Hava sıcaklığı arttıkça ve güneş yüzünü gösterdikçe hafta sonu kahvaltıları ve brunchları vazgeçilmez bir hal alıyor. Fakat menüdeki zengin çeşitler bazen insanın gözünü döndürebiliyor. Tüketim miktarı yükseldikçe, kilo açısından tehlike çanları çalmaya başlıyor. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, “Sosyal ortamlar beslenme düzeninizi bozmasın” diyor ve önerilerde bulunuyor.
Haberin Devamı
Genelde uyanma süremizden kahvaltı mekanına ulaşana kadar 1-2 saat geçiyor. Bu zaman zarfında bütün gece aç kalan vücutta kan şekeri iyice düşüyor. Büfeden seçim yaparken de bir anda çok fazla besin seçip, çok fazla besin tüketilebiliyor. Bu nedenle evden çıkmadan bir avuç kuruyemiş, bir meyve veya 1 bardak süt gibi bir besin tüketerek kan şekeri dengenizi korumaya çalışmanız önemli.
Tabağınızın yarısını mevsim yeşillikleri, sebzeleri ve meyveleri ile doldurun. Lifli yiyecekler daha kısa sürede doymanızı sağlayacaktır.
Beslenmede dört ana besin grubu yer alır. Süt ve süt ürünleri, et ve et çeşitleri, sebze-meyveler ve tahıllar. Dört ana besin grubundan da besin tercih etmeye çalışın. Tek bir besin grubuna yüklenmeyin.
Eğer bal, reçel gibi şeker içeren kahvaltılıkları aşırı miktarda tükettiyseniz meyveyi es geçin. Birkaç saat sonra ara öğün olarak tüketmeye çalışın.
Besinleri yavaş tüketin, iyi çiğneyin. Beyne tokluk mesajının ulaşma süresinin 20 dakika olduğunu unutmayın. Hızlı yemek, daha fazla kalori almanıza neden olacaktır.