Son Güncelleme:
Türkiye’nin en gözde meyhaneleri
Meyhane ve rakı kültürü üzerine son yıllarda çok sayıda kitap yayımlandı. Rakı nasıl içilir, içerken yanında ne yenir, çilingir sofrasında nasıl oturulur gibi tartışma konuları ortaya atıldı.
Peki rakı sofrasının en iyisi nerede? En iyi rakı muhabbeti nerede yapılır? Yıllarca meyhane masalarında oturmuş, bu işin adabını öğrenmiş gurme ve yazarlara sorduk. Jüri üyeleri tercih ettikleri beşer meyhaneyi sıraladı. Ortaya Türkiye'nin en gözde meyhaneleri çıktı. Meyhane denilince İstanbul ağırlığını koyuyor. İstanbul'un 100 yıllık Safa'sından, Ankara'ya, Antalya'ya, Cunda'ya kadar çeşitli meyhaneler sıralandı. Hepsinin ortak noktası iyi meze, rakı ve yanında sıkı bir muhabbet.
REFİK
Edebiyatçı ve sanatçı adresi
Alçak tavanlı, bol muhabbetli Refik, Ferit Edgü, Fethi Naci gibi edebiyatçıların, Yusuf Taktak, Orhan Taylan gibi ressamların, Gülriz Sururi gibi tiyatrocuların uğrak yeri. 1954'te meyhaneyi açan Refik Arslan, şimdi aynı adı taşıyan oğluyla beraber işin başında. Öğlen Türk yemekleri var. Akşam meyhane mezeleri eşliğinde rakı sofrası kuruluyor. Kara lahana sarması, hamsi buğulama, kuzu sarması çok meşhur. Kuzu sarma isteyen hatırlı müşteriler bir hafta önceden haber veriyor. Yemek sonrası ise gül işkembe müdavimlerin favorisi. Pazar hariç her gün 01.00'e kadar açık. Hafta sonları rezervasyon gerekiyor. Kişi başı ortalama 25 milyon lira. Asmalimescit Cad. Sofyalı Sok. 10/1 Beyoğlu, İstanbul (212) 243 28 34
SAFA
Asırlık meyhane
İstanbul'un en eski meyhanelerinden. En az 100 yıl önce açıldığı Yedikule'deki tek katlı binasında geleneksel meyhaneciliği sürdürüyor. İlhan Eksen'e göre yüksek tavanı sayesinde Safa'da muhabbet gürültüye dönüşmüyor. Gazetecilerin, edebiyatçıların uğrak yeri ama asıl müşteri kitlesi 25-30 yıllık müdavimleri. Arnavut ciğeri, özel yapım beyaz peynir ve lakerda en çok tutulan mezeler. Her dem taze balıkları meşhur. Fiks mönü yok, 20-30 milyon lira arası hesap geliyor. Her gün gece yarısına dek servis var. İlyasbey Cad. No: 169 Yedikule, İstanbul (212) 585 55 94
İMROZ
Müzik, televizyon yok, muabbet çok
1941'de Balıkpazarı Kerpen Pasajı'nda açılan İmroz 1982'den beri Nevizade Sokak'ta. 60 yıllık patron, bugünün ortağı Yorgo Okumuş hálá işin başında duruyor. Muhabbeti bozmamak için hiç müzik çalınmıyor, televizyon açılmıyor. 30-35 çeşit mezeden en meşhurları lakerda, torik soslu ve tarama. Her gün 24.00'e kadar açık. 19.00'a kadar rezervasyon yapıyor. İnal Batu, Cemil İpekçi, Gani Müjde ve Cem Yılmaz ünlü müdavimleri arasında. Yaz aylarında terasını da açıyor. Nevizade Cad. No: 24 Beyoğlu, İstanbul (212) 249 90 73
YAKUP 2
Yay vaziyeti beyler!
Kendine özgü ara sıcaklarıyla meşhur. Arnavut ciğeri, tereyağlı mantar ve kağıtta pastırma vazgeçilemeyen tatlar arasında. 27 yıldır Asmalımescit'teki yerini koruyan Yakup 2 bahçe bölümünü de açtı. Öğlen 12.00-14.30 arası servis veriyor. Akşam 18.30'da masalar dolmaya başlıyor. Geceyarısı 02.00 sularında ‘‘Yay vaziyeti beyler’’ ikazları başlıyor. Balıklı fiks mönü 30 milyon ama daha mütevazı bir sofrayla 20-25 milyona çıkmak mümkün. Asmalımescit Cad. No: 35 Beyoğlu, İstanbul (212) 249 29 25.
