LGS’deki fizik sorusu eğitim dünyasını ikiye böldü. Sınavın cevap anahtarında fen bilimlerindeki bir sorunun doğru şıkkı C olarak verildi. Eğitimcilerin bir kısmı A şıkkının doğru olduğunu savunurken bir bölümü de cevap anahtarında sorun olmadığı, C şıkkının doğru olduğu görüşünde.
#LGSHayatımızda eğitim ve sağlığın önemi çok büyük. Bu iki konuda da bazı küçük aksaklıklar ve yanlışlar olmasına rağmen ülkemiz bir hayli aşama kaydetti. Eğitim, pek çok konuda insana bilgi sağlar. Değerleri, toplumsal normları öğretir, inançları şekillendirir, iletişimimizi kuvvetlendirir. Hayata daha farklı bakabilmek, yeni bakış açıları kazanabilmek, kişisel gelişim noktasında kendimizi daha iyi geliştirebilmek için eğitim hayati bir gerekliliktir.
#AdanaYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün Türkiye genelinde, Lefkoşa’da ve Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de toplam 245 sınav merkezinde düzenleniyor. 3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu TYT, saat 10.15 itibarıyla tüm sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek ve adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. Yaklaşık 1 milyon kişinin görev aldığı sınavda adaylara Türkçeden 40, sosyal bilimlerden 20, temel matematikte 40, fen bilimlerinde 20 soru sorulacak. Toplam 120 sorunun yer alacağı sınavda süre 165 dakika olacak. Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabacı Dil Testi (YDT) ise yarın gerçekleşecek. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul Üniversitesi, Yeşilköy Anadolu Lisesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi’nden izleyecek. YKS’ye ait tüm gelişmeleri bugün ve yarın saati saatine sitemizden aktaracağız.
#Temel Yeterlilik TestiFen bilimleri derslerin amacı öğrencileri günlük ve iş hayatına hazırlamaya çalışmak. Öğrencilerin bu süreçte kazanması gerektiği düşünülen yetkinlikler fen okuryazarlığı olarak tanımlanıyor. Öğrenciler fen bilimlerindeki bilgi, beceri ve duyuşsal özellikleri günlük yaşamda karşılaşılan durumlarda kullanabiliyorsa fen bilimleri eğitimi açısından günlük ve iş hayatına hazır demektir. Fen okuryazarı öğrenciler; temel fen bilimleri konu ve kavramlarını bilir, bilimin ve araştırma sorgulamanın doğasıyla ilgili doğru bir anlayış geliştirip bilimsel yöntemleri, düşünme ve süreç becerilerini günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde kullanabilir. Ayrıca bu öğrenciler fen bilimleri hakkında olumlu duygu ve düşüncelere sahiptir.
#Konuk Yazarİstanbul Kabataş Erkek Lisesi (KEL) öğrencisi Muhammed Kerim Arlı, Cambridge Üniversitesi bünyesinde organize edilen Türkçe sınavında ‘Dünyada en yüksek puan’ (Top in the World) ödülünü aldı. Muhammed Kerim, bu sınava öğretmeni ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkçe dersi için yeni uygulamaya koyduğu çoklu beceri yöntemiyle hazırlandı.
#Kabataş Erkek LisesiYükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTDepremi travmatik bir şekilde yaşayan 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencileri bu yıl aynı zamanda yaşamsal bir sınava girecek. 6 Şubat’ta yaşanmış travmalara bir de sınav stresi eklenince adaylar ne yapmalı? Ne gibi yöntemler uygulayarak performanslarını düşürmeksizin sınava hazırlanmalılar?
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilere bireyselleşmiş eğitim, öğretmenlere ise öğrencilerini izleme imkânı sunarak akademik başarıyı arttırmayı ve uzmanlarca filtrelenmiş içeriklerle bu alandaki ihtiyaçların giderilmesini amaçlayan Öğrenci - Öğretmen Destek Sistemi’ni (ÖDS) hayata geçirdi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 5 Haziran’da yapılan merkezi sınavın sonuçları açıklandı. 193 öğrenci tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan aldı. Sınavda tek bir hata bile yapmayan öğrenciler başarılarının sırlarını anlatırken gelecek hayallerini de paylaştı.
#OrduMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 5 Haziran’da yapılan merkezi sınavın sonuçları açıklandı. 5 Haziran'da Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleştirilen sınava 1 milyon 31 bin 799 öğrenci katılırken, 48 farklı ilde 193 öğrenci tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan aldı. Sınavda tek bir hata bile yapmayan öğrenciler başarılarının sırlarını anlatırken gelecek hayallerini de paylaştı.
#MEBLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından her yıl olduğu gibi soruların zorluk derecesi uzmanlar tarafından yorumlanıyor. Eğitim kurumlarının ilgili birimleri soruları analiz edip bu yılki sınavın değerlendirmesini yaptı. İşte uzman kurumlardan bu yılki sınavın detaylı analizi.
#LGSBu yıl hem liseye hem üniversiteye giriş sınavının ortak özelliği matematiğin en zor test olmasıydı. Eğitimciler bu yılki soruların en zoru olduğunu söyledi. Zaten genelde milletçe matematikten korkarken sınavlarda soruların daha da zorlaşması öğrencileri nasıl etkiler? Uzmanlara sorduk.
#YKSAdayların iyi bir üniversiteye girmek için ter dökeceği 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı, Temel Yeterlilik Test (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda tamamlanacak. TYT sınavı 26 Haziran’da, AYT ve YDT sınavı da 27 Haziran’da yapılacak. Artık sınava geri sayım başladı. Son 15 günün çok kritik olduğunu belirten uzmanlar YKS’ye girecek adayların rutinlerini değiştirmemesi gerektiğini söylüyor.
#GazetehaberleriGeçen martta uzaktan eğitime geçilince LGS ve YSK’de sadece ilk dönem soruları sorulmuştu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl merkezi sınavlarda öğrencilerin tüm müfredattan sorumlu olacağını açıkladı. Bahçeşehir Koleji ve Uğur Okulları öğretmenleri, öğrencilere pandemi döneminde sınavlara iyi hazırlanmaları için şu tavsiyeleri verdi:
#LGSToplam 3 oturumdan oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün yapıldı. Sınava giren yaklaşık 2 buçuk milyon adayla birlikte sadece aileleri değil neredeyse tüm ülke seferber oldu. Sınava geç kalanları motosikletli polisler yetiştirdi. İtfaiyeciler evde mahsur kalan genci kurtarıp sınava girmesini sağladı. Sınav boyunca uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle tüm Türkiye evinde kaldı.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "(PISA) Bu bir eğitim yarışı değil. Türkiye her üç alanda da ilerleme sağlayan tek ülke. Bu olumlu bir yaklaşım ama en üst seviyedeki öğrencilere baktığımızda da bizim oradaki öğrenci sayımız çok az. Dolayısıyla çalışmamız gerekiyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıSuriyeli Muhammed Halil, çok zor bir işi başardı. Anadili Arapça olmasına rağmen Türkiye’de girdiği LGS’de yüz binlerce rakibini geride bırakarak birinci oldu. Onun bu inanılmaz başarıya nasıl ulaştığını öğrenmek için yaşadığı Kilis’e gittik. Trajik bir hayat hikâyesiyle karşılaştık. İlkokul üçüncü sınıfı okuyamayan, ailesiyle savaştan kaçmak zorunda kalan, burada önce Türkçeyi öğrenip altı yılda bir azim öyküsü yazan bu gençten öğreneceğimiz çok şey var. Karanlık günleri geride bırakıp geleceğe umutla bakan Muhammed’le her şeyi en başa sararak konuştuk.
#Abdülkadir HalilSakarya'da Fen Lisesi'nden en iyi dereceyle mezun olduktan sonra liselere giris sınavlarında da (LGS) Türkiye 151'incisi ncisi olan Hilal Kalyoncu ÖSS'de 3 sorunun hatalı hazırlandığını öne sürerek Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmek üzere Sakarya İdare Mahkemesi Başkanlığı’na yürütmenin durdurulması ve kanıt tespit istemi için dava açtı.