Kitapları, birbirinden ilginç ve hem şiirde hem de akılda kalıcı adlarını da överek, birikirken, onun başka türden bir biriktirici, toplayıcı olduğunu da düşünürdüm ama neye, kime benzediğini çözemezdim. Şimdi de çözmüş gibi konuşmayayım ama Enis Akın’ı ben ‘kâğıt toplayıcı’lara benzetiyorum.
#Enis AkınHüseyin Ferhad şair kavminin itibarlı bir üyesi olmakla kalmayıp, şiirinde dert ettiği, eskiden yeniye pek çok meseleyi yazısıyla da genişletip sürdürmek gibi bir inadın içinde yıllardır. Karada ve denizde pusulası aynı olan, bazen birinde bulamadığını diğerinde arayan, birindeki ipucuyla diğerine yollanan savaşkan bir şöhreti var onun.
#Türkçenin Sol AnahtarıGülten Akın’ın Türkiye’nin tarihinden, sosyolojisinden ayrı okunamayacak şiirine, ‘İncelikler Tarihi’ başlıklı kolektif çalışmada Cevat Çapan, Haydar Ergülen, Pelin Özer, Semih Çelenk’in de aralarında olduğu şair ve yazarların bakışıyla yeni bir pencere açılıyor. Şiir incileriyle süslü bu incelikler tarihinin şairi, ince elenip sık dokundukça daha da büyüyecektir. Kitabın bir müjdesi de budur...
#Gülten AkınHaydar Ergülen, iki kitapla okurlarının karşısına çıkıyor: Denemelerini bir araya getirdiği ‘Çerçöp’ ve kelimelere kendi dünyasından anlamlar verdiği ‘Nişanlılar İçin Şarkılı Alfabe’. Ergülen, her iki kitabında da iç dünyasını açıyor. Bir şairin her ne üzerine yazarsa yazsın, şiirden uzaklaşamayacağını hatırlatıyor herkese. Kendisi de öyle diyor zaten: “Yazdığım her şeyi şiirle düşünmeye çabalıyorum.”
#Nişanlılar İçin Şarkılı AlfabeMurathan Mungan, 40 yıldır ‘yeni’. Yeni şiir kitabı ‘Çağ Geçitleri’nde de kendi yenilik geleneğini sürdürüyor. Bu gelenekte her zaman çeşitlilik, renklilik, farklılık vardır, en çok da yenilik, süreklilik... Mungan’ın çalışkan şiirinin iyice olgunlaşarak artık bir ‘klasik’ kıvamına gelmesinin güzel bir örneği ‘Çağ Geçitleri’.
#Murathan MunganRutinin koşturmacasına mola verme şansı yakaladığımız tatiller, sadece dinlenme ve eğlenme fırsatı değil; kitaplarla uzun uzun vakit geçirebildiğimiz o müthiş anlar aynı zamanda... Sene boyunca, hatta bazen uzun yıllar boyunca okumayı ertelediğimiz, kapağını kaldırmak için sabırsızlandığımız bir dizi kitapla baş başa kalabilmenin en güzel fırsatı. Eleştirmen, yazar ve kitap ekleri editörlerine ‘tatil çantasına atmalık’ kitapları sorduk. Klasiklerden güncel romanlara, şiirlerden eleştiri kitaplarına çeşit çeşit öneri çıktı ortaya. İyi tatiller ve uzun okumalar dileriz!
#YAZŞairi şairden okumak şiire bir giriş kapısı olabilir mi? Beni buna inandıran örnek şair de Mahmut Temizyürek’in ta kendisi. Temizyürek’in şiir yazılarının yer aldığı ‘Boşluktan Doğan’ ve Didem Madak için yazdığı ‘Didem Zamanı’yla şairler yazıldıkça yeniden doğuyor.
#Didem MadakCemal Süreya’nın kendisini layık gördüğü ‘lord’ unvanından ‘kültür sanatın cumhurbaşkanı’na onlarca sıfat sayabiliriz Doğan Hızlan için. Yıllardır çalıştığı Hürriyet’teki günlük kültür-sanat yazılarından haftalık/aylık dergilerdeki ‘oylumlu’ makalelere okuruna ‘hata yaptırmayan’ bir kılavuz o. 80’inci yaşını kutladığı şu günlerde art arda çıkan dört kitabı vesilesiyle ‘Doğan Hızlan dili ve edebiyatı’na buyurun...
#Kitapsanat