HUZUR (Cavit’in yeri)
Müşteri canlı müzikten hoşlanmıyor
Komilikten patronluğa yükselen Cavit Güneş, Huzur'u 1969'da açtı ve o gün bugündür Çiçek Pasajı'ndan ayrılmadı. Aslında 23.00 'e kadar açık ama müşterinin durumuna göre 02.00'ye kadar uzuyor. 20 çeşit meze arasında yoğurtlu kabak ve semizotu çok tutuluyor. Can ve İnan Kıraç eskiden beri müdavim. Burada yabancı müşteriler de rakı içiyor. Müşterisi canlı müzikten hazzetmiyor. Çiçek Pasajı, No: 18, Beyoğlu, İstanbul (212) 293 71 29
HATAY
Şair ve yazarların buluştuğu yer
İmza günleri ve sergileriyle meşhur Hatay edebiyatçılara uzun yıllardır ev sahipliği yapıyor. 35 yıllık Hatay 40'ı aşkın meze çeşidiyle hizmet veriyor. Garsonluktan patronluğa geçen Mehmet Ali Işık ‘‘Bizdeki meze çeşidi hiçbir yerde bulunmaz’’ demekten çekinmiyor. Ayrıca, pastırmalı böreği, humusu ve buğulama balıkları da meşhur. Her gün 12.00-24.00 arası açık, hafta sonları rezervasyon şart. Minimum 15 milyon hesap ödemek mümkün. Bağdat Cad. No. 256 Bostancı, İstanbul (216) 361 33 57
KULELİ
Samatya’nın 25 yıllık meyhanesi
Ali Sirmen'in deyimiyle Samatya'da kendine özgü müdavimleriyle havasını koruyan Kuleli çeyrek asırlık bir meyhane. Mönüsü deniz ürünleri ağırlıklı: Kalamar, ançuez, sardalya, ahtapot, lakerda ve çiroz. Şener Şen ve Uğur Yücel İkinci Bahar dizisi sırasında keşfettikleri bu yere hálá geliyor. Rezervasyon yapmadan yer bulmak zor, özellikle hafta sonları. Kişi başı 15 milyona çıkmak mümkün ama balık yerseniz 30 milyona ulaşıyor hesap. Büyük Kuleli Sok. No. 38 Samatya, İstanbul (212) 587 94 38.
SEVİÇ
Turist akınına uğruyor
1948'de birahane olarak açıldı, ismini ‘‘Severek İçmek’’ten aldı. Müesseseyi baba yadigarı diye gören Yaşar Aydındoğan ‘‘müşteri bizim için çok önemli’’ derken, Fethi Naci, Cevat Çapan, Mücap Ofluoğlu'nu anmadan edemiyor. Tabii başta İspanyol, İsrailli, Fransız, İtalyan olmak üzere turistleri de ağırlıyor. 15.00-19.00 arası Macar kemancı Korçi, akşam ise bir kadın akordeoncu gürültüden uzak bir müzik ziyafeti sunuyor. Her gün gece yarısına kadar açık. Ortalama hesap kişi başı 20-25 milyon lira civarı. Çiçek Pasajı No. 172/8 Beyoğlu, İstanbul (212) 244 28 67-251 36 80.
KALBUR
Müşterilerinin çoğu kadın
Mehmet-Bilen Tekmen çiftinin açtığı Kalbur Ankara'daki Türk ve yabancı diplomat ve siyasilerin uğrak yeri. Dolma, börek, bayıldı, pastırma, döner ilgi çeken yiyecekler, çünkü hepsi balıktan yapılıyor. 45 kişilik ufak bir mekan olduğu için bir hafta önceden rezervasyon yaptırın. Müşterilerin yüzde 60'ı kadın. Pazartesi hariç her gün 12.00-24.00 arası açık. Ortalama hesap 20-30 milyon civarında tutuyor. Oran Şehri çarşı merkezi, No. 23-24 Ankara (312) 490 50 01.
KÖR AGOP
Kumkapı’nın gözdesi
Kumkapı'da tarihi gümrük binasındaki Kör Agop 65 yıllık bir müessese. Şimdi üçüncü kuşaktan Daniel İnciyan işletiyor. Yabancı müşterisi çok. ‘‘Kör Agop usulü’’ denen kendine özgü meze ve sıcakları çok tutuluyor. Örneğin Kör Agop Çorbası bir balık çorbası. Bayram, yılbaşı dinlemeden 365 gün 11.00'den 1.30'a kadar hizmet veriyor. Her akşam 20.00'den itibaren fasıl ekibi devreye giriyor. Balık yenmezse kişi başı ortalama 20 milyona çıkmak mümkün. Ördekli Bakkal Sok. No. 7 Kumkapı Meydanı, İstanbul, (212) 517 23 34.
MEYHANE KEYFİNDE EN İYİ İKİNCİ 10
Boncuk: Uskumru dolması, topik, çerkez tavuğu gibi mezeleri ve elmadan yapılan Boncuk Tatlısı'yla tanınıyor. Cuma, cumartesi gitarist Edip eşliğinde 25 milyon fiks mönü. Nevizade Sok. No.19 Beyoğlu, İstanbul, (212) 243 12 19.
Nevizade: Eski Lefter diye de biliniyor. Hafta sonları yer bulmak zor. Ortalama hesap 20-25 milyon lira. Nevizade Sok. No: 12/5 Beyoğlu, İstanbul, (212) 251 16 34
Hasır: 55 yıldır, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü yanında hizmet veriyor. Topiği ve kaşarlı suflesi meşhur. Kişi başı 20-25 milyon. Kalyoncukulluk Cad. No:94/1, Beyoğlu, İstanbul, (212) 297 05 57
Saki: Nevizade Sokak'ın komşusu Kameriye Sokak'ta turistlerin uğrak yeri. Saki'nin gazeteci müdavimi çok. Kişi başı 25-30 milyon. Balıkpazarı Kameriye Sok. No: 11 Beyoğlu, İstanbul, (212) 244 16 83-243 40 25.
Neyle Meyle: Patlıcanlı sövürmesi ve soya soslu uskumrusu meşhur. Türk ve Yunan ezgileri çalıyor. Fiks mönü 25 milyon lira. Nevizade Sokak No:12 Beyoğlu, İstanbul, (212) 249 81 03
Göksu: Gündüzleri tencere yemeği de veriyor. Bir kişi 25 milyon lira. Bayındır Sok. 22/A Kızılay, Ankara, (312) 431 22 19.
Cumhuriyet: Her 10 Kasım'da Atatürk için hazırladığı masayla tanınıyor. Edebiyatçı ve gazetecilerin favorisi. Her gün fasıl var. Fiks mönü 26 milyon. Balık Pazarı Sahne Sok. No: 47, Beyoğlu, İstanbul, (212) 249 60 55.
Çiçek Meyhane: Yöre mezesi Hibeş ve Osmanlı güveci müşterilerin favorisi. Aileler ve işadamları ağırlıkta. 23.00'e kadar fasıl var. Fiks mönü limitli içkiyle 20, limitsiz içkiyle 25 milyon lira. Konyaaltı Beach Park, Antalya, (242) 237 53 24.
Deniz Restaurant: Ayhan'ın Yeri diye tanınıyor. Yöre otlarıyla yapılan salatası, mezeleri ve balık kavurması meşhur. Kişi başı 15-20 milyon lira. Alibey Adası, Sahilboyu No: 15, Cunda, Ayvalık (266) 327 16 85 - 327 26 43
Tarihi İstanbul: Akşamları sokağa atılan masalarla geleneksel bir meyhaneye dönüşüyor. Sazlı-sözlü muhabbetin sıkı olduğu bir müessese. Kazancılar Çarşısı Adana. (322) 351 35 12
Meyhane kültürü nasıl olur? İyi bilen büyük jüri seçti
Gurme, gazeteci
ALİ SİRMEN
Gurme, yazar, mimar
AYDIN BOYSAN
Eski İstanbul Meyhaneleri kitabının yazarı
VEFA ZAT
Çilingir Sofrasında Rakı’nın yazarı
DENİZ GÜRSOY
İçki, Meyhane ve Çilingir Sofrası‘nın yazarı
ÖMER NİDA
Dengeli Demlenme ve Rakı Mezeleri’nin yazarı
İLHAN EKSEN
Şair, felsefeci
ORUÇ ARUOBA
Yazar, çevirmen
TOMRİS UYAR
Gurme, işadamı
EROL ALTUN
Gurme, işadamı
KAZIM APA
REFİK
Edebiyatçı ve sanatçı adresi
Alçak tavanlı, bol muhabbetli Refik, Ferit Edgü, Fethi Naci gibi edebiyatçıların, Yusuf Taktak, Orhan Taylan gibi ressamların, Gülriz Sururi gibi tiyatrocuların uğrak yeri. 1954'te meyhaneyi açan Refik Arslan, şimdi aynı adı taşıyan oğluyla beraber işin başında. Öğlen Türk yemekleri var. Akşam meyhane mezeleri eşliğinde rakı sofrası kuruluyor. Kara lahana sarması, hamsi buğulama, kuzu sarması çok meşhur. Kuzu sarma isteyen hatırlı müşteriler bir hafta önceden haber veriyor. Yemek sonrası ise gül işkembe müdavimlerin favorisi. Pazar hariç her gün 01.00'e kadar açık. Hafta sonları rezervasyon gerekiyor. Kişi başı ortalama 25 milyon lira. Asmalimescit Cad. Sofyalı Sok. 10/1 Beyoğlu, İstanbul (212) 243 28 34
SAFA
Asırlık meyhane
İstanbul'un en eski meyhanelerinden. En az 100 yıl önce açıldığı Yedikule'deki tek katlı binasında geleneksel meyhaneciliği sürdürüyor. İlhan Eksen'e göre yüksek tavanı sayesinde Safa'da muhabbet gürültüye dönüşmüyor. Gazetecilerin, edebiyatçıların uğrak yeri ama asıl müşteri kitlesi 25-30 yıllık müdavimleri. Arnavut ciğeri, özel yapım beyaz peynir ve lakerda en çok tutulan mezeler. Her dem taze balıkları meşhur. Fiks mönü yok, 20-30 milyon lira arası hesap geliyor. Her gün gece yarısına dek servis var. İlyasbey Cad. No: 169 Yedikule, İstanbul (212) 585 55 94
İMROZ
Müzik, televizyon yok, muabbet çok
1941'de Balıkpazarı Kerpen Pasajı'nda açılan İmroz 1982'den beri Nevizade Sokak'ta. 60 yıllık patron, bugünün ortağı Yorgo Okumuş hálá işin başında duruyor. Muhabbeti bozmamak için hiç müzik çalınmıyor, televizyon açılmıyor. 30-35 çeşit mezeden en meşhurları lakerda, torik soslu ve tarama. Her gün 24.00'e kadar açık. 19.00'a kadar rezervasyon yapıyor. İnal Batu, Cemil İpekçi, Gani Müjde ve Cem Yılmaz ünlü müdavimleri arasında. Yaz aylarında terasını da açıyor. Nevizade Cad. No: 24 Beyoğlu, İstanbul (212) 249 90 73
YAKUP 2
Yay vaziyeti beyler!
Kendine özgü ara sıcaklarıyla meşhur. Arnavut ciğeri, tereyağlı mantar ve kağıtta pastırma vazgeçilemeyen tatlar arasında. 27 yıldır Asmalımescit'teki yerini koruyan Yakup 2 bahçe bölümünü de açtı. Öğlen 12.00-14.30 arası servis veriyor. Akşam 18.30'da masalar dolmaya başlıyor. Geceyarısı 02.00 sularında ‘‘Yay vaziyeti beyler’’ ikazları başlıyor. Balıklı fiks mönü 30 milyon ama daha mütevazı bir sofrayla 20-25 milyona çıkmak mümkün. Asmalımescit Cad. No: 35 Beyoğlu, İstanbul (212) 249 29 25.
HUZUR (Cavit’in yeri)
Müşteri canlı müzikten hoşlanmıyor
Komilikten patronluğa yükselen Cavit Güneş, Huzur'u 1969'da açtı ve o gün bugündür Çiçek Pasajı'ndan ayrılmadı. Aslında 23.00 'e kadar açık ama müşterinin durumuna göre 02.00'ye kadar uzuyor. 20 çeşit meze arasında yoğurtlu kabak ve semizotu çok tutuluyor. Can ve İnan Kıraç eskiden beri müdavim. Burada yabancı müşteriler de rakı içiyor. Müşterisi canlı müzikten hazzetmiyor. Çiçek Pasajı, No: 18, Beyoğlu, İstanbul (212) 293 71 29
HATAY
Şair ve yazarların buluştuğu yer
İmza günleri ve sergileriyle meşhur Hatay edebiyatçılara uzun yıllardır ev sahipliği yapıyor. 35 yıllık Hatay 40'ı aşkın meze çeşidiyle hizmet veriyor. Garsonluktan patronluğa geçen Mehmet Ali Işık ‘‘Bizdeki meze çeşidi hiçbir yerde bulunmaz’’ demekten çekinmiyor. Ayrıca, pastırmalı böreği, humusu ve buğulama balıkları da meşhur. Her gün 12.00-24.00 arası açık, hafta sonları rezervasyon şart. Minimum 15 milyon hesap ödemek mümkün. Bağdat Cad. No. 256 Bostancı, İstanbul (216) 361 33 57
KULELİ
Samatya’nın 25 yıllık meyhanesi
Ali Sirmen'in deyimiyle Samatya'da kendine özgü müdavimleriyle havasını koruyan Kuleli çeyrek asırlık bir meyhane. Mönüsü deniz ürünleri ağırlıklı: Kalamar, ançuez, sardalya, ahtapot, lakerda ve çiroz. Şener Şen ve Uğur Yücel İkinci Bahar dizisi sırasında keşfettikleri bu yere hálá geliyor. Rezervasyon yapmadan yer bulmak zor, özellikle hafta sonları. Kişi başı 15 milyona çıkmak mümkün ama balık yerseniz 30 milyona ulaşıyor hesap. Büyük Kuleli Sok. No. 38 Samatya, İstanbul (212) 587 94 38.
SEVİÇ
Turist akınına uğruyor
1948'de birahane olarak açıldı, ismini ‘‘Severek İçmek’’ten aldı. Müesseseyi baba yadigarı diye gören Yaşar Aydındoğan ‘‘müşteri bizim için çok önemli’’ derken, Fethi Naci, Cevat Çapan, Mücap Ofluoğlu'nu anmadan edemiyor. Tabii başta İspanyol, İsrailli, Fransız, İtalyan olmak üzere turistleri de ağırlıyor. 15.00-19.00 arası Macar kemancı Korçi, akşam ise bir kadın akordeoncu gürültüden uzak bir müzik ziyafeti sunuyor. Her gün gece yarısına kadar açık. Ortalama hesap kişi başı 20-25 milyon lira civarı. Çiçek Pasajı No. 172/8 Beyoğlu, İstanbul (212) 244 28 67-251 36 80.
KALBUR
Müşterilerinin çoğu kadın
Mehmet-Bilen Tekmen çiftinin açtığı Kalbur Ankara'daki Türk ve yabancı diplomat ve siyasilerin uğrak yeri. Dolma, börek, bayıldı, pastırma, döner ilgi çeken yiyecekler, çünkü hepsi balıktan yapılıyor. 45 kişilik ufak bir mekan olduğu için bir hafta önceden rezervasyon yaptırın. Müşterilerin yüzde 60'ı kadın. Pazartesi hariç her gün 12.00-24.00 arası açık. Ortalama hesap 20-30 milyon civarında tutuyor. Oran Şehri çarşı merkezi, No. 23-24 Ankara (312) 490 50 01.
KÖR AGOP
Kumkapı’nın gözdesi
Kumkapı'da tarihi gümrük binasındaki Kör Agop 65 yıllık bir müessese. Şimdi üçüncü kuşaktan Daniel İnciyan işletiyor. Yabancı müşterisi çok. ‘‘Kör Agop usulü’’ denen kendine özgü meze ve sıcakları çok tutuluyor. Örneğin Kör Agop Çorbası bir balık çorbası. Bayram, yılbaşı dinlemeden 365 gün 11.00'den 1.30'a kadar hizmet veriyor. Her akşam 20.00'den itibaren fasıl ekibi devreye giriyor. Balık yenmezse kişi başı ortalama 20 milyona çıkmak mümkün. Ördekli Bakkal Sok. No. 7 Kumkapı Meydanı, İstanbul, (212) 517 23 34.
