İletişim olanaklarının çok olduğu günümüzde bazı bilimsel meseleler dahi insanların gündemini meşgul edebilmektedir. Bu bağlamda böyle bir konu da ünlü "M Kuramı"dır. İşte ilgiyle okuyacağınız M kuramı nedir, M teorisi hakkında temel bilgi ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimKendine “tipsiz ve çulsuz” diyecek kadar alçakgünüllü. “Dünyanın en iyi sihirbazıyım” diyecek kadar megaloman. İşin güzel tarafı, bütün bu gelgitler içinde kendisiyle dalga geçebilecek kadar rahat. İkilemli sorularda bu hafta Uluslararası Sihirbazlar Derneği tarafından David Copperfield gibi sihirbazların aldığı Merlin Ödülü’ne layık görülen Kubilay (QB) Tunçer var. Sihirbazlığının yanında akademisyenliği, senaristliği ve oyunculuğunu da konuştuk: “Gerekli-gereksiz bir sürü ödül aldım”.
#Kubilay TunçerKendine “tipsiz ve çulsuz” diyecek kadar alçakgünüllü. “Dünyanın en iyi sihirbazıyım” diyecek kadar megaloman. İşin güzel tarafı, bütün bu gelgitler içinde kendisiyle dalga geçebilecek kadar rahat. İkilemli sorularda bu hafta Uluslararası Sihirbazlar Derneği tarafından David Copperfield gibi sihirbazların aldığı Merlin Ödülü’ne layık görülen Kubilay (QB) Tunçer var. Sihirbazlığının yanında akademisyenliği, senaristliği ve oyunculuğunu da konuştuk: “Gerekli-gereksiz bir sürü ödül aldım”.
#Kubilay TunçerKuantum bilgisayar fikrini ilk defa Paul Beniof, Max Planck’ın ortaya attı. Bu sayede enerjinin sürekli olmadan kesikli değerlerde bulunan m, n, k enerji kuantları ile salındığının ortaya atıldığı düşüncesi ile teoriye dönüştürerek elde etti. Kuantum bilgisayar nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ahmet Mithat Efendi 1884’te yayımladığı ve Türk edebiyatının ilk polisiye romanı olan ‘Esrar-ı Cinâyât’ta cinayetlerin çözülmesinin önüne geçmeye çalışan, emri altındaki sorgu memurlarına baskı kuran üst yönetimdeki kişilerin karşısına gerçeğin ortaya çıkarılmasını isteyen gözüpek bir gazeteciyi çıkarıyor.
#Ahmet Mithat EfendiHiç yorulmayan bir sanatçı... Her gün okuyan, kendini geliştiren, değiştiren bir sanatçı... Bilim, sanat, toplum, insan... Metin Akpınar’ın düşünceleri her zaman gündelik telaşların, kimi zaman sığ gündemin ötesinde. 76 yaşına dek öğrendiklerini kendine saklamıyor, yeni nesillere de aktarıyor. Okan Üniversitesi Konservatuvarı’ndaki dersinden sonra buluştuk; hem bugünkü Türkiye’den hem onun diğer yarısından yani iki yıl evvel kaybettiğimiz Zeki Alasya’dan, benzersiz Devekuşu Kabare’den ve artık aramızda olmayan Ertem Eğilmez’den, Tarık Akan’dan, Halit Akçatepe’den konuştuk.
#Zeki-Metin İkilisiBilimadamları, Hubble'ın P/2013 R3'ü geçen eylül ayında Mars ile Jüpiter'in yörüngeleri arasında yer alan asteroid kuşağında saptadığı, yer teleskoplarıyla da yapılan incelemede 3 kütlenin gözlendiğini bildirdi. Hubble'ın çektiği resimlerde her biri toz bulutuna sahip 10 cisim görülüyor. Bilimadamları, asteroidin, geçen yıl başında parçalara ayrılmaya başladığını ve en büyük 4 parçanın genişliklerinin 200 metre kadar olduğunu belirtirken, güneş ışığının, dönüşünü hızlandırarak asteroidin parçalanma sürecini yavaşlattığı kuramı üzerinde duruyor. Araştırmanın liderliğini yapan California Üniversitesinde görevli gezegen bilimci David Jewitt, asteroidin “gözlerinin önünde parçalara ayrıldığını izlemenin çok şaşırtıcı olduğunu” söyledi. Bilim adamları asteroidin neden parçalandığını ise henüz açıklayamıyor. KURGU: Levent SERT
#Bilim AdamlarıIşık hızından daha hızlı ilerleyen bir parçacığın keşfedildiği iddiası, bilim dünyasına bomba gibi düştü. Bilim insanları arasında büyük şaşkınlık yaratan Opera adlı deneyin sonucu henüz doğrulanmazken, Hürriyet teknoloji yazarı Prof. Dr. Cengiz Yalçın, “Einstein’ın teorisi çöküyor mu” sorusuna açıklık getirdi. Yalçın, “Böyle bir şey söz konusu değil” ifadesini kullandı.
Biraz uzun bu başlık, Salvador Dali’nin tuval üzerine yağlıboya bir tablosunun adı. Akbank, ünlü İspanyol sürrealist ressamın bu ve 270’e yakın eserini, 20 Eylül 2008-20 Ocak 2009 tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverlerle buluşturacak. Şu sıralar Dali hayranlarını ciddi biçimde meşgul eden iki mesele var.
9 harika makinenin ortak hedefi evrenin gizlerini çözmek. Hepsi çok özel, milyarlarca doları yutuyorlar ve dünyanın dört bir köşesinden gelen binlerce parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Bu hafta size beşincisini sunuyoruz: En büyük parçacık dedektörü ATLAS, maddenin henüz bulunamayan kayıp parçası Higgs’i avlayacak.
Amerikalı bilim adamları evrendeki en uzak cismi tespit etmeyi başardı. ABD'nin California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) gökbilimcileri, 13 milyar yılda Dünya'ya ışığı gelen bir gökada keşfedildiğini, galaksinin ışığının, gökcismi 750 milyon yaşındayken Dünya'ya yansıdığını belirtti.