Nick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, enfekte kenenin insanları ısırması ile ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan Lyme’a yönelik bilgi verdi. Prof. Dr. Turhan, “Pek çok hastalıkla karıştırıldığı için teşhisi zordur. Türkiye’de muzdarip 7 ila 10 milyon kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerinde 350 civarı hastalığı taklit edebilen Lyme hastalığı taşıyan kişileri teşhis etme konusunda zorluyor” dedi.
#Vedat TurhanLenfatik sistem insan vücudunda kan dolaşımına benzer bir şekilde maddelerin taşınması ve vücut savunmasının sağlanması için çalışır. Lenfatik dolaşımı sağlamakta olan lenf damarlarının üstünde kontrol mekanizması olarak lenf bezleri bulunur. Lenf bezleri vücuda ait olmayan maddeleri tanıyarak onları hapsetmek için şişebilir. Lenf bezinin şişme nedenleri ile birlikte tedavisi hakkında ayrıntıları derledik.
COVID-19 salgını sebebiyle 2 yıldır hepimiz zaten diken üstündeydik ki tam ‘Rahatladık’ derken Batı medyasından ‘Maymun Çiçeği virüsü’ haberleri gelmeye başladı. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından Kanada ve Amerika’da da ilk vakalar görüldü, endişe de tavan yaptı. Bill Gates’in ‘Biyolojik silah’ diyerek uyardığı ve henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi olmayan ‘Monkeypox’ nedir? Türkiye’ye gelir mi? Endişelenmeli miyiz? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. İftihar Köksal yanıtladı.
#Maymun ÇiçeğiYüzyılın salgın hastalığı Covid-19’un ardından çok sayıda insanı etkileyen ve ölümüne neden olan ikinci önemli bulaşıcı hastalığın tüberküloz olduğunu biliyor muydunuz? Halk arasında ‘verem’ olarak da adlandırılan tüberküloz hastalığı dünyada her yıl milyonlarca kişinin kapısını çalıyor. Covid-19 pandemisinin tüberkülozun tanı ve tedavisini son derece olumsuz etkilediğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tülin Sevim, tüberkülozun en sık görülen 6 önemli belirtisini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#TüberkülozCovid-19 aşıları yapılmaya başladığından beri birçok kişi aşı sonrası lenf bezlerinin şiştiğini fark etti. Aşının yan etkisi olarak ortaya çıkan bu durum bazı kişileri rahatsız etse de uzmanlar bunun endişe edilecek bir şey olmadığını söylüyor. Asıl sorun bu nedenle kadınların meme muayenelerini aksatmaları ve gecikmeli yapılan meme taramaları...
#Meme SağlığıSolunum yolu hastalıklarına yol açmasıyla bilinen adenovirüsler, gözde de ciddi enfeksiyonlara sebep oluyor. Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son haftalarda adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) vakalarında epidemi (salgın) düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, uyarılarda bulundu. Bazen haftalarca süren ve görme kayıplarına dahi yol açabilen adenovirüs enfeksiyonu çok hızlı bulaşıyor ve özellikle aile içi bireylerde hızla yayılıyor.
#Solunum Yolu HastalıklarıSolunum yolu hastalıklarına yol açmasıyla bilinen adenovirüsler, gözde de ciddi enfeksiyonlara sebep oluyor. Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son haftalarda adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) vakalarında epidemi (salgın) düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, uyarılarda bulundu. Bazen haftalarca süren ve görme kayıplarına dahi yol açabilen adenovirüs enfeksiyonu çok hızlı bulaşıyor ve özellikle aile içi bireylerde hızla yayılıyor.
#PandemiGünümüzde pek çok kişide görülebilen farklı hastalıklar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de adenit hastalığıdır. Günümüzde çok sık karşılaşılan adenit günlük hayatı oldukça olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle mutlaka tedavisinin yapılması gerekir. Peki Adenit nedir, belirtileri nelerdir? Adenit hastalığı (Lenf Bezi büyümesi) tanısı ve tedavi yöntemlerini sizler için detaylıca derledik.
#AdenitDünya yaklaşık 2 yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde... Son dönemde pek çok ülke takviye doz kararı aldı. O ülkelerden birisi olan ABD'de yan etki tartışmalarına bir yenisi eklendi. Aşı olan pek çok kişi yeni bir şikayet ile doktorlara başvururken uzmanlardan konuyla ilgili açıklama geldi.
#Kovid AşısıSon yıllarda adını ne yazık ki sıklıkla duyduğumuz lenfoma kanseri ya da yaygın kullanılan lenf kanseri birçok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edildiğinde tedavisi edilebiliyor. Boyun, koltuk altı ve kasıkta oluşan şişliklerin her geçen gün büyümesi gibi belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu şişkinliklerin lenf bezleri tümörünün habercisi olabileceğini vurguluyor. Peki, Lenf kanseri nedir, neden olur? Lenf kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler…
#Lenf KanseriGrip virüsü olarak da bilinen influenza özellikle de sonbahar ve kış aylarında çok hızlı bulaşan bir hastalıktır. Özellikle de influenza A ve B virüsleri, grip olan kişilerin hapşırması, konuşması ya da öksürmesi durumunda havaya yayılan damlacıkların solunması sonucunda bulaşır. Aynı zamanda virüsle kirlenmiş yüzeylere temas edilmesi sonucunda eller aracılığı ile kişiden kişiye çok rahatlıkla bulaşır. İnfluenza A Nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İnfluenza A Nedir?Lenfatik sistemi oluşturan damarları, bezleri ve organları birçok durum etkileyebilir. Bazıları doğumdan önce gelişim sırasında veya çocukluk döneminde olur. Diğerleri hastalık veya yaralanma sonucu gelişir. Peki, lenf nedir? Tüm detayları ile derledik.
BioNTech aşısı 2'nci dozunda yan etki görülme ihtimali daha yüksek. Türkiye'de aşılama ölçeğinin arttığı bugünlerde söz konusu yan etkiler hemen hemen her Whatsapp grubunun konusu. Mevzu konuşuldukça tereddütler de artabiliyor, hatta ilk dozu olup ikinci randevuya gitmeyenlerin sayısı da yükselmekte. Ancak konuştuğumuz uzmanlar 2'nci doz ile ilgili çok net: 'Yan etkiler kısa sürede kayboluyor ve hiçbir yan etki hastalığın kişilere yaşatacağı klinik tablo ile yarışamaz'
#2. DozHavaları soğuk seyrettiği kış mevsiminde pek çok kişinin etkilendiği bir sorun olan özellikle tek taraflı bademcik şişmesi, çocukların yanı sıra yetişkinlerde de sıklıkla görülebilen bir problem. Zaman zaman kulak ağrısı da yapan, sabahları veya alerjik boğaz yani bademcik şişmesine nelerin iyi geleceği, bu sorunun neden olduğu ve nasıl belli olacağı da araştırılıyor. Peki, bademcik (boğaz) şişmesine ne iyi gelir, evde nasıl geçer? Bademcik şişmesi neden olur? İşte, bademcik şişmesi belirtileri ve merak edilenler...
#Bademcik ŞişmesiÇocukluk çağı kanserleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Tunç Fışgın, en sık rastlanan türlerin kan kanseri (lösemi) olduğunu söyleyerek, erken tanı ve doğru tedavi ile Türkiye’de 1 yılda lösemilerde yüzde 80’in üzerinde tam tedavi sağlanabildiğini kaydetti.
#Prof. Dr. Tunç FışgınLenfoma kanseri belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında. Belirtileri arasında lenf bezesinde büyüklük (boyun, koltuk altı, kasık vb), vücutta 38 derece ve üzerinde ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, ciltte kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, düşkünlük de bulunan lenfoma kanseri, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
#Lenfoma KanseriParazit mantarları hastalık yapıcı etkisi bulunan bir saçkıran, el, ayak, tırnaklarda hastalık yapan bir hastalıktır. Pek çok yol ile bulaşmaya müsaittir. Tükürük, ilaç, cinsel yol, deri teması, yiyecek ve içecekler, solunum yolu gibi yollarda bulaşabilen hastalıklardır. Vücutta kendi yaşam alanlarını kurarak zararları ile hastalıklara yol açarlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bob Ross yarım saat içinde doğa resimleri yaptığı, uzun yıllar devam eden Resim Sevinci programıyla tanınmıştır. Ross'un ölümünden sonra, Bob Ross Inc.'in mülkiyeti Kowalskis'e geçti. 3 kez evlenen Ross'un 2 oğlu vardı. 29 Ekim 1942 doğumlu olan ressam yakalandığı lenf bezi kanseri nedeniyle, 1995'te 53 yaşında hayatını kaybetmişti. Peki, Bob Ross kimdir?
#Bob Ross KimdirÇocuk acillere ve polikliniklere başvuru yakınmaları arasında ateş çoğunlukla ilk sırayı almaktadır. Çoğunlukla viral veya bakteriyel enfeksiyonlar düşünülüp ateş düşürücü, soğuk algınlığı ilaçları veya antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotiklerin gittikçe daha fazla ve yanlış kullanılması nedeni ile antibiyotiklere direnç gelişmektedir ve bu günümüzün ve geleceğimizin önemli bir sağlık sorunu antibiyotik direnci olacağını göstermektedir.
#Çocukİsterseniz gelin, önce biz doktorların çok sık kullandığı “akut” ve “kronik hastalık” kavramları ne anlama geliyor ona bir bakalım, daha sonra da “akut bir enfeksiyon hastalığı” olduğunu bildiğimiz COVID-19’un bazı koşullarda neden ve nasıl “kronik bir hastalığa” dönüşebileceğini anlamaya çalışalım.
#KoronavirüsÖpücük hastalığı ((EBV hastalığı, Enfekiyoz mononükleoz hastalığı, mono hastalığı ) derken sevgi hastalığıymış gibi bir durum akla gelmesin, sağlıklı birisini öpersek bu hastalığa yakalanmayız. Sadece hasta kişiler hastalığı damlacık yolu yani tükürükle bulaştırdığı için öperken bulaşabilme ihtimali nedeniyle öpücük hastalığı kavramı oluşmuştur. Diğer tüm damlacık ile bulaşan durumlarda öğrendiğimiz gibi bu hastalığı da yine bir virüs yapıyor.
#Öpücük Hastalığı