Yaz tatilinde otellerin vazgeçilmezi, açık büfe ve sınırsız yemek. Ancak, bu yiyecekler ölümcül et yiyen bakteriden tutun listeria bakterisine kadar birçok bakteriyi içerebilir ve ölüme kadar götürebilir. Uzmanlar özellikle de iyi pişmemiş etler, süt ürünleri ile çiğ kabuklu deniz ürünlerine dikkat çekiyor.
#Yaz TatiliBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkArtan yemekleri ısıtarak yeniden tüketmek, gıda israfını önlemenin harika bir yolu. Ancak her türlü yeniden ısıtma, yiyeceğin dokusunu, lezzetini ve besin içeriğini etkileyebiliyor. Buna bir de bazı yiyecekler ısıtıldığında ortaya çıkan sağlık risklerini de eklemek gerek. O nedenle mutfakta herkesin işine yarayacak bu listeyi hazırladık. İşte asla ısıtılmaması gereken yiyecekler…
#SağlıkBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmalarla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Manavoğlu, bu şekildeki dondurmaların gıda zehirlenmesine yol açabileceği için kesinlikle yenilmemesi gerektiğini söyledi. Manavoğlu, "Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş, kusma, halsizlik belirtileri görülebilir" dedi.
#DondurmaEvcil hayvanlarımızın mama kâselerinin rutin temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Kâseler sık temizlenmediğinde hem bizim sağlığımız hem de onların sağlığı tehlikede! İşte evimizdeki tehlikeyi gözler önüne seren araştırmanın sonuçları…
#Köpek MamasıHamileyken kadınlar kendileri ve bebeklerinin sağlığı için yeme içmelerine her zamankinden daha fazla özen gösterirler. Bunun nedeni biraz da hamileyken her gıdanın alınamıyor olmasıdır. Peki, hamileyken neler tüketilmeli ve tüketilmemeli? İşte hamileyken içmeniz ve içmemeniz gereken içecekler...
#Hamileyken Bitki Çayı İçilir MiBulaşıcı hastalıkların birçoğunun bildirimi zorunlu olmaktadır. Özellikle günümüzde tüm dünyayı saran COVID-19 salgını dünya üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Bunun yanında dünyada AIDS, Akut Kanlı İshal gibi pek çok bildirimi zorunlu hastalık bulunmaktadır. Bu bakımdan bildirimi zorunlu olan hastalıkların neler olduğunu ve bu hastalıklar ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bildirimi zorunlu hastalıklar nelerdir ve nereye bildirilir? Bildirimi zorunlu hastalıkların grupları ve listesi (B, C ve D Grubu) nedir detayları ile derledik.
#Sağlık'Denizlerin çöpçüsü' martılar dünyanın her yerinde benzer bir tehlikeyle karşı karşıya: İnsan yiyecekleriyle beslenmeye alışıyor, avlanmayı bırakıp kilo alıyorlar. Bunun hem martılara hem de ekosistemin geneline etkilerini uzmanlara sorduk.
#MartıKoronavirüs tedbirleri kapsamında kafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Tavuk etlerinin çabuk bozulduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, hamilelerin düşük yapmasına neden olan 'listeria' bakterisinin tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü belirtti.
#Bayat TavukKafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Tavuk etlerinin çabuk bozulduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, hamilelerin düşük yapmasına neden olan 'listeria' bakterisinin tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Var, çoğu vatandaşın karın ağrısı çektiğini ancak soğuk havalardan dolayı üşüttüklerini zannederek hastaneye gitmediğini söyledi.
#AdanaHamilelikte yeterli ve dengeli beslenme yalnızca annenin vücudunu ve sağlığını değil, doğrudan bebeği de etkiler. Bu dönemde, annenin aldığı besinler plasenta aracılığıyla fetüse taşınır ve fetüs enerji ihtiyacını bu besinler aracılığıyla giderir. Bebeğin organ gelişimini sağlayabilmesi için annenin hem doğru besin tercihleri yapması hem de bu besinleri doğru miktarlarda vücuduna alması gerekir.
#HamilelikHer bireyin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, sağlıklı bir yaşam için gerekliliktir. Beslenmenin ve yaşam tarzının gebelik üzerine etkileri günümüzde net olarak bilinmektedir. Bu nedenle özellikle gebe olan kadınlar ve gebelik planlayan çiftler için beslenme daha da önemlidir. Tüp bebek tedavisi gören hastalarda tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri de beslenme şeklidir. Aşağıda kısırlık problemi olan ya da tüp bebek tedavisi gören hastalarının bilmesi gereken beslenmeyle ilgili ipuçlarından bahsedeceğim.
#Tüp BebekÖzellikle yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dondurmada katkı maddesi en az olanının sağlığa faydasının büyük olduğuna dikkat çeken KBB uzmanı Prof. Dr. Sefa Dereköy, "Şirin dükkanlardaki renk renk dondurmalardan tatmak için kuyruğa girenlerin çoğu buzlu katkılı yiyecek satın alıyor. İçeriğini bilmediğiniz sahte dondurmada enfeksiyon ve hastalık riski büyük. Kaliteli bir dondurmanın yüzde 60'ı su, yüzde 20'si karbonhidrat, yüzde 12'si yağ, yüzde 4'ü protein ve yaklaşık 200 kaloriden ibarettir" dedi.
#DondurmaGebelikte enfeksiyon yaşamak her hamile kadının korkulu rüyasıdır. Gebelik esnasında ortaya çıkan enfeksiyonlar, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince anne adaylarının çok daha dikkatli olması gerekir. Hem düşüğe hem de doğum sonrası bebekte doğumsal anomalilere neden olan enfeksiyonlar erken teşhis edildiği zaman rahatlıkla tedavi edilebilir.
#Enfeksiyon Tanısı Nasıl KonulurGebelikte enfeksiyon yaşamak her hamile kadının korkulu rüyasıdır. Gebelik esnasında ortaya çıkan enfeksiyonlar hem annenin hem de bebeğin sağlığın açısından ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince anne adaylarının çok daha dikkatli olması gerekir. Hem düşüğe hem de doğum sonrası bebekte doğumsal anomalilere neden olan enfeksiyonlar erken teşhis edildiğinde rahatlıkla tedavi edilebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, gebelikte yaşanan enfeksiyon ve düşük riskini anlatıyor.
#Enfeksiyon Belirtileri