Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2019-2020 eğitim öğretim yılında liselerde sınıf geçmeyle ilgili sıkça sorulan soruları yanıtladı. Tüm 12. sınıf öğrencileri sorumlu dersi olup olmamasına bakılmaksızın üniversite sınavlarına girebilecek. Lise son sınıf öğrencilerinin de birinci dönemde aldıkları notlar geçerli olacak ve yıl sonu başarı puanı buna göre hesaplanacak. Son sınıf öğrencileri, başarı sağlayamadıkları derslerden sorumluluk sınavlarında başarılı olmaları halinde mezuniyet puanları hesaplanarak mezun edilecek. Sorumluluk sınavları, birinci dönemin ilk haftası, ikinci dönemin ilk haftası ile son iki haftası içinde yapılacak.
#Milli Eğitim BakanlığıBakan Tekin’in ‘sınıf tekrarı yapılacağını’ açıklaması eğitimcileri sevindirdi. Eğitim uzmanları, son 10 yıldır sınıfta kalmanın ‘efsane’ olarak algılandığına dikkat çekerek, sınıf tekrarının öncelikle öğretmenlere saygıyı arttıracağını ifade ettiler.
#Yusuf Tekin2022-2023 eğitim öğretim yılının bitmesine çok az bir süre kaldı. Binlerce öğrenci de sınıf geçme şartları ile ilgili araştırmalara başladı. Birkaç tane zayıf dersi olan kişiler “Lisede kaç dersten sınıfta kalınır?” sorusunun cevabını merak ediyor. Peki, Lisede kaç zayıfla sınıf geçilir?
#Sınıfta Kalma21 Eylül’de okulları açmayı planlayan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan son hazırlıkları öğrendim. Bilim Kurulu’nda bulaş ve bulaştırma riskinin 15 yaş üstünde fazla olduğu, en az bulaşın 10 yaş altında bulunduğu görüşünün ortaya çıkması üzerine Bakanlık bürokratları çalışma yaptı. Buna göre yüz yüze eğitime ilk olarak anasınıfı, birinci ve ikinci sınıflar başlayacak. Haftada iki gün ders yapılacak, çarşamba-pazar okullarda büyük temizlik olacak. Seyreltilmiş sınıfa seyreltilmiş müfredat hazırlanıyor. İşte 21 Eylül sonrası eğitimin nasıl olacağına ilişkin tüm detaylar...
#YazarEğitim dünyası için 2019 hareketli bir yıl oldu. Yeni uygulamalar ve kanunlarla birlikte 2020 de dolu dolu geçecek. Okula başlama yaşının 69 aya çıkarılması, ara tatiller, teneffüs sürelerinin uzatılması 2019 yılına damga vuran yenilikler olurken Öğretmenlik Meslek Kanunu, kalabalık Liselere Giriş Sınavı (LGS), sınıf geçme düzenlemesi, özel öğretim kurslarının durumu da yeni yılda gündem olacak.
#GazetehaberleriMevcut sistemde sınıf geçmek için tüm derslerden 50 ortalamayı tutturmak yeterliyken MEB yeni bir model hazırlıyor. Buna göre öğrencinin her dersten ayrı ayrı ortalama 50 puan alması gerekecek. Bu puanı alamayan ikmale kalacak. İkmalden de geçemeyen sınıf tekrarı yapacak.
#MebMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılmasına kısa bir süre kala kamuoyunda tartışılan özel sınıf ve bağış parası haberleriyle ilgili açıklama yaptı. Selçuk, "Velilerimiz 'vermek istemiyorum' dediğinde 'kaydınızı yapmıyoruz' durumu söz konusu değil, yasal olarak bu mümkün değil" dedi.
#Milli Eğitim BakanıLisede geçme notu kaç sorusu, özellikle lise hayatına yeni başlayan öğrencilerin merakla araştırdığı konular arasında yer alıyor. Geçme notu olarak İlköğretim kurumlarında aldıkları puanların lisede farklı olması, öğrencilerin mevzuatı araştırmasına neden oldu. Peki lisede geçme notu kaç olarak uygulanıyor? İşte merak edilen konuyla ilgili detaylı bilgiler
#Lisede Geçme NotuÇoktan seçmeli testler yaşamın bir parçası. Sorulması gereken soru, ne kadar büyük bir parçası olması gerektiği. Örneğin ABD’de üniversitelere girişte standart test sonuçlarına bakılır ama başka kriterler de kullanılır (kompozisyon, mülakat, özgeçmiş, portföy vs.). Öte yandan ülkemizde hem liseye hem üniversiteye (hem de devlete) girişte sadece standart test sonuçları kullanılıyor.
#Eğitimİki yıldır NASA’da çalışmalarını yürüten astrofizikçi Dr. Umut Yıldız gençlere, “Bir şeyler yapmak istiyorlarsa belli bazı hayalleri varsa bunu kovalamaları lazım, riske girmeleri lazım. Hayaller için risk almak gerekiyor” diyor.
14 Mart Tıp Bayramı’nda doktorlar daha çok uğradıkları şiddetle, yaptıkları eylemlerle gündeme geliyorlar. Fakat bir tıp öğrencisinin doktor olma mücadelesi kolay geçmiyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Hancı ve Tıp Fakültesi Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Muhammet Güven, Tıp Bayramı öncesi doktor adaylarının ve tıp fakültelerinin sorunlarını anlattı.
#DoktorSon yılların en önemli projelerinden biriydi ve başarıyla da uygulamaya sokulmuştu. 7 milyon çocuğa süt içirmeye başlandı. Ancak ne olduysa oldu ve 2 bine yakını hastalandı. Olur ya... Kiminin alerjisi tuttu, kimi bozuk sütten zehirlendi. Şimdi ayaklanıp, bu harika projeyi askıya almayalım.
HASAN Anaral, 1963 yılında Deniz Astsubay Okulu’na girmiş, 1969’da mezun olmuş. Daha sonra ayrılmış, üniversiteye girme hakları olmadığından dışarıdan liseyi bitirmiş; Yıldız Teknik’i kazanarak Akşam Makine Mühendisliği’ni bitirmiş... Astsubay Okulu’na aile zoruyla gittiği için hayatının ne kadar zor geçtiğini anlatırken şöyle bir anısını da aktarıyor:
İnsanın estetik tarihinde, güzellik anlayışı dönem dönem hep değişti. Bazen şişmanlık, bazen zayıflık, bazen ince dudak, bazen kalın dudak güzelliğin sembolü sayıldı. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yasemin İnceoğlu ve Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi sosyolog Altan Kar, işte bu değişimleri araştırdı.
Kayseri Lisesi, Anadolu’daki en verimli eğitim kurumlarından. Mezunları arasından bakanlar, cumhurbaşkanları, namlı politikacılar, sanatçılar, akademisyenler, işadamları çıkmış. Lise, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde yine gündeme geldi.