Rezzan HASANBEŞOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2001 01:52
Sualtı fotoğrafçısı Y.Fehmi Şenok Türkiye'nin ilk dalış rehberini hazırladı. Ülkemizin derin, turkuaz cennetlerini tanıtan, üç yılda tamamlanan, İngilizce baskısı da olan kitap için Şenok, ‘‘Turizm Bakanlığı'nın sualtı turizmi potansiyelinin farkına varmasını ve destek vermesini hayal ediyorum’’ diyor.
Net Yayıncılık'tan çıkan, İngilizce baskısı da yapılan kitabın Almanca baskısı da gündemde. Kitapta dalış bölgeleri, yöreye özgü canlı türleri, derinlikleri, sualtı fotoğrafçılığı için doğru mercek önerileri, Gelibolu ve Çanakkale'de batık dalışı, Sarıgerme'de mağara dalışı, Datça'da duvar ve amfora dalışı gibi çok çeşitli bilgiler yeralıyor. Ayrıca dalış merkezlerinin adresleri, İstanbul'dan Mersin'e dalış noktalarının haritası, sularımızdaki Canlılar Rehberi de bulunuyor.
İlk sualtı fotoğraf makinasını dedesi Alladdin E.Çetintaş hediye etti. 25 yıllık sualtı yaşamı ailesinin ‘‘dalma oğlum, dikkat et oğlum’’ uyarılarıyla geçti. Şişli Terakki'ye yürüyerek giderdi ki yol parası cebine kalsın, biriktirsin, dalgıç aletleri almaya koşsun. Florya plajında denize düşürülen künye, kolye gibi hatıralar için dalar, evdeki boş şişeleri, eski gazeteleri toplar sonra da bunları satıp şnorkel ve diğer dalış malzemelerini karşılardı.
Son 10 yılda 25'i aşkın ödül sahibi olan Y.Fehmi Şenok 1966'da Lyon'da doğdu. İşletme Fakültesi'nden sonra İngiltere'de polimer kimyası eğitimi gördü. Halen bir boya fabrikasında yönetici. Sualtı sporlarına ortaokul çağlarında, zıpkınla
balık avcılığı yaparak başladı. 1984'te tüplü dalış eğitiminden sonra 1989'da sualtı fotoğrafçılığında yoğunlaştı.
Elbette Kızıldeniz, Filipinler ve Florida'da da dalış yaptı ama her zaman ‘‘önce Türkiye’’ dedi. Sarıgerme'de ya da Datça'da dalmamış olanların soluğu Kızıldeniz'de almasını hiç anlayamıyor: ‘‘Akdeniz'in hakkını yememeli, ama benim için Saros'un, Ayvalık'ın çok özel yeri var. Geçmiş, derin uygarlıkların kıyıları, derinleri de bir başka oluyor. Önce bilgi olarak tam donanımlı olacaksınız ki sürprizlerde mat olmayın. Dalmak bir serüven olamaz. Teknede yapılan planlar hayati önem taşır. Sakin olmazsanız kaybederseniz. 15 yaşındaydım. Hava sıcak, dalgıç başlığını kullanmadım. Kayalıkların arasına girdim, balığı vurdum, midyeler saçlarımı kaptı. Bağıra, bağıra çıktım. 3 metre derinlikte boğuluyordum. Geçenlerde İstanbul'daki bir dalışta ölümden döndüm. Tekne sorumlusu tüpümü kontrol etti. Yanlışlıkla vanayı kendine doğru çevirmiş. 20 metrede artan basınç havayı kesti. Allah'tan yanımda Ahmet Talay adlı çok iyi bir dalgıç vardı ve mesajımı alıp, tüpü açtı. Oğlum Derin 4.5 yaşında. Bir gün dalmak isterse mutlaka eşlik ederim...’’
BAKANLIK DESTEĞİ BEKLİYORHer yurtdışı gezisinde aldığı yeni bir kitap Türkiye'nin sualtı dünyasını tanıtma konusunda daha da kamçılamış Şenok'u. Küçük ada ülkesi Malta'nın bile dalış rehberi varken, koskoca Türkiye'nin niye yok, diye isyan ede ede üç yıl önce başlamış hazırlıklara. 10 yıllık dia arşivinden 225'ini seçer, kitaplarını tarar, bazı bölgelere bu sefer keşif için değil, notları için yeniden dalar.
Anlattığına göre Türkiye Sualtı Federasyonu(TSF) dahil birçok kişi ve kurum destek vermez. Amacı dalış turizm potansiyelini vurgulamak, Türkiye'nin sularını korumak, tanıtmak, yabancıların anı olarak götürebilecekleri bir kaynak kitap yaratmaktır:
‘‘Bir hayalim var. Turizm Bakanlığı'nın bu rehbere sahip çıkması ve sualtı turizmine destek vermesi. Bu rehberle ülkemizin dünyaya açılması için çalışacağım. Sadece Almanya, İngiltere, Hollanda'daki 10 milyon dalgıç müthiş bir potansiyel. TSF'nin de yetersizliklerini giderip yeniden yapılanmasında, TÜRSAB'ın dalış turizminin peşini bırakmasında yarar var’’ diyor.
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ve İFSAK üyesi Şenok'un Voyager, Gezi Traveller, National Geographic, Atlas, Focus gibi dergilerde yazı ve fotoğrafları yayınlandı. 9 karma sergiye katıldı, dia gösterileri yaptı, uluslararası yarışmalarda yeni teknikleri ve deneysel çalışmalarıyla dikkat çekti. Şenok'un e-posta adresi: fsenok& superonline. com