Kokulu silgiler, rengârenk kalemler ve birbirinden ilginç kırtasiye ürünleri… Okul stresini eğlenceye dönüştüren kırtasiye ürünlerinin sahteleri, çocukların sağlığını bozabilecek tehlikeler içeriyor. Peki kırtasiye ürünü alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Veliler satın aldıkları ürünün güvenli olup olmadığını hangi yollarla tespit edebiliyor? Sahte ürünler çocuklarda hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#EğitimLateks alerjisi, son yıllarda giderek artan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hatta günümüzde uluslararası bir sağlık sorunu olarak görülüyor. Lateks alerjisi, direkt yüzey teması ya da solunum yolu ile olabiliyor. Lateks alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lateks AlerjisiKivi C, A ve E vitamini ve alfa linoleik asit açısından zengin bir meyvedir. Lif bakımından zengin olan kivi antioksidan özelliğine de sahiptir. Bu faydalarına rağmen günümüzde pek çok kişide kivi alerjisi görülmektedir. Peki, kivi alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Kivi alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#Kivi Alerjisi NedirAtopik cilt, özellikle soğuk havalarda cildin hassasiyet geliştirmesiyle yaşanan bir sorundur. Cilt bariyerinin etkisini kaybetmesi sonucu atopik dermatit yani halk arasında bilinen adıyla egzama cilt hastalığı meydana gelir. Peki bu bozulmanın nedeni nedir, atopik cilt belirtileri nelerdir? Atopik cilt hakkında merak edilen bazı bilgileri paylaşıyoruz.
#Atopik CiltBu günlerde Çin’den ithal edilen Sinovac firmasının Coronavac aşısı sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. Aşının yapılmasıyla birlikte aşının yan etkileri, alerji riski ve etkinliği hakkında her birimizin kafasında sorular da oluşmaya başladı. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay Coronavac aşısının yan etkileri ve alerjik reaksiyon riski hakkında bilgi verdi.
#Coronavac AşısıKoronavirüse karşı hijyen sağlamak amacıyla gün içinde ellerimizi defalarca yıkıyoruz. Ancak bu durum el egzamasına yol açabilir. Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato, ellerde egzamanın oluşmaması için alınacak önlemleri sıraladı, önemli bilgiler verdi.
#EgzamaPrezervatif, ilk olarak tarihte ‘Dr. Condom’ tarafından üretilmiş olan bariyer amaçlı aile planlaması yöntemidir. Bu nedenle ‘Kondom’ olarak da bilinmektedir. Genelde ‘lateks’ etken maddesinden üretilmektedir. Prezervatif gebelik dışında Hepatit B, Hepatit C ve HIV (AIDS) gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruyucudur. Op. Dr. Süleyman Eserdağ prezervatif ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Prezervatif- Eldiven, biberon, emzik, oyuncak gibi hayatın birçok alanında kullanılan lateks ürünlerdeki alerji riskine dikkati çeken uzmanlar, kızarıklık, astım krizi, tansiyon düşmesi ve alerjik şok uyarısında bulundu - Prof. Kokuludağ: "Lateks eldivenler her yerde kullanılıyor, çok satılıyor. Önemli bir alerjen olduğunun bilinmesi lazım"
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Allerji-İmmünoloji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, birçok gıda ürününde alerjiye sebep olan maddelerin (alerjen) gizlenmiş halde bulunduğunu belirterek, "Tahmin etmeyeceğiniz gıdalar, içeriğindeki gizli alerjenlerle hayatınızı tehlikeye sokabilir" dedi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Klinik İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nihal Mete Gökmen, sağlık malzemelerinin, sağlık çalışanlarında ”alerji” yaptığını, her 5 personelden 2'sinde, “Lateks alerjisi” görüldüğünü bildirdi.
Güzel bir gülüş için kompozit kaplama yaptıran Lily Lindsay, diş kaplamaları yüzünden bırakın gülmeyi aylarca sağlık sorunları nedeniyle acı çekti. Tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı.
#Diş SağlığıDaha güzel ve sağlıklı dişleri olsun isteyen Lily Lindsay, kompozit kaplama yaptırdı ama tedavi sonrası güzel bir gülümseme beklerken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre gülemedi. Zira tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı. Peki, her gün yüzlerce insanın yaptırdığı bu işlemler anafilaktik şoka kadar giden ciddi tablolara nasıl yol açıyor? İşlem öncesi alerji testi yapılmalı mı? Kimler için daha riskli? Diş Hekimi Periodontist Ahmet Altuğ Sofuoğlu ile konuştuk.
#SağlıkCinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel yaşam dahil günlük yaşama dair pek çok kısıtlamayı beraberinde getirir. Cinsel temas ile partnerinizde bulunan sorunun size geçmesi anlamına gelen cinsel yolla bulaşan hastalıklar önlem alınmadığı takdirde ciddi hastalıklara neden olabilir. Peki, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir, nasıl teşhis edilir? İşte cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri ve tedavisi…
#Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar