Eğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk YazarGalatasaray Başkan Adayı Metin Öztürk, seçim öncesi Hürriyet'e özel açıklamalarda bulundu. Metin Öztürk kulübün sorunlarını çok iyi bildiklerini ve çözüm üretmek için görev talip olduklarını belirtirken en az 2 dönem için başkanlığa talip olduklarını ifade etti.
#GalatasarayMaskeli ve mesafeli de olsak hayat pandemi öncesi düzene dönüyor gibi. Okullar açıldı, öğretmenler öğrencilerine, öğrenciler arkadaşlarına kavuştu. Peki 1.5 yıllık aradan sonra okula dönmek nasıl bir his? İşte öğretmen, veli ve öğrenci görüşleriyle yüz yüze eğitime dönüşün özeti...
#OkulLGS tercih sürecine ilişkin ayrıntılar şu günlerde en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Liseli olmak için gün sayan sekizinci sınıftan mezun öğrenciler ve aileleri, LGS sonuçlarının ardından başlayacak LGS tercih sürecine odaklandı. Peki, LGS tercihleri ne zaman başlayacak?
#Lise Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?Yüz binlerce sekizinci sınıf öğrencisi ve ailesinin merak ettiği konulardan biri de LGS sınavının tarihi. Geçtiğimiz yıl haziran ayında yapılan LGS'nin bu yılki tarihi, sınava haftalar kala araştırılıyor. Öte yandan corona salgını nedeni ille pek çok sınav ertelenirken, LGS'nin durumu da akıllara soru işareti düşürdü. Peki, LGS sınavı ne zaman? 2020 LGS ne zaman yapılacak?
#LGS Sınavı Ne Zaman?1 milyonu aşkın öğrencinin liseli olmak için kullanacağı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu açıklandı. Adrese dayalı yerleştirmeyle liseli olacak öğrencilerin yanı sıra LGS'ye katılan öğrenciler de bu kılavuzu kullanarak 1-12 Temmuz'de tercih yapabilecek. Sonuçlar ise 22 Temmuz'da açıklaklanacak.
#MEB1 milyon 200 bin öğrenci, 26 Haziran’da açıklanacak Liselere Geçiş Sınavı’nın sonuçlarını ve adrese dayalı yerleştirme kılavuzunu bekliyor. Ancak lise adaylarının önünde bir seçenek daha var: Güzel sanatlar ve spor liseleri. Bu okullara girişte kullanılacak yetenek sınavı için başvurular 26 Haziran’da bitecek.
#GazetehaberleriLise adaylarının önünde LGS ve adrese dayalı yerleştirme dışında bir seçenecek daha var, güzel sanatlar ve spor liseleri. Bu yıl sistemde yapılan değişiklikle özel yetenekle alan liselere girişte, merkezi sınav zorunluluğu kalktı. Bu okullar, yetenek sınavı ve ortaokul başarı puanı üstünlüğüne göre öğrenci kabul edecek.
#Özel YetenekOrtaokul 8’inci sınıf öğrencilerinin liselere geçişte bir seçeneği de sınavla kayıt alacak okullar. Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) Türkçe, matematik ve fenin etkisi büyük olacak. Bu derslerle ilgili son hazırlıkları ve konu ağırlıklarını uzmanlara sorduk. İşte üç alandan sınavda çıkabilecek konular ve çalışma tüyoları.
#LGSBu yıl ilk kez uygulanacak liselere giriş sistemi için geri sayım başladı. Yeni sistemde birçok değişiklik yer aldı. Artık öğrencilerin liseye geçiş için iki farklı yolu var: Evine yakın okula adrese dayalı olarak yerleşme ya da merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak okullar için yarışma. 1.367 okula girişte kullanılacak LGS, 2 Haziran’da yapılacak.
#MEBMEB’in belirlediği 1.367 okula girmek için yaklaşık 1 milyon öğrencinin katılacağı Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) iki hafta kaldı. MEB kılavuzuna göre, bugün sınava giriş belgeleri açıklanacak. Uzmanlar, adayları son çıkan denemeleri çözmesi, aileleri de olağanüstü bir durum varmış gibi davranmaması konusunda uyarıyor. İşte 2 Haziran’daki sınav için uzman önerileri.
#Gazetehaberleri19 yılda Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna 11 kişi oturdu. Daha önce sadece 5 yıllık ilkokuldan oluşan zorunlu eğitim önce 8 yıla çıkarıldı. Ardından sistem yeniden değiştirildi ve halk arasında 4+4+4 diye bilinen 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim sistemi getirildi. Üniversiteye giriş sistemi üç defa değişti. 1995’ten itibaren YÖK başkanlığı koltuğuna 5 kişi atandı. Bazıları iki dönem başkanlık etti. Bunlardan sadece biri, Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, süresi dolmadan görevden alınarak, Başbakanlık Başmüşaviri oldu. ÖSYM tarafında ise 2010 yılından itibaren yaşanan sınav skandalları tüm ülkenin gündemine oturdu. 2010’da KPSS ile başlayan kopya skandalı, 2011’de YGS’de şifre skandalına dönüştü.
Araştırmalarını ABD’de sürdüren iktisatçı Daron Acemoğlu, ulusal kalkınmanın siyasi kurumlarla ilişkisini inceleyen son kitabı ‘Devletler Niye Çöker’le adından bahsettiriyor. Acemoğlu ekonomik kalkınmanın gerisinde kalan siyasetin sorunlara yol açacağı görüşünde