıntılar...
#MahyaTarihte birbirimize iyi bayramlar diledikten sonra kenara çekilip keyfimize bakmaz, uzun uzun bayramlaşırmışız. Karadaki tüm kutlamalar bir şekilde denizde de devam eder, hatta gemilerden bazılarını karaya çıkartıp yürütürmüşüz. Nerede o eski bayramlar diyenler için söyleyelim, işte bu yazıda.
#BursaMahyacılık genellikle babadan oğula intikal eden bir meslektir. Eskiden mahyacılık, büyük bir ustalık isteyen gerçek bir sanat dalıydı. Bu alanda yetişmiş büyük ustalar, yerlerini alacak olan çıraklara işin bütün inceliklerini öğretirlerdi. Peki, mahya nedir? Mahyacılık ne demek?
#MahyaTürk Kültür Sanat Derneği Başkanı Sevgi Özküzne: "Eskiden ramazanda çocuklar için ayrı iftar düzenlenirdi. Bir arada oruç açmanın zevki, masalları, tekerlemeleri, bilmeceleri, Karagöz ve Hacıvat’ı, davulcusu, Nasreddin Hocası ile emsalsiz güzellikteydi. Çocuk iftarlarında miniklere ayrıca hediye olarak bayrak da verilirdi’’ dedi.