4 yıla çıkarılan liseye kaydedilen öğrencilerin yarısı sınıfta kaldı

Güncelleme Tarihi:

4 yıla çıkarılan liseye kaydedilen öğrencilerin yarısı sınıfta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2006 12:48

LİSE 1'inci sınıfa kaydedilen öğrencilerin yarıya yakın bölümünün sınıfta kalması üzerine bu okullarda büyük sıkıntılar çekilirken, sınıf tekrarına bırakılan öğrenciler ve aileleri ‘af’ çıkarılmasını istedi.

Yeni ders yılında 2'nci haftaya girilmesine rağmen eğitim- öğretim sorunları çözümlenemedi. Okullarında sınıf açılmayan, yeni sisteme dahil olmak istemeyen eski lise 1'inci sınıflarda kalan öğrencilerin bir arada öğrenim görmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce bazı okullarda sınıf oluşturma çalışmaları sürüyor. Anadolu lisesi, süper lise, anadolu meslek, teknik, ticaret ve öğretmen gibi statülerinde farklılık bulunan liselerin öğrencilerinin aynı sınıfta okumalarının mümkün olmaması nedeniyle çözüm yolu bulunması zorlaşırken, bu durumdaki öğrenci ailelerinin de çocuklarının bir üst sınıfa borçlu geçirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı düzeyinde girişimleri sürüyor. Bakanlığın bugüne kadar sessiz kaldığını öne süren, çifte standart uygulandığını öne süren veliler, şu görüşü savundu:

“Liselerde 4 yıllık eğitime geçildiğinde geçen yıl lise 1'i okumuş öğrencilere ders sayısına bakılmaksızın üst sınıfa borçlu geçme hakkı verilmişti. Aynı dönemde bizim çocuklarımız hazırlık okudu. 2005-2006'da lise 1'i okudular ama bazı dersleri başaramadılar. Şimdi onlara bir üst sınıfa borçlu geçme hakkı verilmiyor. Çocuklarımız, toplama kampı gibi oluşturulacak sınıflarda okumaya mahkum ediliyor. Bu çocukların yanı sıra anne- babalar olarak bizler de perişan olduk. Fazladan bir hak değil, geçen yıl uygulanan affı istiyoruz.”

Eski öğrenciler af beklerken, 2005-2006'da yeni sistemin lise 1'i okuyan öğrencilerin yüzde 35-50'sinin başarısızlıktan sınıfta kaldığı ortaya çıktı. Genel liselerde başarısızlık oranının yüzde 50'lere ulaştığını hatırlatan eğitimciler, şu değerlendirmede bulundu:

“Genel liselerde her 2 ya da 3 öğrenciden biri 1'inci sınıfta kalıyorsa bu başarısızlığın nedenleri araştırılmalı, ortaya konmalı önlemi alınmalı. Diploma not ortalaması 3.00-3.50 ve üzerinde olan öğrencilerin meslek liselerine gitmesi, genel liselerdeki bu başarısızlığın en önemli nedeni. Meslek liselerinin anadolu bölümleri sınavla öğrenci alıyor. Açık kontenjanlarına daha sonra diploma notuna göre ön kayıtla öğrenci alıyor. Anadolu teknik, meslek, endüstri ve ticaret liselerinin ayrıca normal bölümleri de var.

Bunlara da diploma notuyla ön kayıtla öğrenci alınıyor. Önkayıtla başvuran öğrenciler en yüksek nottan sıralanarak alınıyor. Bazı meslek liselerine bu yıl alınan öğrencilerin en düşük diploma not ortalaması 4.20'ler civarında. İlköğretimden 2.00-2.50 not ortalamasıyla mezun öğrencilere genel liselere gitmek kalıyor. İlköğretimden mezun olurken meslek lisesinde okuması önerilip yönlendirilen düşük not ortalamalı öğrenciler kendilerini alacak meslek lisesi bulamadığı için genel liseye gitmek zorunda kalıyor. Meslek lisesinde okuması gerekenlerin meslek lisesinde yer bulup okuyabilmesi için bu lise türlerinin tümü bir eşgüdüm içinde olup, öğrenci alımını planlamalı. Bu yapılamazsa genel liselerde başarısızlık faciası üst sınıflara tırmanacak.”

Toplam 450 lise 1'inci sınıf öğrencisinden 260'nın kaldığı Yenişehir'deki 50'nci Yıl Lisesi, yine lise 1'ndeki 450 öğrencisinden 209'unın sınıf tekrarına kaldığı Karşıyaka Gazi Lisesi bu tablonun en çarpıcı örneklerini oluşturdu. Gazi Lisesi'nde bu yıl yeni başlayanlarla ‘T' şubesine kadar lise 1 sınıfı açılırken, Vecdi Gönül Lisesi'nde de başarısızlık oranı yüzde 50'yi buldu oldu. 200 lise 1 öğrencisinden 90'ı sınıfta kaldı. 300 lise birinci sınıf öğrencisinden 129'u sınıf tekrarına kalan Süleyman Demirel Lisesi'ni diğer ka liseler de izledi. Bayraklı Lisesi'nde 183, Erol Çakır Lisesi'nde 164, Havva Özişbakan Lisesi'nde 178, Şemikler Lisesi'nde 160 öğrenci bir yıl daha lise 1'inci sınıfı okuyacak. Öğrencilerin, yeni sistemle lise mezuniyetleri 5 yıla uzarken, başarısızlıklarının bu yıl tekrarı halinde tasdikname alacakları, liseyi açıktan bitirebilecekleri vurgulandı.

İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, lise 1'ndeki başarısızlığın ilköğretimden ortaöğretime geçiş ile öğrencilerin ergenlik dönemi özelliğinden kaynaklandığını söyledi. İlköğretimde sınıfta kalma olmadığını, bu nedenle öğrencilerin ortaöğretimin ciddiyetini kayrayamadığını belirten Aydoğan şunları söyledi:

“İlköğretimde herkes sınıfını geçiyor, kimse ders çalışma alışkanlığını kazanmıyor, işin ciddiyetini kavrayamıyor. Kavramayınca sınıfta kalıyor. Lisede sınıfta kaldığını görünce akıllanıp çalışıyor. İkinci yılda başarılı oluyorlar. Geçiş dönemi özelliği bu. Lise 1'inci sınıf aynı zamanda öğrencilerin ergenlik dönemine denk geliyor. Bu dönemin getirdiği problemler de ekleniyor. Meslek liselerine gelince, biz meslek lisesine başvuran hiç kimse açıkta kalmasın istiyoruz. Meslek liselerinin sayısını, kapasitesini arttırmaya çalışıyoruz. İlköğretimden mezun en başarılı öğrenciler anadolu lisesi statüsündeki leselere gidiyorlar. Meslek liselerine her kategoriden öğrenci gidiyor. Lise 1'lerdeki başarısızlık bence geçiş dönemi ve ergenlik dönemi özelliklerinden kaynaklanıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!