Amerikalı malzeme fiziği uzmanı Lawrence D. Woolf1 “Öğrencilere Cyan, Magenta ve Sarı (CMY) renklerini boyanın ana renkleri olarak öğretmek bu kadar kolayken, onlara yanlış bir şey öğretiyor olmamız utanç verici’’ der. Böyle bir yazıyla dünyanın bir başka köşesinde de benimle aynı düşünceleri paylaşan birisi ile karşılaşmanın heyecanını yaşadım. Burada söz edilen, sevgili çocuklarımıza resim derslerine ait bilgilerin yanlış öğretilmesi. Bilim insanı bu yanlışlığın Amerika’da da olduğundan söz ediyor.
#Konuk YazarDünyada, her dokuz dakikada bir kişinin kuduzdan öldüğü düşünüldüğünde, her yıl tahminen 59 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor. İnsanlarda görülen kuduz vakalarının yüzde 95’inden fazlası Afrika ve Asya ülkelerinde kuduz bir köpeğin ısırması sonucu meydana geliyor. Bu olguların da yüzde 80’i yoksul ve kırsal bölgelerde görülüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Köse, kuduz hakkında ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Somer Sivrioğlu’nu anlatmama, tanıtmama hiç gerek olmadığını çok iyi biliyorum. 2 ay kadar önce Adana Lezzet Festivali’nde sahneye çıktığında çığlık atanları, elini tutmak için sahneye tırmanmaya çalışanları, sahne arkasında “Terli tişörtünü bana atar mısın?” diye bağıranları gördüğümde “İşte şöhret olmak ve aynı zamanda sevilmek bu” diye düşünmüştüm.
#Müge AkgünOkul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk YazırFermantasyon, geleneksek mutfağımızda en güzel saklama yöntemlerinden biri. Farklı mutfaklarda unutulmaz lezzetlerin var olmasını sağlayan bu yöntemşer besinler daha uzun süre saklanıyor ve faydalı hale geliyor. Peki Fermente nedir? Fermantasyon nasıl olur? İşte fermente edilebilen yiyecekler hakkında bilgiler...
#Fermente NedirGeçmişte yaşamış bilim adamlarının ortaya koyduğu çalışmalar insanlık tarihi için oldukça önemli sayılabilecek boyutta olmaktadır. Fransız asıllı bilim adamı Louis Pasteur da bu bağlamda ele alınması gereken biri olarak ifade edilmektedir. Louis Pasteur özellikle sağlık alanında yaptığı buluşlarla dikkat çekmektedir. Peki, Louis Pasteur neyi buldu ya da icat etti? Louis Pasteur buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#SözlükAntisepsi, her zaman Antiseptikler ya da Dezenfektan ile karıştırılmaktadır. Dezenfektan, üzerinde bulunan mikroorganizmaları yok etmek için bazı nesnelerin yüzeyine uygulanabilen bir antimikrobiyal madde olarak tanımlanabilir. Ancak Antisepsi daha farklıdır. Antiseps nedir tüm detayları ile derledik.
#Antisepsi'Aşı diye beynimize çip takıyorlar... Hepimizi robotlaştıracaklar... Bizi kısırlaştıracaklar...' Komplo teorileri bitmek bilmiyor. Hayal gücünü zorlayan cümleler... Peki, bu aşı karşıtlığı yeni mi? Covid-19'la mı hayatımıza girdi? İşte aşı karşıtlığının 200 yüzyıllık tarihçesi ve ibretlik örnekler...
#Salgın HastalıkAstroloji sözcüğü Yunanca yıldız manasına gelen "astro" ve bilgi manasına gelen "logos" kelimelerinden türemiştir. Astroloji, eski medeniyetlerde de çok önemsenmiş ve saygı duyulmuş bir alandır. Astroloji, gök cisimleri ve astronomik verilerin, kişilerin karakteri ve kaderi üzerine etkilere sahip olduğu varsayımından hareketle konuları inceleyen ve değerlendiren bir alandır. İşte ilgiyle okuyacağınız 27 Aralık hangi burç, 27 Aralık yükseleni, 27 Aralık doğumlu Türk futbolcular ve yabancı ünlüler ile konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Oğlak BurcuAstroloji, günümüzde en önemli olan alanlardan bir tanesini oluşturmaktadır. Burçlar da astroloji alanının içerisinde yer almaktadır. Sizin için 6 Temmuz tarihinin hangi burç olduğunu, bu burcun özelliklerini, yükselenini, 6 Temmuz tarihinde meydana gelmiş olan olayları, bu tarihte doğan anime karakterlerini, ünlüleri ve futbolcuları sizler için derledik.
#6 Temmuz Hangi Burç Ve Burcu Ne?Koronavirüs ile mücadeleye bir hayli başarılı başlayan Slovakya, şimdilerde dünya genelinde en yüksek vaka ve ölüm oranına sahip ülkeler arasında yer alıyor. Başbakan Igor Matovic, sipariş ettiği 2 milyon doz Rus aşısının yarattığı kriz sonucu koltuğundan olurken "Slovakya’da neler oluyor?" sorusuna sizin için yanıt aradık...
