Dünya serbest dalış rekortmeni milli sporcumuz Şahika Ercümen geçen ay Bahamalar’da düzenlenen ‘Vertical Blue Serbest Dalış Kupası’nda 90 metreye üç dakikada dalarak Türkiye rekoru kırdı. Bu başarının altında hem azim hikâyesi hem de kaderin bir cilvesi var. Çocukluğunu doğuştan gelen alerjik astım sebebiyle nefes alamadan geçiren Ercümen, özgürlüğü oksijensiz sular altında buluyor ve hayatı değişiyor... Ercümen ile hem çocukluğunu, eski günleri konuştuk hem de sular altının büyülü dünyasında yolculuk yaptık.
#Serbest Dalış20 yıldır dalıyorum. Tatillerim genellikle “Nerede ne balık var” etrafında dönmeye başladı. Gözüm devamlı daha uzaklarda, kimsenin gitmediği derinliklerde... “Silver Discoverer” adlı 120 kişilik, 100 metrelik bir geminin Fiji’den Marquesas adalarına gideceğini, yani batıdan doğuya Pasifik Okyanusu’nu kat edeceğini duyunca Los Angeles üzerinden 24 saatlik bir uçuşla kendimi Fiji’de buldum. Ve macera başladı.
#FijiTasarımlar yapıyor, dans ediyor, spora aşık... Genetik mirasında sanatçılık da var; heykelle ilgileniyor. Dalmak ise en büyük tutkularından biri. Hello! için büyük bir keyifle Turkuazoo Akvaryum’a dalıp sualtında poz veren, sonrasında derginin sorularını yanıtlayan Eda Taşpınar, “Denizin altına indiğinizde çok farklı dünyalar olduğunu anlıyorsunuz. Bu yolculukta hem kendinizi daha çok keşfedip şaşırıyor hem de karşınızdaki sisteme hayranlık duymaya başlıyorsunuz” dedi.
Suyun altını görme sevdasıyla denizin derinliklerine dalanların en büyük kabusu vurgun yemek. Sualtındaki basınç ortamına giren dalgıç, su yüzeyine hızlı çıktığında kanındaki erimiş azot, gaz kabarcıkları haline dönüşür. İşte bu kabarcıklar damarları tıkayıp felce yol açar.
Sualtı fotoğrafçısı Y.Fehmi Şenok Türkiye'nin ilk dalış rehberini hazırladı. Ülkemizin derin, turkuaz cennetlerini tanıtan, üç yılda tamamlanan, İngilizce baskısı da olan kitap için Şenok, ‘‘Turizm Bakanlığı'nın sualtı turizmi potansiyelinin farkına varmasını ve destek vermesini hayal ediyorum’’ diyor.<br>
Samsun'da bir tabiatı koruma alanı, beş tabiat parkı, üç sulak alan olmak üzere toplamda 9 adet sürdürülebilir eko turizm alanı tespit edildi. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ili olan Samsun, mavi bayraklı sahilleri, doğası, tarihi ve kültürel değerleriyle turizm açısından yerli ve yabancı turistlere çok sayıda alternatif sunuyor.
#Samsun