İdrar kaçırma problemini çoğumuz biliyoruz ama dışkı kaçırma sorunu çok daha nadir dile getiriliyor. Bu sorunu yaşayanların çoğu utandıkları ve yaşadıklarını yetişkinlerin başına gelebilecek bir şey olarak görmedikleri için doktora gitmiyor. Bu da yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkiliyor. Halbuki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 15’inde karşılaşılan bu sorun pek çok nedene bağlı yaşanabilir. Dışkı kaçırmanın bir hastalık değil, hastalığın habercisi olduğunu söyleyen uzmanlarla sorunun nedenlerini ve tedavisini tüm yönleriyle ele aldık. İşte 9 soruda DIŞKI KAÇIRMA DOSYASI…
#SağlıkBu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#Kilo200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilKabızlık günümüzde pek çok kişide görülebilen bir sağlık problemidir. Bu durum yetişkinlerde görülebildiği gibi çocuklarda da görülmektedir. Çocuklarda kabızlık görülmesi çocukların günlük hayatlarını oldukça sıkıntıya sokmaktadır. Ayrıca sağlık açısından da önemli bir problem olarak kabul edilebilir. Peki, çocuklarda kabızlık neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir bitkisel çözümler nelerdir? Sizlere çocuklarda görülen kabızlık hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
İnsan yaşamının devam edebilmesi için en temel ihtiyaç beslenmedir. Ancak bazı kişilerin sağlık nedeninden dolayı ya da vücut formunu korumak amaçlı beslenmelerine artı olarak özen göstermeleri gerekir. Bu özenli beslenmelerde karşımıza en sık çıkan yiyecek grubu ise lifli besinlerdir. Lifli besinler nelerdir ve ne işe yarar? Lifli yiyecekler kilo aldırır mı ya da zayıflatır mı tüm detayları ile derledik.
#Lifli BesinlerBeyaz ekmek yerine kepekli veya yulaflı ekmeği, pirinç yerine bulguru tercih edin. Öğünlerinizde bol salata, bir porsiyon pişmiş sebze ve kabuğuyla birlikte taze meyve olsun, haftada 3-4 porsiyon kuru baklagil yemeyi ihmal etmeyin. Bu sayede sofranız lif açısından çok zengin olur; daha uzun süre tok kalırsınız ve kan şekeri seviyeniz daha dengeli hale gelir.
#LifZayıflamak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem; uzun süren açlığa dayalı, çok az besin tüketilen ağır diyetler oluyor. Ancak bu tür diyetler metabolizma hızını yavaşlattığı için çoğu zaman tam tersi etkiye yol açıyor. Yavaşlayan metabolizma hızı nedeniyle istenen kiloya bir türlü ulaşılamazken bozulan kas-yağ oranı da başlama noktasına dönüşü hızlandırıyor.
#SağlıkKabızlık, ishal gibi nedenlerden dolayı oluşabilen makat çatlağı; özellikle gebelik döneminde kadınların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Mert Atak, hamilelerde makat çatlağında dikkat edilmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için tüm detaylarıyla açıkladı.
#Makat ÇatlağıBeslenme alışkanlıkları, karaciğer sağlığını doğrudan etkiliyor. Yağlı gıdaların yanı sıra, şekerli ve tuzlu yiyecekler de karaciğer sağlığına zarar veriyor. Lif oranı yüksek olan yiyeceklerin karaciğerin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olabileceğini belirten uzmanlar, paketli atıştırmalıkların zararları konusunda uyarıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü, karaciğer sağlığını olumlu ve olumsuz etkileyen gıdalar hakkında önemli bilgiler verdi.
#Enginarın FaydalarıHava sıcaklığı arttıkça ve güneş yüzünü gösterdikçe hafta sonu kahvaltıları ve brunchları vazgeçilmez bir hal alıyor. Fakat menüdeki zengin çeşitler bazen insanın gözünü döndürebiliyor. Tüketim miktarı yükseldikçe, kilo açısından tehlike çanları çalmaya başlıyor. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, “Sosyal ortamlar beslenme düzeninizi bozmasın” diyor ve önerilerde bulunuyor.
#BeslenmeOkullar açılıyor. Çocuklar yaz tatilinin ardından öğrenimlerine tekrar başlayacak olmanın heyecanını yaşıyor. Ancak bu heyecan ve okula hazırlık telaşı beraberinde ağız ve diş sağlığı sorunları da getiriyor. Kahvaltı yaptıktan sonra okula yetişme telaşı, akşamları ödev yetiştirme telaşı çocukları diş sağlığı ile ilgilenmekten uzaklaştırıyor. Okuldayken lavaboların temiz olmadığını düşünen çocuklar, okulda dişlerini fırçalamayı ihmal ediyor. Diş Hekimi Nihat Tanfer okulların açılışı ile birlikte çocuklarda ağız ve diş sağlığına dair önemli açıklamalar yaptı.
#Okul Dönemiİnsan vücudunun ikinci beyni olarak nitelendirilen bağırsakların sağlıklı işleyişinin kişinin genel sağlığı üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, her beş kişiden birinde görülen kabızlığın depresyondan kolon kanserine pek çok hastalığı tetikleyebildiğini söyledi.
#Kabızlığın TedavisiBütün gün masa başından kalkmadınız ama akşam vücudunuzdan atamadığınız şişkinlikten rahatsızsanız lifli besinler derdinize derman olacak. Ara öğünlerinizde atıştıracağız lifli besinlerle hem kan şekerinizi ve kolestrolünüzü düşürebilir hemde ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.
#Tahıl