Doğal kaynaklardan gelen suyu içip ormanların ürettiği havayı soluyor, toprakta yetişen gıdalarla besleniyoruz. Bunaldıkça kendimizi doğanın kollarına atıyoruz. Peki, doğa konusunda ne kadar bilinçliyiz? Yaklaşan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü fırsat bilip size mini bir test hazırladık. Bakalım, her bir seçeneği birbirinden ‘zor’ olan bu testi geçebilecek misiniz? İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Kalan süreniz 1.5 derece*...
#GazetehaberleriKış yaklaştıkça bünyeyi desteklemek için baharatlı veya meyveli sıcak içeceklere ilgimiz artıyor. Uzayan akşamlarda sohbetlere tatlı birer eşlikçi arayanlara, çocuklara ballı-sütlü bol vitaminli pratik bir şeyler hazırlamak isteyenlere çok sayıda tarifle geldim. Altın sütlü kahve de var, sıcak limonata da…
#KışLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#LimonLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeLimonlu su içerek daha sağlıklı olabilir ve yağ yakımınızı da hızlandırabilirsiniz. Eğer her sabah kalktığınızda tarçınlı ve maydanozlu limonlu su içerseniz de ödem atmanız mümkündür. Tarçın kan şekerinizi dengeleyerek daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olabilir. Limonlu su ve tarçınlı ve maydanozlu limonlu suyun kilo verme üzerindeki etkisini sizler için ayrıntıları derledik.
Mutfağımızın iki kıymetlisi yaprak ve lahana sarması... Kimi bol baharatlı, fıstıklı ve kuşüzümlü seviyor; kimi sadece yenibahar, sumak ve reyhan katıyor. “Etlisi” diyen de var, “Zeytinyağlıyı tek geçerim” diyen de... Okurlarımız sosyal medyada favori ‘sarma’larını anlattı.
#Yaprak SarmasıCaddebostan’da açılan Praliné İstanbul, Fransız tatlıları ve hamur işleri üzerine yoğunlaşmış bir işletme. Paris brest, limonlu mereng tart, kara orman entremet gibi tatlıların yanı sıra menüde ekşi maya baget ekmeğe sandviç çeşitleri, tost, kruvasan ve sebzeli kiş de var.
#TatlıSalatalara ve yemeklere katmaktan büyük zevk almakla beraber, narenciyenin tatlıları bir üst aşamaya taşıdığına inanıyorum... Sütlü tatlılarda limonun sadece kabuğunu kullanmayı seviyorum; portakalıysa tarçınlı supangleye ve kahveli çikolata musa çok yakıştırıyorum. Bergamot ve turuncun da şekerlemesini yapınca öyle güzel oluyor ki...
#NarenciyeKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneAyva denince pek çoğumuzun aklına önce kaymak süslü tatlısı, sonra da reçeli ve marmeladı gelir. Hemen her tada uyumlu bu meyveyle ben tencere yemeği de yapıyor, zeytinyağlı kereviz pişirirken patates yerine ayva kullanıyorum. Havuç ve pancarla birlikte rendeleyip mayonez ve yoğurtla karıştırdığımda da nefis bir salata oluyor. Turşusunu da denemelisiniz...
#Ayva Tatlısıİçine elma sirkesi ya da limon katanlar da var, kaynatıp ılıttıktan sonra içenler, birkaç dal maydanoz ekleyenler de... Sabah aç karnına mı içmeli, yoksa yemeğin üzerinden biraz vakit geçtikten sonra mı? Temel içeceğimizle ilgili akıllardaki soruları masaya yatırdık.
#SuSıcaklığın azaldığı dönemlerde grip vakaları da artıyor. Özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ciddi sonuçlar doğurabilen grip, ciddiye alınması gereken bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca griple birlikte baş ağrısı, kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük de görülebiliyor. Gribe iyi gelen bitkisel içecek ve yiyecekler yardımıyla doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki grip nasıl geçer? Evde gribe ne iyi gelir? İşte gribi hemen kesen öneriler...
#GripKış aylarında bitki çayı tüketimimiz artıyor. Aktarlarda hibiskustan ıhlamura, adaçayından kuşburnuna hatta kış çayı olarak adlandırılan karışımlara çok sayıda çay çeşidi bulmak mümkün. Bunların yanı sıra bir de zencefil çayı var ki özellikle güçlü bir bağışıklık sistemi hedefleyenlerin favorisi. Zencefili doğrudan sıcak suya ekleyip çay olarak demlemek de başka çayların içine eklemek de mümkün. Peki zencefil çayı nasıl yapılır? Sizin için farklı zencefil çayı tarifleri hazırladık.
#Zencefil Çayı Nasıl HazırlanırGripte de nezlede de can sıkıcı sorunlar yaşarız. Kimimiz yorgunluk, bitkinlik, ağrılar ve halsizlikten, kimimiz ateş, öksürük gibi sorunlardan yakınırız. Ama en çok “boğaz ağrıları, akıntı ve yanmaları”nın canımızı yaktığı kesindir. Peki bu gibi durumlara “ilaçsız çözümler” var mı? İlk akla gelen 7 çözümü biz sıraladık. Diğerlerini siz araştırın...
#Osman MüftüoğluSağlık ve cips kelimeleri nasıl yan yana gelebiliyor diye düşünebilirsiniz. Aslında basit: Sebze tozları, mısır unu ve bir sürü diğer kimyasalın karışımıyla yapılan ambalajlı cipslerden bahsetmiyoruz tabii ki… Bu cipsleri taptaze meyve ve sebzelerden yapabilirsiniz. Ayrıca lezzetlerine çok şaşıracağınızı da şimdiden söyleyelim.
#Elma CipsiPrinkipo, Ada-i Kebir yani Büyükada. Eskiden toprağının rengi yüzünden Kızıl Adalar diye anılan Prens Adaları’nın en büyüğü. Yaklaşık 5 km uzunluğundaki Büyükada, bütün adaların en yüksek tepesine sahip. Aya Yorgi Manastırının bulunduğu Yücetepe’ye tırmanması pek kolay olmasa da şahane manzarası tüm yorgunluğu alıverir. Bir tarafta İstanbul diğer tarafta Uludağ ve masmavi deniz kucaklar sizi. Sadece manzarasıyla göze mi hitap eder… Tabi de değil. Bir de lezzetlidir, göze olduğu kadar mideye de ziyafetin adresleri saklı Büyükada’da….
#Büyükada