Almanya’da 23 Şubat’ta yapılması öngörülen erken genel seçim öncesi sürdürülecek seçim kampanyasında karşılıklı suçlamalardan, hakaretlerden, çamur atmalardan uzak durulması için CDU/CSU’nun, SPD’nin ve Yeşiller’in başbakan adayları geçen hafta Berlin’de bir araya geldi.
#ALMANYAUNESCO, Avusturya’nın başkenti Viyana'daki sosis tezgahlarını Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdiğini açıkladı. UNESCO, bu tezgahların sadece bir yemek noktası olmadığını, aynı zamanda Viyana'nın tarihini, sosyal yapısını ve mutfak kültürünü temsil eden bir sembol olduğunu belirtti.
#UNESCOAVM’ler kıpır kıpır, firmalar indirim yarışına girmiş gibi... Alışverişe çağıran reklamlar, mesajlar... Son yıllarda herkes, ihtiyaçlarını karşılamak için kasım ayını bekliyor. Ama bu indirim furyasından kârlı çıkmak için alışverişin büyüsüne kapılmamak, ihtiyaçlarımıza yönelik para harcamak bütçemiz açısından önemli. Yoksa bir anda gerekli olmayan bir sürü eşyayla baş başa kalabiliriz.
#Neslişah AygörenAlmanya denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan ve yılda 1.5 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Neuschwanstein Şatosu, günümüzde adeta bir fenomen haline gelmiş durumda. Özellikle sonbaharın hüznü çökerken bu büyüleyici şatoyu ziyaret etmek, onun dokunaklı hikâyesini daha da anlamlı kılıyor. Yapımı tam 17 yıl süren ve Bavyera Kralı II. Ludwig tarafından inşa ettirilen bu şatonun ardında gizemli ve hüzünlü bir hikâye yatıyor…
#AVRUPADAN HABERMezar taşında "çağının bilmecesi" yazıyor, doğumundan ölümüne gizemli bir hayat yaşadığı belirtiliyor. 16 yaşındayken gökten düşmüş gibi bir anda ortaya çıkan genç adamın kim olduğu neredeyse iki asırdır merak ediliyor. Bilim insanları DNA analizleriyle bu soruya nihayet bir yanıt buldu ama halen cevaplanması gereken önemli bir soru daha bulunuyor.
#DNAMünih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde (LMU) düzenlenen ve Erich-Frank-Gesellschaft’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘İnterkulturalitaet in der Medizin’ (Tıpta Kültürlerarası Etkileşim) başlıklı sempozyumda Türk-Alman tıp ilişkilerinin 40. yılı kutlandı.
#AVRUPADAN HABERMünih Türk Konseyi, NSU terör örgütünün katlettiği Habil Kılıç ve diğer ırkçı cinayetlerin kurbanları anısına bir anma töreni düzenledi. Habil Kılıç’ın Münih’te Bad-Schachener Caddesi üzerindeki dükkânının önünde, katledildiği yerde gerçekleşen törene toplumun farklı kesimlerinden geniş bir katılım sağlandı.
#ALMANYABüyük babası ‘Gastarbeiter’ (Misafir işçi) olarak Almanya’ya gelen Melis Sekmen, 26 Eylül 1993 tarihinde Mannheim’da dünyaya geldi. Aynı kentteki Ludwig-Frank Lisesi’ni bitirdikten sonra komşu kent Heidelberg Ruprecht-Karls Üniversitesi’nde Ekonomi öğrenimi gördü.
#ALMANYABaşkanlığını, Federal Meclis milletvekili Macit Karaahmetoğlu’nun (SPD) yaptığı ‘Deutsch-Türkische Gesellschaft e.V. (DTG) (Alman-Türk Toplumu), Berlin’de düzenlediği etkinlikte Türkiye’deki Yahudi Yaşamı’nı konu alan bir söyleşi akşamı gerçekleştirdi.
#Macit KaraahmetoğluBavyera Uşaklılar Derneği ve Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi tarafından, Uşaklı Türk işçilerinin Almanya’ya gelişinin 60. yıl dönümü için panel düzenlendi. Program öncesi toplantı salonunda IKG Enstitüsü arşiv bölümü tarafından Uşak’tan gelen işçilerin tarihiyle ilgili bir de resim sergisi düzenlendi.
#Bavyera Uşaklılar DerneğiKöln Müze Hizmetleri, şehirdeki müzelerdeki etkinliklerden ve programlardan kentte yaşayan Türkiye kökenlilerin de haberdar olması ve katılım sağlaması için 2018 yılından beri Türkçe hizmet veriyor. Bu hizmeti daha geniş kitlelere duyurmak isteyen müze yetkilileri, Türk basın mensuplarını bir basın toplantısıyla bilgilendirdi.
#Köln Müze Hizmetleri"Mutluluktan ayakların yerden kesilmesi" deyimini bilirsiniz. Peki ya "mutluluktan bayılmak" diye bir deyim var mı? Yoksa bile geçen yılın mayıs ayında gerçekleşen bir evlilik töreninin ardından dolaşıma girmiş olmalı.
#Prens LudwigAkademisyen ve diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından kaleme alınan 3 ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’ adlı eserin İngilizce baskısının tanıtımı amacıyla Harvard Üniversitesi’nde uluslararası sempozyum düzenleniyor. İhsanoğlu şerefine gerçekleştirilecek olan ve Osmanlı bilim mirasının geçmişi, bugünü ve geleceğinin konuşulacağı sempozyum, 26-27 Nisan tarihlerinde halka açık olarak Harvard Üniversitesi’nde yapılacak. İhsanoğlu, “Eserin Tükçesi Koç Üniversitesi, Arapçası ise İskenderiye Kütüphanesi aracılığıyla tanıtıldı. İngilizce baskısının tanıtımı ise önümüzdeki hafta Harvard Üniversitesi’nde olacak. Bu ciltlerin içinde 40 yıllık çalışmalar ve araştırmalar var” dedi.
#Ekmeleddin İhsanoğluAlmanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, sosyal platform X’teki paylaşımında İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını kınamayıp, İsrail’in de suçunun olduğunu ima ettiği gerekçesiyle eleştirilere hedef oldu.
#İsrailSinema dünyasının en gösterişli şovu bu yıl 96'ncı kez düzenlendi. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) tarafından verilen Oscar Ödülleri, Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda sahiplerini buldu.
#Oscar 2024Münih eyaletindeki Ludwig Maximillian’s Üniversitesi Helmholtz Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü, Genetik ve Nörobilim Uzmanı Prof. Dr. Ali Ertürk, tıp ve biyoteknoloji alanında çığır açan çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarlarının kapılarını Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açtı.
#Prof. Dr. Ali Ertürk