Ramazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞMutfaklarda vazgeçilmez bir lezzet olarak kullanılan sebzelerden biri olan lahana özellikle sonbahar ve kış aylarının en çok tercih edilen yiyeceklerinden bir tanesidir. Lahana nasıl haşlanır ve lahana haşlanırken neler yapılmalıdır hakkındaki incelikleri ve tüm bilgileri sizler için derledik.
#LahanaSarma mutfağımızın en sevilen yemeklerinin başında geliyor. Lahana, asma yaprağı ya da pazıyla yapılabilen sarmanın dışındaki malzeme kadar içinin lezzeti de önemi. Sarma içi etli ya da zeytinyağlı olabilir. Peki sarma içi nasıl yapılır? İşte etli ve zeytinyağlı sarma içi tarifleri...
#Sarma İçi Nasıl YapılırBaşlıktaki bilmecenin yanıtı; lahana… Kışın kat kat sarılmış koyu yeşil yaprakların arasında usul usul büyüyen beyaz lahana tam bir vitamin deposu ve lezzet bombası. İçindeki bütün besleyici değerlerin yanı sıra umami içeren tadına rağmen niyeyse biraz küçümsenir… Klasik etli sarmasından modern şef mutfaklarına giren ızgarasına birçok tarif hazırladım, birine mutlaka şans verin...
#LahanaDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#KebabEskiden esnaf lokantalarının menüsünde olan beyinli Beykoz kebabı, Hicaz pilavı, irmik çorbası gibi pek çok yemek artık günümüz lokantalarında bulunmuyor; haliyle gençler bunların adını bile duymuyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu tatları hatırlatmak için yazmaya karar verdiği ‘Esnaf’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz şef Mehmet Yalçınkaya’ya göre esnaf lokantaları ‘aşçılığın kalesi ve şehrin kalbi’... Yalçınkaya ayrıca “Çağlalı enginarımı yemeden kimse ölmesin” diyor.
#Mehmet YalçınkayaSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirminci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 2 Mayıs Pazar, Ramazan'ın 20. günü için iftar menüsü...
#Ramazan