Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala ikram edilecek çikolata, şeker ve lokum alışverişleri yoğunlaştı. Reyonları süsleyen şekerlemeler her yıl olduğu gibi ağırlanacak misafirlere göre alınıyor. Ancak bu yıl fındık ve Antep fıstığında yaşanan fiyat artışı fındık ve fıstıklı çikolata, şeker ve lokum fiyatlarını yüzde 15 artırdı. Bir hafta önce toz şekere gelen yüzde 7’lik zam ise şekerleme fiyatlarına yansıtılmadı.
#ŞekerYeşilköy CNR Fuar Merkezi’nde, bu yıl beşincisi düzenlenen ve artık bir ramazan geleneğine dönüşen Bayram Alışveriş Günleri Fuarı, bayram öncesi ucuza alışveriş yapmak için iyi bir alternatif. 22 Ekim’de başlayan fuar 2 Kasım’a kadar devam edecek. Fuara bu yıl 500’ün üzerinde firma katılıyor. Ağırlık tekstil ürünlerinde. Katılan firmalar arasında seri sonu ürünleriyle Kemal Tanca, Yeşil Kundura, Bambi Ayakkabı, Levi’s gibi tanınmış markalar da var. Çok ucuz fiyatlara birçok şey bulmak mümkün.
Ataşehir’deki The Salaş sakatat ağırlıklı bir menü sunuyor. Özellikle kuzu ve oğlak... Ayrıca burada, yediğim en lezzetli yağlı kara, bir de Kıbrıs’ta tattığım en lezzetli şeftali kebabı düzeyinde bir şeftali kebabı var... Bunlara gününe göre değişen süper bir çorba, tatlı ve piyasa düzeyinin 10 kat üstü bir şalgamla ayran da ekleyin...
#The SalaşAntep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#Tatlıİstanbul Beyoğlu’nda özel sektörün yaptığı en büyük kentsel dönüşüm projesine imza atan Polat Gayrimenkul, bu tecrübesini Budapeşte’ye taşıdı. Dönüşüm kapsamında hayata geçen üç projenin yatırım değerinin 600 milyon Euro olduğunu söyleyen Kaan Yücel, “Hedefimiz bundan sonraki gayrimenkul projelerimizin yüzde 50’sini Avrupa’da hayata geçirmek” dedi.
#Polat GayrimenkulAkdeniz'de av yasağının 15 Eylül'de tamamen kalkmasıyla birlikte Mersin'de her çeşit balık tezgahlarda yer almaya başladı. Geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da ciddi oranda düşerken, balıkçılar balık bolluğundan memnun. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, "Balıklarımız çok, verimlilik var. Ekim ve Kasım ayları balık bolluğunun çok olduğu aylardır" dedi.
#AkdenizTatil beldelerinde balık-meze, pizza, ‘fine dining’, pek çok seçenek bulabiliyoruz ama damağımız arada kuru fasulye, pilav, dolma gibi ev yemeklerini de arıyor. Yöresinin yerel malzemelerini mutfağa taşıyan, hesaplı ve doyurucu esnaf lokantalarını jürimize sorduk...
#Ev YemeğiRamazan Bayramı için hazırlıklar hızlandı, Eminönü’nde şeker ve lokumlar tezgâhları renklendirdi. Eminönü esnafı, ramazandaki durgunluğun bayram yaklaşırken hareket kazandığını söylüyor. Ancak geçen yıla göre iki kattan fazla zamlanan şekerler vatandaşın tadını kaçırıyor. Esnaf Erdal Yusufoğlu, “Ramazanda işlerimiz durmuştu ama şimdi satışlarımız iyi gidiyor” derken vatandaş kilosu 300 TL’ye satılan çikolataya pek yaklaşmıyor. Daha çok kilosu 50 lira olan lokum ve 100 lira olan şeker tercih ediliyor.
#Ramazan BayramıRamazana haftalar kala büyük bir hareketlilik yaşanılan Eminönü’nde bu yıl deprem felaketinin burukluğu hissediliyor. Esnaf iftarlık tezgâhları açtı ancak satışların hem deprem hem de fiyatların artışı nedeniyle önceki ramazanlara göre yüzde 20-30 oranında düşük olduğuna dikkat çekiyor. İftar sofralarının yıldızı hurma ise İskenderun Limanı’ndaki yangın nedeniyle çarşıya geç düştü. Hürriyet ramazan telaşını yerinde izledi...
#EminönüYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriEn popüler yemekleri yemek, en ‘trend’ kafeleri görmek ve en çok beğeni alacak fotoğrafları çekmek isteyenlerin adresi Akaretler. Üstelik bu sadece İstanbullular için de değil… Akaretler’in ana hattı Süleyman Seba Caddesi, Time Out dergisi tarafından dünyanın en havalı caddelerinden biri seçildi. Bir çekim merkezi haline gelen bu bölgede nerede ne yenir, ne içilir, nerede eğlenilir? Şöyle bir hava almaya Akaretler’e çıkmadan rehberimize göz atın.
#AkaretlerTamamen bilinçli ödeniyor ve teamülden paylaşılıyor o adisyonlar. “Bakın ben nerelerde geziyorum” mesajı... “Gidiyorum ama günü de bir birayla geçirmiyorum; masamdan şampanyalar, ıstakozlar eksik olmuyor” mesajı... Ezcümle “Para bende” mesajı...
#Savaş ÖzbeyBu yıl uzatmalarla 9 günü bulan Kurban Bayramı tatili sırasında en iyi yaptığımız şey bu süreyi evimizde geçirmek, İstanbul’un tadını çıkarmak oldu. Trafiğe takılmadan kentin dört bir yanına gidebilme lüksünü yaşadık. Zamanımızı dinlenmenin yanı sıra uzun süredir gitmek isteyip de trafik ya da kalabalıktır korkusuyla vazgeçtiğimiz semtlere ve mekânlara giderek değerlendirdik. Tatil beldelerinden gelen haberler ve görüntüler de ne kadar isabetli bir karar aldığımızın kanıtı gibiydi...
#Kurban BayramıBaklava üreticileri artan fıstık fiyatlarını protesto etmek için fıstıklı baklava üretimine bir süre ara vereceklerini açıkladı. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, “Bir süre fıstıklı ürünlere ara verelim, üretmeyelim. Ürünlerimizi cevizli, fındıklı yapalım. Son bir ayda fıstık 240 liradan, 440 liraya çıktı. Fiyatlar spekülatif şekilde yükseltildi. Bu hem ülkemize hem de sektöre zarar veriyor” yorumunu yaptı.
#Baklava Ve Tatlı Üreticileri DerneğiBaylan pastanesi, 29 yılın ardından Karaköy’e geri döndü; Galataport’taki yeni şubesini açtı. Menüde kup griye ve trüf pasta gibi klasikleşmiş tatlıların yanı sıra bu şubeye özel tasarlanmış tuzlu karamelli waffle, karidesli linguine ve ‘cannelloni’ye sarılmış kuzu incik de var.
#PastahaneÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriTüm dünyada adından söz ettiren bir mutfağımız var. Bu yüzden kendimi hep şanslı hissederim. Ülkemize gelen her bir yabancı, yemeklerimizin tadını damağında yıllar boyu taşır. 7 bölgeye yayılan yüzlerce lezzetimiz arasında hepimizin favorisi elbette farklıdır. Kullanılan malzemeye, bakliyata, pişirmeye, baharatına göre değişir tercihler. Çorbasından, mantısına, kebabından çeşit çeşit sulu yemeğine kadar damak zevkinize uygun bir çok alternatif üretebilirsiniz. Bu hafta çeşitli restoranlardan paket servis alarak bazı yemekleri denedim ve değişik mutfakları sizin için bulmaya çalıştım. Anadolu'nun dört bir yanındaki mutfakların önemli temsilcileri bu yazıda...
#Anadolu Mutfağıİngiltere merkezli kent ve yaşam dergisi Time Out, ‘dünyanın en havalı mahalleleri’ni listeledi. Mahalle kültürünün ve komşuluk ilişkilerinin kuvvetli olduğu semtlerin sıralandığı 40 maddelik listeye İstanbul Arnavutköy 39’uncu sıradan girdi. Beşiktaş’tan vapurla Arnavutköy’e doğru yola çıktık; seyahat yazarımız Saffet Emre Tonguç’un işaret ettiği mekânları tek tek gezdik: Şirin kafeler, leziz balıkçılar, tarihi yalılar, kiliseler, sanat atölyeleri, barlar, dondurmacılar...
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türk ürünleriyle ilgili uluslararası bir çatı marka kurma hedefimiz var. Yüksek kalite yerli ve milli ürünleri yurt dışında sergileme, bunlar için talep oluşturma ve söz konusu ürünleri yüksek fiyatla satmayı planlıyoruz. Yılın ilk yarısını bitirmeden açıklamış oluruz bu markayı. Tarım sektörü için geleceğe yönelik rekolte ve ürün fiyatları tahminleri konusunda meteorolojimiz çalışıyor. Seracılık alanında bizim Türkiye olarak onlara (Katar) verebileceğimiz Batı'dan çok daha fazla şey var" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli