Boğaziçi Üniversitesi’nde Nâzım Hikmet Sempozyumu

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’nde 14-15 Aralık tarihlerinde “Vakıtları Yakalamak İstiyorum”: Dünden Yarına Nâzım Hikmet Sempozyumu yapılıyor.

Haberin Devamı

Sempozyumu, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Çeviribilim Bölümü ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi düzenliyor.14 Aralık’ta Albert Long Hall’deki Büyük Toplantı Salonu’nda Murat Gülsoy’un konuşmasıyla başlıyor. Ayrıca açılışta gerçekleştirilecek İngilizce oturumda Saime Göksu-Edward Timms “A Journey through the Poetic Lanscape of Nâzım Hikmet” başlıklı konuşmada yer alacaklar. 15 Aralık’ta İbrahim Bodur Salonu’nda saat 10.00’dan itibaren Nâzım Hikmet’in Türk ve dünya edebiyatındaki yerini karşılaştırmalı bakış açılarıyla tartışan, şairin eserlerini tarihsel ve sosyal bağlamı içinde konumlandıran dört oturum yapılacak. Sempozyum 17.30’da küçük İskender, Mahmut Temizyürek, Deniz Durukan, Ömer Erdem, Nazmi Ağıl ve Gonca Özmen’in katılacağı “Şairin Bakışı: Nâzım Hikmet ve Türkçe Şiirin Serüveni” paneliyle sona erecek.Sempozyuma katılacak tüm isimler şunlar: Katerina Clark, Kenan Sharpe, Aslı Takanay, Jill Stockwell, Başak Ergil, Kim Fortuny, Saime Göksu, Edward Timms, Oğuz Makal, Veysel Öztürk, Murat Gülsoy, Nilay Özer, Güven Güzeldere, Seval Şahin, Didem Ardalı, Erkan Irmak, Murat Narcı, Halim Kara, Ömer Faruk Yekdeş, Duygu Köksal, Mehmet Fatih Uslu, Yalçın Armağan, Gülce Başer, küçük İskender, Deniz Durukan, Ömer Erdem, Mahmut Temizyürek, Nazmi Ağıl, Gonca Özmen.

 

* * *

 

Haberin Devamı

NİÇİN böyle bir sempozyum düzenlendi?Sunumda düzenleme amacı, dünyanın, eşitsizlik, şiddet ve dogmatizm sarmalına sıkışması zamanında onun şiirine gerek duyduğumuz gerekçesiyle belirtiliyor:“Böyle bir zamanda Türkiyeli büyük şair Nâzım Hikmet’in şiirini anlamak, siyasal ve sanatsal kimliğini kavramak bugüne ve geleceğe dair umudu yeniden üretmemizin, yeni düşler kurabilmemizin yolunu açıyor. Bu sempozyum kendisini her şeyden önce bir kalem işçisi olarak tanımlayan Nâzım Hikmet’in eserlerini, dünyasını, düşlerini farklı yaklaşımlar ve disiplinlerden bakışlarla ele almayı hedefliyor. Katılımcılar arasında edebiyatçılar, edebiyat tarihçileri ve sosyal bilimciler var ve bu doğrultuda ana kaygımız Nâzım Hikmet’in Türk ve Dünya edebiyatındaki yerini karşılaştırmalı bakış açılarıyla tartışmak; şairin eserlerini tarihsel ve sosyal bağlamı içinde konumlandırarak disiplinlerarası bir zeminin oluşmasını sağlayabilmek.”Sempozyumda farklı kişiler farklı disiplinler açısından onun şiirine bakacak. Uluslararası nitelikteki bu sempozyum, ülke sınırları dışında da Nâzım Hikmet’in şiirinin yeri nedir, edebi algılanması konusundaki yöntemler arasındaki bağlantılar ve farklar sergilenecek.Edebiyatçılarımızın uluslararası sempozyumlarda değerlendirilmesinin önemini her zaman savunuyorum. Artık hiçbir alan kendi sınırları içine kapanmadığından bu çalışmalar öne geçiyor.Onun, Türk ve dünya edebiyatındaki yeri sempozyumda tartışılacağı için yabancı uzmanların bizden, bizim de onlardan öğreneceklerimiz Nâzım Hikmet’e yerel yaklaşımlar dışında yeni ölçütler getirecektir. Eserleri tarihsel ve sosyal bağlamı içinde değerlendirilecek.

 

* * *

 

Haberin Devamı

MERKEZİN sitesinde de sunulacak tebliğlerin özetleri yer alıyor. Sempozyumun yeniden Nâzım Hikmet okumalarına kapı açacağı kanısındayım.

Yazarın Tüm Yazıları