Antik dünyanın kültürel gelişmişliğinin ve zenginliğinin günümüze ulaşan en önemli belgeleri mozaikler. Nizip ilçesindeki Zeugma antik kentinde yapılan kazılarda çıkan mozaiklerin sergilendiği Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi bu anlamda büyük bir öneme sahip.
#ZeugmaGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluAnkara Resim ve Heykel Müzesi’nde Atatürk’ün ilk Türk operasını izlediği locanın kilitli kapıları Hürriyet’e açıldı. Atatürk’ün 1934’te İran Şahı Rıza Pehlevi’yle birlikte oturduğu loca olduğu gibi korunmuş. Atatürk’ün koltuğuna o günden bu yana kimse oturtulmazken kapıda Cumhurbaşkanlığı forsu da yer alıyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıParis 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris2024Limak Vakfı tarafından kurulan ve bu yıl 7’nci yaşını kutlayan Limak Filarmoni Orkestrası, geleneksel hale gelen yeni yıl konserlerini bu yıl Şubat ayında verecek. Limak Filarmoni Orkestrası, dünyaca ünlü tenorlar Murat Karahan, Ramon Vargas ve Rame Lahaj ile İstanbul, İzmir ve Ankara’da sahne alacak.
#Limak VakfıDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımı kaleme alıp gazetemize göndermiştim ki Pençe Kilit Operasyonu bölgesinden acı haber geldi. Teröristlerle girdikleri çatışmada şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm milletimize baş sağlığı dileyerek başlamak isterim. İçimize düşen bu korlar yanardağ oldu. Artık bu son olsun diliyorum...
#Serenad AltanO hiç değişmedi; sevenlerini şaşırtıp hayal kırıklığına hiç uğratmadı. Sadece müzikle var oldu. Polemiklere girmedi. ‘İşime yüreğimi koyuyorum’ diyen Fatih Erkoç, artık klasikler arasına girmiş bir sanatçı. ‘Pop müzik sanat’ değil diyor ama işini iyi yapan popçuları ayrı tutuyor. Lustral öncesi ve sonrası diye ikiye ayırıyor hayatını. Eşine olan sevgisi örnek alınacak türden.
#İzmir'Indigo Night', 'Habibi' gibi indie rock şarkılarıyla dünyayı kasıp kavuran Suriye kökenli Belçikalı müzisyen Tamino, Gezgin Salon’un ev sahipliğinde, N Kolay katkılarıyla bu hafta Türkiye’nin üç büyük şehrinde hayranlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Tamino, 13 Eylül Çarşamba Ankara’da, 14 Eylül Perşembe İzmir’de ve 17 Eylül Pazar İstanbul’da sevenleriyle buluşacak. Tamino’nun öncesinde Belçika’nın yükselen alternatif rock müzisyeni Loverman ile disiplinler arası melodileriyle Taycan sahnede olacak.
#TaminoDoğum günü vesilesiyle annesini küçüklüğünün geçtiği, artık otel olarak kullanılan eski bir malikâneye götüren bir kadın ve anne-kızın birlikte yaşadıkları geçmişe dair hesaplaşma süreci... Joanna Hogg’un yönettiği ‘Sonsuz Sır’da her iki karakteri de Tilda Swinton canlandırıyor.
#Sonsuz SırEski metinlerde ''sarığ'' şeklinde geçen sarı, eski Türkçe bir sözcüktür. Sarığ kelimesinin sözlük anlamı kükürt rengidir. Bu sözcükten türetilmiş olan sararıp solmak ve sapsarı kelimeleri günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Sarı kelimesi yüz için kullanıldığında solgun manasına gelir. Sarı ile eş anlamlı olan sözcükler şunlardır: 1- Zerd 2- Samani 3- Asfer 4- Limoni 5- Zerrin. Sarı rengin anlamı nedir? Sarı renk psikolojik olarak ne anlam ifade eder tüm detayları ile derledik.
#Sarı Rengin AnlamıSol Parti üyesi Ferat Koçak’ın evini 2018’de kundaklama girişiminden yargılanıp delil yetersizliğinden serbest bırakılan eski AfD üyesi Neonazi Tilo P., yeniden yargılanacak. Başsavcı Margarete Koppers temyize gerekçe olarak, genel görünüme bakıldığında Tilo P.’nin hedefteki kişinin plakasını ve ikâmet yerini öğrendikten sonra bir amaç ve hedefle hareket etmesini gösterdi.
