Üst solunum yolu enfeksiyonlarının (ÜSYE) çocuklarda sık görülen ve genellikle virüs kaynaklı olan enfeksiyonlar olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dinçer Çelik, “En yaygın türleri arasında soğuk algınlığı, grip, sinüzit, farenjit ve larenjit bulunur. ÜSYE’lerin büyük çoğunluğu virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi genellikle gerekli değildir. Doktor bakteriyel kaynaklı olduğunu teşhis edip önermedikçe kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler tercih edebilir” dedi.
#SağlıkSoğuk algınlığı, grip, sinüzit, larenjit, farenjit… Sonbaharın gelmesiyle birlikte hastalıklar kapımızı çalmaya başladı bile. Sıcaklıkların azaldığı sonbahar aylarında vücut metabolizmasının ana görevi vücut ısısını stabil tutmak oluyor. Vücut soğuğa karşı kendini korumak için aldığı enerjiyi daha kontrollü kullanıyor ve bu durum metabolizma hızını düşürürken, vücudun direncini de azaltıyor.
#Sonbaharda Ne Yenir39 yaşındaki Danielle Emery, hamile olduğunu öğrendiğinde hayat kurtarıcı bir kanser ameliyatı geçirmek üzereydi. Ancak hiç beklemediği bir şey oldu; kendi hayatı ile bebeğinin hayatı arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı.
#Gırtlak Kanseri39 yaşındaki Danielle Emery, hamile olduğunu öğrendiğinde hayat kurtarıcı bir kanser ameliyatı geçirmek üzereydi. Ancak hiç beklemediği bir şey oldu; kendi hayatı ile bebeğinin hayatı arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı.
#Gırtlak KanseriSesiniz boğuk çıkıyor ve boğazınızı temizlemeden duramıyorsanız, asit reflüsünün sıklıkla gözden kaçan bir formu olan laringofaringeal reflü (LFR) yani boğaz reflüsüne sahip olabilirsiniz. Kulak burun boğaz uzmanlarına başvuran her 10 kişiden üç ya da dördünde görülen bu hastalık, sinsice ilerlediği için ‘sessiz reflü’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğaz reflüsü neden oluşuyor? Hangi gıdaları tüketmeli? Hangilerinden uzak durmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#Sağlıkİ harfinden sonra gelen J, alfabede 13. sırada yer almaktadır. Öz Türkçe kelimelerin içerisinde bu harf bulunmaz. Bunun nedeni Türklerin kullandığı alfabelerde J harfinin yer almamasıdır. J ile başlayan ülkeler Jamaika ve Japonya'dır. İçinde J olan kelimeler nelerdir sizin için harf sayısına göre derledik.
#HarfBoğaz ağrısının normal koşullarda 1 hafta içerisinde geçmesi beklenir. Eğer faranjit, larenjit ya da bronşit gibi bir durum yoksa bol sıvı tüketimi ile 1 hafta içinde boğaz ağrısında kurtulabilirsiniz. Bunun için süreç boyu bol su içmeli ve boğaz spreyi kullanmalısınız. Boğaz ağrısının kaç gün sürdüğü ile beraber iyileşme sürecinin merak edilen detaylarını derledik.
Ses kısıklığı, pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Fakat ses kısıklığına iyi gelen bazı yiyecekler ve bitkisel yöntemler vardır. Bunlardan bazıları ise, bal, limon ve zencefildir. Ses kısıklığını önlemek için sıcak içecekleri bol miktarda tüketmeniz gerekir. Ses kısıklığına iyi gelen bitkiler ve çaylar nelerdir sizler için derledik.
#Ses Kısıklığına İyi Gelen BitkilerÇocuklarda ses kısıklığı; hastalık olarak algılanmadan önce bir durum belirtisi olarak düşünülmelidir. Ses kısıklığı, larenjit, alerji ve psikolojik nedenlerle gelişebilmektedir. Fakat çocuklarda ses kısıklığı akciğer hastalıkları, kimyasal gazlara maruz kalma ya da psikolojik nedenlerle meydana gelebilmektedir. Ayrıca kusma, sigaraya bağlı ses kısıklığı da meydana gelebilmektedir. Çocuklarda ses kısıklığı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda ses kısıklığına ne iyi gelir cevaplarını derledik.
#ÇocukSes telleri nodülleri ya da diğer adıyla vokal kord lezyonları, ses problemlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir lezyon, kırılmış veya enfekte olmuş bir alandır. Peki, Ses tellerinde nodül belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaÇOCUKLARDA kış hastalıklarının çoğunluğunu solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğunu belirten Ekol Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Demir, havaların soğuması, hava kirliliğinin artması, okul ve kreş gibi toplu ve sıkışık ortamların solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerin yayılıp çoğalmasını kolaylaştırdığını bildirdi.
#116 Nisan Dünya Ses Sağlığı Günü’nde ses sağlığı, ses hijyeni ve ses estetiği ile ilgili bilgi veren KBB Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ses sorunlarının belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı. Prof. Dr. Alkan, “Nezle, grip, reflü, alerji gibi hastalıklar, yanlış kullanım nedeniyle oluşan, ses sorunları geçicidir ve tedavi edilebilir. Esas sorun ses kısıklığını başka sebeplere bağlayıp ciddi olabilecek hastalık tanısını geciktirmektir. Bu nedenle 15 günden uzun süren ses kısıklığında mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
#16 Nisan Dünya Ses Sağlığı GünüÖksürük, farenjit, larenjit, soğuk algınlığı ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle ortaya çıkabiliyor. Hatta bazen haftalarca devam edebiliyor. Bu süreçte de geceleri uykusuz bırakıp günlük yaşamımızı etkiliyor. Peki öksürük nasıl geçer? İşte kuru öksürük için tedavi yöntemleri...
#ÖksürükKışın hastalıklardan korunmak için doğal yöntemler aranır. En sık başvurulan şifalı bitkilerden biri ise adaçayı. Binlerce yıldır geleneksel tıpta da kullanılan ada çayının diğer faydaları neler? Diyetisyen Gülhan Koca ve Diyetisyen Ceyda Nur Çakın açıkladı.
#AdaçayıGeleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden hacamatın tıbbi tedaviye destek olarak uygulandığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün, "Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için düzenli olarak hacamat yaptıran kişiler kronik hastalıklara karşı korundukları gibi bakteri ve virüslere karşı da çok daha güçlü olurlar" dedi.
#HacamatGeleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden hacamatın tıbbi tedaviye destek olarak uygulandığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün, "Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için düzenli olarak hacamat yaptıran kişiler kronik hastalıklara karşı korundukları gibi bakteri ve virüslere karşı da çok daha güçlü olurlar" dedi.
#Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan ÜstünToplumda sıkça karşılaşılan sinüzitle ilgili önemli bilgiler paylaşan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Tolga Celal Şahiner,“Havaların soğumasıyla sinüzit şikayetleri artar. Sinüzit tedavi edilmezse enfeksiyon kronikleşir. Sürekli geriye doğru mikroplu materyalin akması neticesinde kronik bronşit, amfizem, pnömoni gibi akciğer hastalıkları ya da çok nadir de olsa menenjit, beyin apsesi, kronik farenjit gibi durumlar görülür” dedi.
#SinüzitAkut, kronik terimi ile birlikte genellikle tıp bilimlerinde kullanılmaktadır. Hatalık teşhislerinde sıkça yer verilen akutun anlamı da fazlaca araştırılmaktadır. Bu terimin ne anlama geldiği ise çoğu insan tarafından anlaşılamamaktadır. Peki, akut ne demek? Bu kelimenin Türk Dil Kurumu’nda yer alan açıklaması nedir? Bu sıfatın ne anlama geldiğini sizler için araştırdık.
#Akut Ne Demek?Influenza virüslerinin neden olduğu grip yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalık. Çoğu zaman “nasıl olsa kendiliğinden geçer” düşüncesiyle hafife alınsa da, özellikle çocuklarda, yaşlılarda, akciğer, kalp ile diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde; bronşit ve zatürree gibi komplikasyonlara, hatta ölümlere bile yol açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer grip hakkında doğru sanılan 10 hatalı bilgiyi anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Influenza VirüsüAda çayı, hemen hepimizin mutfağında olan, çayını demlediğimiz bir bitki. Genelde regl sancılarını azaltmak için kullanılan ada çayının etkileri sadece bununla sınırlı değil. Ada çayını hayatınıza dahil etmeniz için 10 harika nedeni aşağıya bırakıyoruz!
#Ada ÇayıÇocukluk çağı hastalıkları arasında üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) sıkça görülüyor. Kış aylarında belirgin bir artış gösteren, viral ya da bakteriyel kökenli olabilen bu hastalıkların tedavisinde, nedenin çok iyi belirlenmesi gerekiyor. Çünkü gereksiz antibiyotik kullanımı florayı baskılayarak; antibiyotik kaynaklı ishale, ileride daha dirençli enfeksiyonlara, alerjik ve otoimmün-romatolojik hastalıklara yol açabiliyor.
#Soğuk Algınlığı24 Kasım Öğretmenler Günü anketine göre şiddet, eğitimcilerin büyük sorunu haline geldi. Öğretmenlerin yüzde 56.9’u okulda kendini güvende hissetmiyor. Yüzde 30.6’sı okul koridorunda, yüzde 21’i okul bahçesinde şiddete maruz kalıyor ancak sadece 14.4’ü şikâyetçi oluyor.
#Türk Eğitim-Sen