Çocuklar dudaktan öpülür mü?

Çocuklarımıza duyduğumuz sevgiyi sık sık öpücüklerle, sarılışlarla ifade ederiz. Peki, anne-babalar bir sevgi ifadesi olarak çocuklarını dudaklarından öpebilirler mi? Sosyal medyada paylaşılan çocuklarını dudaklarından öpen ünlülerin fotoğrafları, bütün dünyada çok tartışıldı. Bu konuda birbirine zıt pek çok görüş ifade edildi. Kimileri bunun masum bir sevgi ifadesi olduğunu ve kötü niyetle bakmamak gerektiğini söyledi. Kimileri ise çocukları dudaklarından öpmenin bütün gelecek hayatlarını etkileyecek kadar tehlikeli ve yanlış bir davranış olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Her iki bakış açısının savunduklarını kısaca özetlersek:

ÇOCUĞU DUDAĞINDAN ÖPMEK NEDEN YANLIŞ?

  • Anne-babaları da olsanız çocukları dudaklarından öpmek hijyenik değildir. Çocukların sevgi ifadesi olarak dudaklarından öpülmesi, maalesef istemeden onlara pek çok bakteri bulaştırmak anlamına gelebilir. Diş hekimlerine göre öpüşme yoluyla 500 farklı mikrop türü bulaşır. Özellikle bağışıklık sistemi gelişmekte olan bebek ve çocuklar bu konuda çok hassastırlar ve masum öpücükler, onların hasta olmasına sebep olabilir.
  • Çocuklar, anne-babalarını da dudaktan öpüşürken görürler. Kendileri de dudaktan öpüldüklerinde ikisi arasındaki farkı anlamakta zorlanabilirler. Bu onlar için akıl karıştırıcı olabilir. Bu görüşe göre çocukları dudaklarından öpmek, çocukların aile içerisindeki rolleri anlamalarını, duygularını ve davranışlarını olumsuz yönde etkiler.
  • Sevgi ifadesi olarak dudaktan öpülmeyi ailesinde gören çocuk, bunu sevdiği arkadaşları ve tanıdıkları ile de deneyebilir. Ve üstelik kendini öpmek isteyen diğer insanlara hayır demek konusunda zorlanabilir. Bunun masum bir sevgi ifadesi olduğunu düşünebilir. Bu da çocuğun taciz gibi riskli bir durumda kendini savunmasını zorlaştırabilir. Çocuk ailede gördüğü bu davranışın normal olduğunu düşüneceği için reddetmeyi başaramayabilir.
  • Okul öncesi dönemde verdiğimiz mahremiyet eğitiminde, çocuklara kendisinin ve başkalarının özelini, özel alanlarını, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını korumasını ve diğer insanların özeline saygı duymasını öğretiriz. Bu kadar hassas ve önemli bir eğitim, çocuğun dudaktan öpülmesinden olumsuz yönde etkilenebilir. Mahremiyet eğitiminin ana düşüncesi tam olarak çocuğa verilemeyebilir. Bu sebepten dolayı çok dikkatli olmak gereklidir.

Çocuklar dudaktan öpülür mü

ÇOCUĞU DUDAKTAN ÖPMEK NEDEN YANLIŞ DEĞİL?

Çocuklarımızı yanaklarından, ellerinden, gözlerinden, göbeklerinden de öperiz. Bu görüşe göre dudaktan öpmek de bunlardan farklı değildir. Eğer dudaktan öpmek yanlışsa, çocuklarımızı hiç öpmememiz gerekir. Bu fikri savunanlar, çocukları öpmenin doğal olduğunu, bunun masum bir sevgi göstergesi olduğunu düşünürler. Diğer bütün öpücükleri kabul edilebilir bulurken, sadece dudaktan öpmenin yanlış olduğunu düşünmenin saçma ve kötü niyetli olduğunu savunurlar.

Çocuklar dudaktan öpülür mü

PEKİ, NE YAPMALI?

Kuşkusuz hepimiz çocuklarımızı çok seviyoruz ve onlar için en iyisini istiyoruz. Çocuklarımıza bol bol sarılmakta, öpmekte tabii ki yanlış bir şey yok. Hatta bu onların sağlıklı, güvenli, mutlu gelişimi için oldukça faydalı. Ama mutlaka dikkatli olmamız gereken noktalar da var.

Haberin Devamı

Çocuklarımızı ne çok mesafeli olarak, ne de çocuğun aklını karıştıracak, mahremiyet eğitimindeki özel alan algısını bozacak, mikrop kapmasına sebep olacak şekilde sevmemek en mantıklısı. Aslında sadece dudaktan öpmenin yanlış olduğunu düşünmek de doğru değil. Çocuk öpülmek istemediği zamanlarda yanaktan da olsa öpmekte ısrar etmek, sıkıştırarak, ısırarak öpmek çocukların psikolojik ve sosyal gelişimi açısından zararlı davranışlardır. Bunları yaparak sevginizi ifade ettiğimizi düşünürken, onların gelişimine, benlik algısına zarar veriyor da olabiliriz.

Çocuklarımız neyin doğru, neyin yanlış olduğunu ilk başta bizi gözlemleyerek öğrenirler. Bu da bize anne-babalar olarak çok önemli görevler verir. Çocuklarımıza doğru örnekler sunalım. Sevgimizi, tabii ki onlara gösterelim. Ancak sevgimizi gösterirken, onların birer birey olduklarını ve buna saygı duyulması gerektiğini unutmayalım.

‘Bir çocukla iletişim halindeyken iki duygu içinde ol: Çocuk olduğu için sevgi, yarın büyüyeceği için saygı…’ Louis Pasteur

Yazarın Tüm Yazıları