#SlovakyaBaşarılı tasarımcı Ayşen Armağan, bedenin stile değil, stilin bedene uyduğu özgün tasarımların yaratıcısı... Stili ve şıklığı, “Kişiye ve vücut tipine uyumlu olan” diye tanımlayan Armağan, özgün, zamansız, şık, gün ve geceyi birleştiren tasarımlarla dikkat çekiyor. ‘Şıklık detayda gizlidir’ felsefesiyle çalışmalarını sürdüren Armağan ile tasarım yolculuğu ve modayı konuştuk.
#AYSUN KABAFransa'nın Albertville şehrindeki okullarında Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerle ilgili öğretmenlerine verdikleri cevaplar nedeniyle "terörist muamelesi" gören 4 çocuk ve aileleri yaşadıkları dehşeti anlattı.
#FransaHer gün gazetelerde görüşlerini okuyor, televizyonda tavsiyelerini dinliyoruz. Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan için ‘pandeminin yüzü’ desek yanlış sayılmaz. İkilemli sorularıma konuk olmaya onu şöyle ikna ettim: “Hocam, şimdi sırası mı diye kızabilirsiniz ama sağlık çalışanlarının da özlemlerinin, sevgilerinin, hasret kaldıkları küçük keyif ve tercihlerinin olduğunu, ezcümle insan olduklarını hatırlamaya ihtiyacımız var...”
#Albert EinsteinBir yarasa ya da köpek ısırdığı zaman virüse maruz olunduğunda kuduz olmak ile karşı karşıya kalınır. Bu konuda kuduz aşısı hem güvenlidir hem de önleyicidir. Tarihin en önemli buluşları arasında yer alır. Peki, kuduz aşısını kim buldu ve icat etti? Kuduz aşısı ne zaman bulundu? İşte bu konu hakkında bilgiler.
#Kuduz Aşısını Kim Buldu Ve İcat Etti?Bilimsel yöntemleri kullanarak araştırma ve deney yapan kişilere bilim insanı denir. Bilim insanları insanlığı ilgilendiren sorunlara çözüm üretmek için çalışır. Kesin sonuca ulaşana kadar gözlem, inceleme, deney gibi metotları kullanırlar. 5. sınıflar için bilim insanlarını ve çalışmalarını anlattık.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Bilim İnsanları Konu AnlatımıCovid-19 salgını insanoğlunun kurduğu sanayi ve küresel pazar şartlarını zorlamaya devam ederken, BM Çevre Programı (UNEP) yetkilileri “Zoonoz Günü” nedeniyle yaptıkları basın açıklamasında, dünyayı “gelecek salgınlar” konusunda uyardı.
#Serap TorunKovid-19 salgınının yayılımını durduracak aşıyı bulmak için zamana karşı yarış sürerken, tarihte milyonlarca kişinin ölümüne neden olan hastalıkların aşılarını bulan bilim insanlarının kıymeti, bu süreçte bir kez daha anlaşıldı.
#KoronavirüsSosyal medyada bir kullanıcı corona virüsünüm Pasteur Enstitüsü tarafından üretildiğini iddia etti. Pasteur Enstitüsünde görevli araştırmacı Olivier Schwartz, Le Monde gazetesine açıklama yaparak, ortaya atılan iddiaları yalanladı.Kısa sürede binlerce kişi tarafından izlenen video ardından Pasteur Enstitüsü’nün konumu gündeme geldi. Peki, Pasteur Enstitüsü nerede?
#Pasteur Enstitüsü NeredeÇocuklarımıza duyduğumuz sevgiyi sık sık öpücüklerle, sarılışlarla ifade ederiz. Peki, anne-babalar bir sevgi ifadesi olarak çocuklarını dudaklarından öpebilirler mi? Sosyal medyada paylaşılan çocuklarını dudaklarından öpen ünlülerin fotoğrafları, bütün dünyada çok tartışıldı. Bu konuda birbirine zıt pek çok görüş ifade edildi. Kimileri bunun masum bir sevgi ifadesi olduğunu ve kötü niyetle bakmamak gerektiğini söyledi. Kimileri ise çocukları dudaklarından öpmenin bütün gelecek hayatlarını etkileyecek kadar tehlikeli ve yanlış bir davranış olduğunu iddia etti.
#Çoçuğu Dudaktan ÖpmekFermente gıdalara ilgi son birkaç yıldır artmış durumda. Özellikle kanser hastaları için önerilen fermente ürünlerin düzenli ve dengeli bir biçimde tüketilmesi gerekiyor. Her biri doğal fermantasyon ürünü olan bu yiyecekler, gerçek birer şifa kaynağı. Peki, fermantasyon nedir, fermente ürünler hangileri?
#FermentasyonJacobsen ile Shamdasani’nin kaleme aldığı ‘Freud Belgeleri-Psikanaliz Tarihi Hakkında Bir İnceleme’, psikanalizin tarihi üzerine bir kitap değil, psikanalizin tarihinin tarihi üzerine bir kitap. Temel sorunsalını şöyle belirlemek mümkün: Psikanaliz, seçkin kültürel konumuna nasıl erişti?
#Freud