Düzenli bakım yaptırın, gece uyurken açmayın

Güncelleme Tarihi:

Düzenli bakım yaptırın, gece uyurken açmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2022 07:00

Bunaltıcı sıcaklarda kurtarıcı olarak gördüğümüz klimalar doğru şekilde kullanılmadığında solunum yollarında enfeksiyona yol açabiliyor. Hatta hastalığın belirtileri COVID-19’la benzerlik gösteriyor. Riskli gruplarda oldukça tehlikeli olabilecek bu hastalığın seyrini ve klima kullanırken dikkat etmemiz gerekenleri uzmanlarla konuştuk.

Haberin Devamı

 

Yaz aylarında evlerde ve ofislerde klima kullanımı artıyor. Ve bu artışla birlikte solunum yollarıyla ilgili şikâyetlere de daha sık rastlanıyor. Biz de bu konuyla ilgili bilgi almak için uzmanlara ulaştık. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke solunum yollarında gelişebilen enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili bilgi verirken iç hastalıkları uzmanı Dr. Özlem Kaplan da klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

‘Bakteri hava yoluyla vücuda girer’
Prof. Dr. Çağrı Büke-Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı

◊ Solunum yollarında gelişebilen enfeksiyon hastalıklarının başında lejyoner hastalığı geliyor. Legionella pneumophila adlı bakterinin neden olduğu hastalık alt solunum yollarında zatürre gelişimine yol açar. Bu bakterinin özelliği sulu ortamlarda yaşaması. Bu açıdan klima sistemleri yaşayabildiği ve çoğalabildiği yerler arasında. Bakteri nefes alıp verme sırasında hava yoluyla vücuda girer.

◊ 2-10 gün arasında gelişen semptomlar zatürreye neden olan diğer mikroorganizmalarınkine, hatta COVID-19’un belirtilerine benzemekle birlikte bazı farklılıklar da görülebilir.

◊ Lejyoner hastalığında en sık görülen yakınmalar; baş ağrısı, karın ağrısı, kas ağrısı, ishal, kuru öksürük, halsizlik, yorgunluk ve yüksek ateştir. Hastalık ileri yaş grubunda ve kronik hastalığı olanlarda ağır bir seyir gösterince solunum sıkıntısı gelişir. Erken tanı konulmadığında veya etkin tedavi uygulanmadığında hastalık risk grubundaki hastalarda hızla kötüleşerek ölümle sonuçlanabilir.

◊ Ancak yine de sadece belirti ve bulgulara dayalı olarak lejyoner hastalığını COVID-19’dan ayırt etmek mümkün değil. Bunun için konunun uzmanı bir hekim tarafından değerlendirme yapılması önemli.

Haberin Devamı

‘Ortalama 22-24 derecede çalıştırın’
Dr. Özlem Kaplan İç hastalıkları uzmanı

◊ Klimanın yanlış kullanımı; klima çarpmasına, kas ağrılarına, kas tutulmasına, yüz felcine, sinüzite ve zatürreye neden olur.

◊ Çocuklar, yaşlılar, kronik solunum yolu enfeksiyonu olanlar, bağışıklığı baskılı kişiler ve klimatize işyerlerinde çalışanlar dikkat etmeli.

◊ Klimaların temizliği ve yıllık bakımı düzenli olarak yapılmalı. Ayrıca bakteri filtresi kullanılmalı, klima ortalama 22-24 derecede çalıştırılmalı.

◊ Uykuda klimaların üflediği havaya direkt maruz kalınmamalı.

 

BAKMADAN GEÇME!