Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin'deki limon üreticilerinin soğuk hava zinciri ve depolama konusundaki sıkıntılarına ilişkin "Birçoğunuz, Nevşehir tarafına bu limonları gönderiyorsunuz, oralardaki depolarda muhafaza ediliyor. Biz bu meseleyi Mersin'de, Toroslar'da çözmek istiyoruz. Artık oralara gitmenizi, oralara para ödemenizi istemiyoruz." dedi.
#Limon ÜreticileriTaksim yasağı nedeniyle pek çok alışveriş merkezi, mağaza ve dükkanın saatlerce kapalı kaldığı 1 Mayıs’ta, kredi kartıyla yapılan işlemlerde yüzde 16’lık düşüş görüldü. Bu düşüş daha çok Taksim, Beyoğlu, Nişantaşı ve Şişli gibi ’alışverişin kalbi’ olarak bilinen semtlerde hayatın durmasından kaynaklandı.
Depremzedelere yönelik gıda yardımlarını sürdüren Metro Türkiye, bir yandan da tarlada ve dalda kalan sebze-meyveyi üreticilerinden satın almaya devam ediyor. Böylelikle hem ürünlerin ziyan olması engelleniyor hem de çiftçilere destek sağlanıyor. Gastronometro şefleri de Hatay’ın Arsuz limonu ve beyaz balkabağıyla yapabileceğimiz tarifler veriyor...
#DepremHasadı başladı, tazecik cevizler tezgâhlarda bollaştı... Tatlı-tuzlu içine eklendiği her şeyin tadını daha da özel kılan bu nefis yemişle yapabileceklerimiz sınırsız. Kimi zaman taze fasulyeyle buluşturup doyurucu bir öğüne çevirebilir, kimi zaman bir kurabiyenin başrolü yapabiliriz. Şefler Aydın Demir ve Umut Karakuş ile yazarımız Sahrap Soysal’dan cevizin tadına doyacağımız 8 tarif...
#MezeTürkiye’nin tropikal bahçesi olarak bilinen Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yetişen 42 tür tropikal meyvenin üretim alanı son 2 yılda iki kat arttı. Özellikle mangoya fiyatından dolayı ilgi büyük. Üretici, mangonun tanesini 40 TL’den satıyor. Muz üretim alanlarını mango bahçesine dönüştüren üreticiler, ürünlerini ihraç etmeyi hedefliyor.
#TropikalVodafone Business’ın Türkiye İş Bankası ile birlikte tüm Türkiye’de yaygınlaşmasını planladığı Dijital Tarım Projesi kapsamında ilk etapta kurulan 27 Dijital Tarım İstasyonuyla 12 bin 700 üreticiye hizmet verilerek 57 milyon TL ekonomik katkı sağlandı. Bu rakamın 23 milyon TL’si dijital tarım istasyonunun sağladığı anlık uyarılar ile ilaçlama ve sulamanın doğru zamanda yapılmasının yarattığı maliyet azalışından, 34 milyon TL’si ise toprak, hava ve zararlılarla ilgili dijital tarım istasyonu sensörlerinden alınan verilerin düzenli analiz edilip hastalık ve mahsul kaybına karşı önceden aksiyon alınmasının yarattığı rekolte artışından geldi.
#VodafoneÇiğ Köfte Üreticileri Derneği (ÇİĞDER) Başkanı Orhan Güzelaydın hammadde bulmakta zorluklar yaşandığını, çiğ köfte yapımında kullanılan bulgur gibi gıda tüketim malzemelerinde stokçuluk yapıldığını öne sürdü. Güzelaydın, stokçuluk devam ederse çiğ köftenin uygun fiyatlı yiyecek sınıfından çıkacağını kaydetti. Sultangazi'deki bir çiğ köfte dükkanı sahibi ise 1 kilo çiğ köftenin 45 liradan 60 liraya çıktığını dile getirdi.
#İstanbulGeçenlerde katıldığım bir ceviz hasadında faydaları kadar cevizli tatlılarımızı, kalamarın yanı sıra sebze ve otlara da çok yakıştırdığım taratoru hatırladım. Ne yazık ki yerli üretimimiz tüketimdeki hızı yakalayamıyor ve ülkemizdeki ceviz açığı büyüyor. Ama bu tabloyu değiştirmek mümkün...
#CevizŞeflerin sadece restoranda hangi tabakları sunduğu değil, hangi malzemeyi nereden aldığı, evinde ne pişirip yediği de merak edilir. Biz de çocukluğundan bu yana Kadıköy Çarşı’dan alışveriş ettiğini anlatan tanınmış şef Ali Ronay’la dükkânları dolaştık. Ne satın alıyor, nerede durup yemek yiyor öğrendik.
#Ali Ronay2021 Mayıs ayı itibarıyla Ünye, Perşembe ve Kabadüz’de vatandaşlara verilen hem de Altınordu ilçesinde Büyükşehir Belediyesinin parselinde bulunan alana dikilen 8 çeşit tıbbi ve aromatik bitki 4 aylık bir süre sonucunda hasadı yapıldı. İlk hasada katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, tıbbi ve aromatik bitkilerin önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.
#GazetehaberleriMeyve ve sebzelerin en lezzetlileri şu sıralarda hasat ediliyor. Pazarlarda bir bereket, bolluk... Bu olgun ürünleri kış için hazırlamanın tam sırası. Domatesten çeşit çeşit soslar, patlıcanlı yaz kızartmaları, şeftaliden kızılcığa türlü meyvenin püresi ya da dilimleri kavanozlanıp kilerlere diziliyor. Neden sizin mutfağınızda da yaz tatları kışın da yenmesin?
#GazetehaberleriGeçen ay üç Yunan adasında birer hafta geçirdik. Bunlardan ayrı ayrı bahsedeceğim. Ülke gastronomisinin gelişmesi için bu geziden çıkarılacak bazı önemli dersler var. Tinos, ‘her şey dahil’ turizmine kapalı, bir ada, gastro-turizme önem veriyorlar. Genel olarak ürün ve lokanta kalitesi yüksek.
#Yazar