Güncelleme Tarihi:
Dengeli beslenme, hareket, günde kilo başına 40 cc su içilmesi, lifli gıda tüketimi ve stresi gidermeye yönelik teknikler ile kabızlığın önlenebileceğini, bağırsak florasının sağlığı için ev yapımı yoğurt, sirke, turşu gibi probiyotiklerin hazine değerinde olduğunu vurguladı.
Kronik hale gelen kabızlık şikayeti muhakkak doktora başvurmayı gerektirir. Bağırsak sistemi sağlığıın genel sağlık üzerinde büyük etkisi vardır. Kabızlığın çok yaygın bir şekilde görülüyor ancak hastalık olarak görülmeyip hafife alınıyor.
Kabızlık bir göstergedir, amaç bunu geçiştirmek değil, nedenini bulmak ve tedavi etmek olmalıdır. Kabızlık pek çok çevresel faktöre bağlı olarak gelişebilir. Özellikle vücudumuzdaki zararlı toksinlerin temizliği, bağırsak sağlığını tehdit eden mantar, parazit gibi oluşumların tespiti ve tedavisi üzerinde durulmalıdır.
Yetersiz su tüketimi, hareketsizlik, aşırı yemek, bağırsak hastalıkları, stres, hatalı diyetler ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak da kabızlık gelişebilir ve mutlaka önlem alınmalıdır.
Bağırsak şikayetlerinin başında gelen Candida mantarı şekerle beslenir. Şekerli, yağlı, karbonhidrattan zengin bir beslenme şekli yerine lifli, posalı gıda tüketiminin artırılması gerekir. Çiğ sebze-meyve tüketimi başta olmak üzere lifli yiyecekler bağırsakların çalışmasını güçlendirir. Lifli yiyecekler, dışkının bağırsakta kalış süresini kısaltır; bağırsaktaki toksinlerin, maya mantarları ve hastalık yapıcı bakterilerin oluşma riskini azaltır..
Kabızlık oluşmasını önlemek için en etkili önlem lifli gıda ve su tüketimini artırmaktır. Kabızlık oluştuğunda da bunlardan destek alınabilir ancak süregelen kabızlık şikayetinin altında yatan nedenin araştırılıp tedavi edilmesi daha büyük önem taşır. Nadiren kabızlık şikayeti yaşandığında ise elma, kayısı, muz, avokado, pancar, lahana, kereviz, kızılcık, keten tohumu ve baklagillerin tüketimine ağırlık verilebileceğini önerdi.