Güncelleme Tarihi:
Liselere geçiş sınav sistemi en son 5 yıl önce değişince, tüm liseler Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) puanıyla öğrenci almaya başladı. 2017’nin sonlarında TEOG kaldırıldı. Artık liseli olmak için bu yıl 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 200 bin öğrencinin önünde ilk etapta iki seçenek var: Merkezi sınavla öğrenci alacak devlet ve özel okullara yerleşmek ya da adrese dayalı olarak evine yakın okula kaydolmak. Yeni sisteme göre, öğrencilerin yüzde 90’ı evlerinin yakınındaki liseye, adrese dayalı olarak yerleştirilecek. Fen, Anadolu, sosyal bilimler, proje okullar gibi liseler ise sınavla alacak, öğrencilerin yüzde 10’u bu şekilde liseli olacak. İşte yeni sistemle ilgili detaylar.
1- ADRESE DAYALI YERLEŞTİRİLECEK
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıklamalarına göre, öğrencilerin yüzde 90’ı adrese dayalı olarak yerleştirilecek. Tüm öğrencilere her okul türünden en az 2, en fazla 5 tercih hakkı verilecek. Öğrenciler, evlerinin yakınındaki liselere adrese dayalı olarak kaydolacak. Okulların belirli kontenjanı için öğrenciler arasında eşitlik sağlanması halinde bakılacak kriterlerde de değişikliğe gidildi. Eski sistemde yerleştirmelerde puanların eşit olması halinde Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı’nın ardından yıl sonu başarı puanına bakılıyordu. Yeni sistemde ise Ortaokul Başarı Puanı’nın (OBP) ardından ikinci kriter yaş olarak belirlendi. Bu durumda yaşı küçük olana öncelik verilecek. Eşitlik devam ederse sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak. İstediği okul türüne yerleşemeyen ya da yerleştiği okul türünü beğenmeyen öğrenciler için nakil veya ek yerleştirme süreçleri olacak.
2- MERKEZİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK
Aralarında Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek gibi köklü kurumların da olduğu; fen, sosyal bilimler, Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu liseleriyle proje okulların yer aldığı 1.367 okul merkezi sınavla öğrenci alacak. MEB’in açıklamalarına göre, öğrencilerin yüzde 10’u sınav puanlarına göre yerleştirilecek. Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran’da tek oturum halinde uygulanacak. İki oturumda 90 soru için 135 dakika verilecek. Sınava girmek için herhangi bir şart yok. İsteyen ve başvuran herkes sınava girebilecek. Sorular sadece 8’inci sınıf müfredatını kapsayacak ve açık uçlu soru olmayacak. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 da yabancı dil sorusu yer alacak. Yerleştirmede okul başarı notu dikkate alınmayacak. Güzel sanatlar, spor liseleri eskisi gibi yetenekle ve okul puanıyla öğrenci alacak.
ÖZEL OKULLARA NASIL GİDİLECEK?
MEB’in açıklamasına göre, isteyen özel okullar kendi sınavlarını yapabilecek, isteyenlerse MEB’in sınav puanını kullanabilecek. Türkiye Özel Okullar Derneği, bu yıl 80 özel okulun MEB’in yaptığı sınav puanıyla öğrenci alacağını açıkladı. Özel liseler, devlet okullarından önce kayıt alacak. Özel okulların ön ve kesin kayıt tarihleri ise, MEB’in kayıt takvimini açıklamasından sonra netleşecek.
SINAVLA ALACAK OKUL SAYILARI
İmam Hatip Lisesi: | 297 |
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: | 449 |
Anadolu Lisesi: | 222 |
Fen Lisesi: | 309 |
Sosyal Bilimler Lisesi: | 89 |
Toplam: | 1.367 |
Kohtenjan: | 126 bin 510 |
Derslik: | 4 bin 217 |
34 İLDE ANADOLU LİSESİ YOK
Sınavla girilecek 1.367 okul incelendiğinde İstanbul’da 225, Ankara’da 82, İzmir’de ise 62 lise bulunuyor. Öğrenci sayısına göre ilk üçte yer alan bu üç kentte en fazla kontenjan Anadolu liseleri için ayrılıyor. İstanbul’da Anadolu liseleri için bu oran yüzde 52, İzmir’de yüzde 45, Ankara’da ise yüzde 36. Anadolu imam hitap liselerine giden kontenjanın ortalaması ise yüzde 20. Fen liseleri üç büyük şehirde yaklaşık yüzde 13’lük bir ortalamaya sahip.
Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bartın, Burdur, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Mardin, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon, Tunceli, Yalova ve Yozgat’ta sınavla öğrenci alacak hiçbir Anadolu lisesi yok. Burada Anadolu liseleri yerine özellikle fen liselerinin sınavla öğrenci alan okullar listesine eklendiği görülüyor.
BU TARİHLERİ UNUTMAYIN!
Sınav tarihi: 2 Haziran
Sınav sonuçlarının ilanı: 22 Haziran
TEOG İLE LGS’NİN FARKI
ESKİ SİSTEM
- Tüm 8’inci sınıflar için zorunlu olan TEOG, öğrencinin okuduğu okulda iki dönem olarak yapılıyordu.
- Tüm lise türlerine sınavla öğrenci yerleştiriliyordu.
- Öğrenciler sınava kendi okullarında girdiği için sınav giriş belgesi düzenlenmiyordu.
- Sınavlar hafta içinde iki güne dağıtılarak ve her gün üç oturum şeklinde uygulanıyordu.
- Her dersten 20 soru soruluyor, 40 dakika süre veriliyordu. Oturum araları 30 dakikaydı.
- Yanlışlar doğruları götürmüyordu.
- Telafi sınavı düzenleniyordu.
- Yanlışlar doğruları götürmüyordu.
YENİ SİSTEM
- İsteğe bağlı girilen sınav, 2008’de kaldırılan Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (OKS) olduğu gibi farklı merkez ve okullarda yapılacak.
- 1.367 okula sınavla girilebilecek.
- Öğrencilere sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgilerinin yer aldığı fotoğraflı sınava giriş belgesi verilecek. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınava giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler LGS’ye alınmayacak.
- LGS sadece cumartesi günü, iki oturum olarak uygulanacak.
- Sözel bölümde; 20 Türkçe, 10 TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru için 75 dakika süre verilecek. Sayısal bölümdeyse 20 matematik, 20 fen bilimleri olmak üzere 40 soru için 60 dakika süre tanınacak. Birinci oturumla ikinci oturum arasında 45 dakika ara olacak.
- Üç yanlış bir doğruyu götürecek.
- TEOG’da olduğu gibi bir telafi sınavı uygulanmayacak.