Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
#Legionella PneumophilaYaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#SağlıkBunaltıcı sıcaklarda kurtarıcı olarak gördüğümüz klimalar doğru şekilde kullanılmadığında solunum yollarında enfeksiyona yol açabiliyor. Hatta hastalığın belirtileri COVID-19’la benzerlik gösteriyor. Riskli gruplarda oldukça tehlikeli olabilecek bu hastalığın seyrini ve klima kullanırken dikkat etmemiz gerekenleri uzmanlarla konuştuk.
#Enfeksiyon HastalıklarıAkciğerlerin mikrobik iltihaplanması sonucu oluşan Zatürre (Pnömoni) hastalığı özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen çok ciddi bir enfeksiyondur. Zatürreden korunmak için bağışıklık sisteminin en iyi düzeyde tutulması gerektiğini belirten İç Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Torasik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Turgay Çelikel, hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#PnömoniSıcak havalar, enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığında artışına neden oluyor. Yaz aylarında ortaya çıkan bu enfeksiyon hastalıkları, kendisini ateş yüksekliği, baş ağrısı, gözlerde kızarıklık, boğaz ağrısı, öksürük, bulantı-, kusma, karın ağrısı, ishal, vücutta oluşan döküntüler gibi belirtiler ile gösteriyor. Uzm. Dr. F. Nur Özdoğan, yaz aylarında sıklıkla rastlanan enfeksiyonlara dikkat çekiyor.
#Batı Nil AteşiYüksek sıcaklık ve nemin ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatime Yavuz, serinlemek için tercih edilen klimalar konusunda uyardı. Yavuz, "Klimalar, kronik bronşit ve astım hastaları açısından rahatlatıcı olabilir. Ancak fan ayarı düşük seviyede olmalı ve direk maruziyet engellenmelidir. Ani sıcaklık ve nem değişimleri nefes daralmalarına neden olur" dedi.
#KlimaYaz mevsimi ile birlikte serinlemek amacıyla havuza girmek isteyen çocuklarımızı, gelişebilecek havuz hastalıklarına karşı korumak ve buna yönelik tedbirleri almak kaçınılmazdır. Hem sağlıkları hem de can güvenliklerini sağlayacak önlemleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Ateş anlatıyor.
#HavuzLejyoner hastalığı nedir sorusu birçok kişi tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Legionelle pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu Lejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığının tedavisi nasıl olur?
#Lejyoner HastalığıLegionelle pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu Lejyoner hastalığı adını bu enfeksiyonun ilk olarak 1976 yılında Amerikan Lejyonu adındaki kongreye katılan Amerikan ordusu emekli askerlerinde görülmesi nedeniyle almıştır. Bu hastalık hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar da 'Lejyoner hastalığı nedir?' sorusuna yanıt arıyor. Peki, Lejyoner hastalığı belirtileri neler?
#Lejyoner Hastalığı Nedir?ZATÜRRE özellikle çocuklarda ve 65 yaş üstünde tehlikeli olabilen bir hastalık. Yaşlılar ve çocukların yanı sıra böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik bir hastalığa sahip olanlarda sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık varlığında daha sık görülür. Tedavi yöntemlerindeki gelişmeler ve aşılar sayesinde daha kolay tedavi edilse de zatürre hala önemli bir sorun. Dünyada her yıl 4.5 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olan zatürre, ölüm nedenleri arasında altıncı sırada yer alıyor.
#İzmirSıcak havaların giderek artması havuz ve denize olan ilgiyi artırıyor. Ailelerin çocukları ile birlikte tercih ettiği havuzlar iyi temizlenmediği takdirde ise hastalık saçıyor. Sağlıklı ve eğlenceli havuz keyfi için mutlaka havuz seçiminde dikkatli olunmalı ve hijyen kurallarına dikkat edilmeli!Doç. Dr. İzak Dalva, serinlemek için havuzu tercih edenleri birçok bulaşıcı hastalık konusunda uyarıyor.
#Havuz EnfeksiyonuHava sıcaklığının iyice arttığı yaz günlerinde aşırı nem ve ısı daha fazla hissedilir. Bu da klimalara olan talebin artmasına neden olur. Klimaların yanlış kullanımı ise insan sağlığını olumsuz etkiler. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, klima çarpmasına karşı önlem alınması gerektiğinin altını çizdi, klima mikrobuna karşı vatandaşları uyardı.
#Klima MikrobuTürkiye’de son yıllarda 300–500 dolayında gezen yıllık yeni meslek hastalığı vakası sayısının gerçekte 40–120 bin olduğu tahmin ediliyor. İnsanlar KOAH, astım oluyor, çok çeşitli kanserlere yakalanıyor, kalp krizi geçiriyor, sağır oluyor, ciltlerinde yaralar bereler hatta kanserler gelişiyor, hepatit oluyor, HIV/AIDS oluyor, karaciğer yetmezliği gelişiyor, şarbon, Brucella vb. hastalıklara yakalanıyor ve hatta sakat kalıp ölüyorlar ama neredeyse hiç biri mesleki olarak kayıt altına alınmıyor. Diğer taraftan hipertansiyon, depresif bozukluklar, anksiyete astım, KOAH, bel ve boyun fıtığı, dermatitler, eklem ağrıları, görme bozuklukları, karpal tünel sendromu ve bazı kanser türleri de çalışanları tehdit ediyor. İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Atınç Kayınova ile meslek hastalıklarını ve işyerlerinde sık görülen hastalıkları konuştuk.
#Meslek HastalığıYaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte klima kullanımı da artıyor. Klimanın yanlış kullanımı, özellikle solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yrd. Doç. Dr. Safiye Koçulu, klima mikrobu ve bu mikrobun yol açtığı ‘lejyoner hastalığı’ hakkında bilgi verdi.
#LejyonellaTatil sezonunu açanlar sıcaklardan korunmak için çareyi klimalı ortamlar ya da havuzlarda serinlemekte buluyor. Ancak astım hastalığı olanların hem tatil yapacakları yeri seçerken ve havuza girerken hem de evlerindeki klimayı çalıştırmadan önce bir kez daha düşünmesi gerekiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şen, nefes darlığı problemi yaşayanlar için önemli hatırlatmalarda bulundu.
#Klima‘Kış mevsimi hastalık mevsimidir. Yaz ile birlikte hastalıklar da gider,’ kanısındaysanız büyük bir yanılgı içinde olduğunuzu söylemek zorundayız. Zira yaz mevsimi ile birlikte birçok sıcak mevsim enfeksiyonları da kapımızı çalmaya başlıyor.
#Yaz HastalıklarıHavalar ısındı, nem yükseldi. Sıcağa aşırı maruz kalmak baş ağrısı ve yüksek tansiyona sebebiyet veriyor. Sıcakla ilgili rahatsızlıklar bayılma ve görme, bilinç bulanıklığı vakalarına kadar uzanabiliyor. Peki, kendimizi nasıl koruyacağız? Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fulya Coşan’a sorduk.
#Güneş