#ALMANYA“Kültürümüzde opera ve bale diye bir şey yok” diyen gazeteci Hacı Yakışıklı’ya yanıt Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi: “Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri İstanbul’a davet ederek pek çok opera ve bale eserinin sahnelenmesinin önünü açmıştır.”
#Hacı YakışıklıDERİN, çok derin bir ruh... Öyle olmasa nasıl çıkar yüzlerce şiir, şarkı? Ama başarının sadece incelikli bir ruhla olmayacağını, disiplinli ve çok çalışarak, durmadan kendini yenileyerek, katarak, üreterek gösteriyor Can Bonomo... O, gerçek bir sanatçı! Ben oldum olası kendisini çok beğenerek takip ederdim, tanışınca daha da sevdim ve artı olarak saygım arttı. Bizi Çeşme Alaçatı’daki mütevazı ama oldukça zevkli dekor edilmiş evlerinde ağırladılar. Kendisi gibi sanatçı olan eşi oyuncu Öykü Karayel, arkadaşları, köpekleri ile sıcacık bir yuva izlenimi oluştu bende. Sehpada birkaç kitap, en üstte Spinoza’nın eseri. Ben bir yorum yapıyorum (sadece soru sormuyorum). O yorumuma yorumunu katıp, üzerine daha bilimsel bilgilerle donatıyor. Dövmeleri, kendine ait stiliyle kolay ve kestirme yargılara varılsa da Can Bonomo kendi tarzını oturtmuş, saygı duyulması gereken ve sanata, şarkılara kalıcı eserler bırakan genç ama kökleri sağlam biri. Bu hafta 6’ncı albümü çok yakında çıkacak olan Can Bonomo’yla bir araya geldik. Keyifli okumalar...
#1‘Kırlangıçlar Gibi Geldiler’, büyük yazarlara yön veren editör olarak nam salan, ‘yazarların yazarı’ olarak anılan William Maxwell’in en sevilen eserlerinden. Maxwell’in çocukluğundan izler de taşıyan roman 1918’de ABD’yi etkisi altına alan İspanyol gribi salgınının içinden, duygusal bir hikâye anlatıyor.
#Kırlangıçlar Gibi GeldilerMilan Kundera, yaşama veda etmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak konusu oldu. Milan Kundera, 1 Nisan 1929 Brno, Çekoslovakya doğumludur. Çek asıllı Fransız romancı, yazar. 1969 tarihli Gülünesi Aşklar başlıklı düzyazı çalışmasıyla meşhur oldu. Ticarî olarak en başarılı eseri ise 1984 tarihli Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği başlıklı romanı oldu. Eserlerini 1993 yılından beri Fransızca olarak kaleme alan Kundera, hayatını Paris'te sürdürmektedir ve yaşayan son varoluşçu olarak nitelendirilir. İşte, Milan Kundera hakkında detaylı bilgiler
#Milan KunderaAkdeniz kültürü ve ruhuyla büyüyen Ayşan Aslıhan Şişman, Ayasofya’nın kubbesinde bulunan Serafim Meleği’nden Dionysos’u anlatan vazo resmine, Troya Atı’ndan İskender’in İbeks’ine, Giritli toprak anaya kadar farklı coğrafyaların mirasını yeniden yorumlayarak fular, şal, mendil ve kimonolar tasarlıyor. Lirik dans gösterimi ve gastro-mitolojik tadımlar için de geri sayımda...
#1İrlandalı yazar Audrey Magee’nin ‘Koloni’si dil, kültür ve hafıza savaşları üzerinden hem sömürgeciliğin neden olduğu kötülüklere hem de geleneklerin barındırdığı tehlikelere açılan kapsamlı bir hikâye. Magee, emperyel kültürle sömürge kültürü arasındaki çatışmayı sınıflar, kültürler, cinsiyetler arasındaki gücün doğası ile birlikte tartışıyor. Yakıcı meseleleri ele almakla birlikte ‘Koloni’ canlı görüntüler ve etkili diyaloglardan oluşan, edebiyat tadı veren, sürükleyici bir roman.
#KoloniŞiirin sessiz işçilerinden de desem şiirin kuyumcularından da, ikisinde de aklıma ilk o münzevi gelir. Şiirlerini de, çevirilerini de, çabasını da çok değerli bulduğum, çok önemsediğim Cem Yavuz. En yenisi ‘Solukdönüm’ (Everest) bu yolculuğun kaynaklarını, çıkış noktalarını, yoldaşlıklarını göstermesi bakımından da özel bir toplam.
#Cem Yavuz