Yazarlığının 40. yılını kutlamaya hazırlanan, edebiyat dünyamızın usta ismi Mario Levi ile buluştuk; 19 yaşında aşk acısını dindirmek için yazdığı ilk hikâyeden bugüne uzanan yolculuğunu dinledik. Levi, “Yazmak benim için bir hayata tutunuştu. Edebiyatın trajediden kaynaklandığına inanıyorum. Hayat toz pembe diye edebiyat olmaz; bir şey içinizi acıtacak” diyor. Kurgu dışı dünyada mutluluğun formülünü ise, “Sevmek” diye veriyor.
#Mario LeviLadino müziğinin ünlü ismi Yasmin Levy, İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. Ünlü sanatçı, 10 Ağustos’ta Turkcell Vadi’de konser verecek. Türk müziğinden Arap ezgilerine kadar birçok farklı müziği harmanladığı şarkılarını seslendirecek Yasmin Levy, “Türkiye, ikinci evim. Türkiye’ye her geldiğimde, sanki uzun bir yolculuktan eve dönüyormuş gibi heyecanlanıyorum” diyor.
#Yasmin LevyBen söylemiyorum; “bir kez daha suç ortaklığı içindeyiz…” diye kendileri itiraf ediyor. O halde, bu unutul(a)maz ve “T’abî Mustafa Efendi’den ilhâm almış beyâtî gece” için, başka fail aramaya lüzûm yok ! Bakmayın, “bu gece, ilk defa sizler için bir araya geldik” filân demelerine; zaten her yerde “aranıyorlar…” 4 kişiydiler… Ön sıralardaydım; hepsini teşhis edebilirim…
#1Sami Lavi'nin hayatı şarkıları ve katıldığı televizyon programları ile dikkat çekiyor. Musevi cemaatinde artık çok az konuşulan Ladino dilindeki Sefarad müziği ile büyüyen Sami, Şarkılar Bizi Söyler'in bu haftaki konuğu oldu. Müziği ile adından söz ettiren Sami Levi'nin hayatı ekran başındakiler tarafından gündeme geldi. Sefarad grubu solisti olarak tanınan Sami Levi, Survivor- Yunanistan’ın yarışma adaylarından olmuştu. Peki, Sami Levi kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Şarkılar Bizi Söyler konuğu Sami Levi'nin hayatıyla ilgili bilgiler...
#Sami LeviSene 1950’ler… İstanbul’dayız. İki erkek kardeş Ayasofya, Sultanahmet, Aya İrini’de geziyor, altını üstüne getiriyorlar! Ağabey fotoğraf çekerken, küçük kardeş hayranlıkla onu seyrediyor. Aradan yıllar geçiyor… Küçük kardeş hayatın şartlarına uygun iş hayatına atılıyor. Ancak büyülü fotoğraf yürüyüşlerini hiç unutmuyor. Kendi çocuğuna aynı merakı aşılamak için İstanbul’da gezerken fotoğrafa yeniden aşık oluyor. 30 yıl aradan sonra bu işi asıl mesleği haline getiriyor ve uluslararası çapta tanınan, Türkiye’nin en meşhur fotoğraf sanatçılarından biri oluyor; İzzet Keribar!
#İzzet KeribarSefarad müziğinin ünlü ismi Selim Hubeş'ten kötü haber... Ladino müziği bestecisi, Los Paşaros Sefaradis gurubu eski üyesi Selim Hubeş hayatını kaybetti. Selim Hubeş, Los Paşaros Sefaradis grubunda İzzet Bana, Karen Gerşon, Yavuz Hubeş ile yurt içi ve yurt dışında sayısız konser vermiş bir isimdir.
#Selim Hubeş‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıGazeteci Sami Kohen’i anlatan bir yazı için yola koyulduğumuzda, “mesleğe ne zaman başladığı” sorusu bizi 1930’lu yılların sonunda Şişhane’deki bir evin salonuna kadar götürür. Kohen ailesinin evi aynı zamanda bir gazetenin yazıişleri gibidir. Henüz kısa pantolonlu olduğu, ortaokula başladığı yıllar... Ancak 13 yaşında ilk yayını bir şiirdir. Daha sonra onu 70 yılı aşkın gazetecilik hayatında dünya tarihinde iz bırakan pek çok olayın tanığı olarak görürüz.
#YAZARHer milletin kullandığı bir dil ve alfabe vardır. İbrani alfabesi de yaygın olarak kullanılan alfabelerden biridir. Her alfabenin olduğu gibi bu alfabenin de kendine özgü farklılıkları bulunuyor. İbrani alfabesinin harflerini, özelliklerini öğrenip detayları ile derledik.
Sosyalleşmeyi hızlandıran, toplumsal dengenin kurulmasında rol oynayan, istihdam alanı açan, çarpan katsayısı yüksek, 54 sektörle ilişkili seyahat endüstrisine, turizme bu özellikleri kazandıran kitleselleşme süreci koronavirüs salgınıyla tersine mi dönecek? Koronavirüs salgınının turizme etkilerini değerlendiren turizm araştırmacısı Fehmi Köfteoğlu şunları söylüyor:
#YazarEvrensel bilime üst düzey katkıları nedeniyle Eczacıbaşı Topluluğu’nun Tıp Onur Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Marsel Mesulam Hürriyet’e konuştu. 40 yaşında Harvard’ın en genç profesörlerinden biri olan Prof. Mesulam, Alzheimer’ın neden tedavi edilemediği sorusuna, “Meteoroloji havayı tahmin ediyor ama değiştiremiyor. Alzheimer’da da bu noktadayız” cevabını verdi. Prof. Mesulam, Harvard’ı ansiklopediye bakarak seçtiğini anlattı.
#Marsel Mesulam“Naci en Alamo”, “Hasta Siempre Amor”, “La Alegria”, “Me Voy” gibi şarkılarıyla milyonları kendine hayran bırakan Ladino müziğinin tutkulu sesi Yasmin Levy, 20 Aralık'ta Volkswagen Arena’ya Piu Entertainment organizasyonuyla en sevilen şarkılarını seslendirmeye geliyor.
#LadinoSahneye çıktığı anda, hayat dolu bir kadından ‘hüznün kraliçesi’ne dönüşen ünlü sanatçı Yasmin Levy, dinleyenin yüreğine işleyen şarkıları buğulu sesiyle söylemek için doğmuş gibi... Antalya ziyareti sırasında Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Levy, ‘büyüleyici’ bulduğu bu kentte kendisini memleketteymiş gibi hissettiğini söylüyor.
#Yasmin LevyUNESCO’nun yayımladığı ‘Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre Türkiye’de 11 dil kaybolma tehlikesi altında, üç tanesi de çoktan öldü. “Bir dil niçin kaybolur?” sorusunun ve Türkiye’de kaybolma tehlikesi altında olan dillerin peşine düştük; bu dillerin son temsilcileriyle görüştük.
#Türkiye’Nin Kaybolan DilleriTürkiye'de konuşulan onlarca dilin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten yönetmen Erdoğan Kar "önümüzdeki 100 yıl içinde kültürel zenginliğimiz olarak nitelediğimiz Anadolu ve Trakya'da konuşulan diller, eğer önlem alınmazsa tarihe karışacak" dedi.
#Erdoğan Kar