Koronavirüse karşı ilk aşıyı bulan BioNTech’in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin’e Almanya’nın en üst düzey devlet madalyası olan Liyakat Nişanı verildi. Türkiye'yi de gururlandıran bu haber ardından liyakat nişanı ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, liyakat nişanı nedir, kimlere verilir? İşte liyakat nişanının anlamıyla ilgili bilgiler
#Liyakat Nişanı NedirBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinAlmanya’ya Türk işgücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle Hürriyet’e özel demeç veren Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türklerin Almanya’nın bir parçası olduğunun altını çizdi. Steinmeier, Türkiye ile Almanya arasında ‘benzersiz bir ilişki’ olduğunu vurgularken, “Türkiye siyasi ağırlığı bakımından da Almanya’nın stratejik önemi olan bir ortağıdır” dedi.
#Frank-Walter SteinmeierAlmanya’nın kür bölgesi Kara Ormanlar’ın eteğindeki Donaueschingen kentindeki MediClin’deki Kültürlerarası Psikosomatik Rehabilitasyon Bölümü’nde göçmen kökenlilere de sağlık hizmeti veriliyor. Bu birimde görev yapan psikologlar, terapistler, sosyal danışman ve hemşireler, hastalarla Türkçe konuşuyor. Birimin başında Almanya’nın önde gelen transkültürel psikoterapistlerinden Prof. Dr. Jan Kızılhan bulunuyor. Kızılhan, halen 12 hastanın tedavi gördüğü birimin kapasitesinin iki yıl içinde 40’a yükseltmeyi planladıklarını söyledi. Kızılhan’ın “En büyük destekçim” dediği eşi Mona Kızılhan da hastanenin organizasyonunda görevli. Kızılhan çifti, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Jan İlhan KızılhanÖnemli bir futbol ülkesi olmasına karşın Dünya ve Avrupa şampiyonluğu bulunmayan Portekiz, bu zinciri kırarken, hocası Fernando Santos, tarihi başarıyı getiren adam olarak vitrine çıktı. Sıra dışı kişiliği ve aykırı tavırlarıyla tanınan 61 yaşındaki elektronik mühendisi, “futbol mühendisliği” yaparak bir ilki başarıp ülkesinde kahraman oldu.
#PortekizTürkiye Cumhuriyeti'nin "ilişkilerin geliştirilmesine katkıları" nedeniyle yabancılara verdiği en büyük üç nişan, Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı'nın şekilleri değişti. Eski nişanlarda yer alan Atatürk silueti ve T.C. yazısı yeni nişanlardan kaldırıldı.
#AtatürkAlmanya'dan Türkiye'ye en büyük tur operatörü olan Öger Tours'un sahibi Vural Öger, şirketini bir süre önce turizm devi Thomas Cook'a sattı. Vural Öger, "Kalbimin sesi 'Satma diyordu' ama ticari açıdan rasyonel düşünceyle satmamın daha akıllıca bir karar olduğunu gördüm ve satışa karar verdim. Doğru bir karar verdiğime inandığım için rahatım. Ayrıca turizmden çekilmiyorum. Thomas Cook"un denetleme kurulu üyeliği ve Almanya’daki diğer şirketim ÖGER TÜRK TUR, Türkiye’deki şirketlerim ve otelleriml
Görev süresi geçen hafta dolan, Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Matthias von Kummer (61), tam bir İstanbul âşığı. İlk kez 1982’de geldi, üç yıl önce başkonsolos olarak geri döndü. Aklında Türk-Alman tarihi üzerinde durmak istediği bir kitap vardı ve geldiği gün çalışmalarına başladı.
Fatih Terim bugüne dek yüzlerce gazetecinin binlerce sorusunu yanıtladı. Ama ilk kez böyle bir röportajcıyla karşılaştı. Çünkü karşısında Türkiye’den sonra kendini en yakın hissettiği, Fiorentina ve Milan takımlarını çalıştırdığı ülkenin, yani ıtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Carlo Marsili vardı. Eşi Türk olan Marsili de Türkleri çok iyi tanıyordu.