MEYHANE KEYFİNDE EN İYİ İKİNCİ 10
Boncuk: Uskumru dolması, topik, çerkez tavuğu gibi mezeleri ve elmadan yapılan Boncuk Tatlısı'yla tanınıyor. Cuma, cumartesi gitarist Edip eşliğinde 25 milyon fiks mönü. Nevizade Sok. No.19 Beyoğlu, İstanbul, (212) 243 12 19.
Nevizade: Eski Lefter diye de biliniyor. Hafta sonları yer bulmak zor. Ortalama hesap 20-25 milyon lira. Nevizade Sok. No: 12/5 Beyoğlu, İstanbul, (212) 251 16 34
Hasır: 55 yıldır, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü yanında hizmet veriyor. Topiği ve kaşarlı suflesi meşhur. Kişi başı 20-25 milyon. Kalyoncukulluk Cad. No:94/1, Beyoğlu, İstanbul, (212) 297 05 57
Saki: Nevizade Sokak'ın komşusu Kameriye Sokak'ta turistlerin uğrak yeri. Saki'nin gazeteci müdavimi çok. Kişi başı 25-30 milyon. Balıkpazarı Kameriye Sok. No: 11 Beyoğlu, İstanbul, (212) 244 16 83-243 40 25.
Neyle Meyle: Patlıcanlı sövürmesi ve soya soslu uskumrusu meşhur. Türk ve Yunan ezgileri çalıyor. Fiks mönü 25 milyon lira. Nevizade Sokak No:12 Beyoğlu, İstanbul, (212) 249 81 03
Göksu: Gündüzleri tencere yemeği de veriyor. Bir kişi 25 milyon lira. Bayındır Sok. 22/A Kızılay, Ankara, (312) 431 22 19.
Cumhuriyet: Her 10 Kasım'da Atatürk için hazırladığı masayla tanınıyor. Edebiyatçı ve gazetecilerin favorisi. Her gün fasıl var. Fiks mönü 26 milyon. Balık Pazarı Sahne Sok. No: 47, Beyoğlu, İstanbul, (212) 249 60 55.
Çiçek Meyhane: Yöre mezesi Hibeş ve Osmanlı güveci müşterilerin favorisi. Aileler ve işadamları ağırlıkta. 23.00'e kadar fasıl var. Fiks mönü limitli içkiyle 20, limitsiz içkiyle 25 milyon lira. Konyaaltı Beach Park, Antalya, (242) 237 53 24.
Deniz Restaurant: Ayhan'ın Yeri diye tanınıyor. Yöre otlarıyla yapılan salatası, mezeleri ve balık kavurması meşhur. Kişi başı 15-20 milyon lira. Alibey Adası, Sahilboyu No: 15, Cunda, Ayvalık (266) 327 16 85 - 327 26 43
Tarihi İstanbul: Akşamları sokağa atılan masalarla geleneksel bir meyhaneye dönüşüyor. Sazlı-sözlü muhabbetin sıkı olduğu bir müessese. Kazancılar Çarşısı Adana. (322) 351 35 12
Meyhane kültürü nasıl olur? İyi bilen büyük jüri seçti
Gurme, gazeteci
ALİ SİRMEN
Gurme, yazar, mimar
AYDIN BOYSAN
Eski İstanbul Meyhaneleri kitabının yazarı
VEFA ZAT
Çilingir Sofrasında Rakı’nın yazarı
DENİZ GÜRSOY
İçki, Meyhane ve Çilingir Sofrası‘nın yazarı
ÖMER NİDA
Dengeli Demlenme ve Rakı Mezeleri’nin yazarı
İLHAN EKSEN
Şair, felsefeci
ORUÇ ARUOBA
Yazar, çevirmen
TOMRİS UYAR
Gurme, işadamı
EROL ALTUN
Gurme, işadamı
KAZIM APA