Başkent Ankara’da kendini iyiden iyiye hissettiren soğuk hava soba kullanımını da arttırdı. Peki soba alırken, kurarken hangi noktalara dikkat edilmeli. Hürriyet Ankara, sobalar için hayati önerileri Ulus’taki tarihi Sobacılar Çarşısı’nı gezerek aradı. Soba satıcıları, bacaya ‘fırfır gülü’ veya lodosa karşı kullanılan ‘lodos şapkası’nın muhakkak takılması gerektiğini hatırlatıyor.
#Sobacılar ÇarşısıHER şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1Çamlıdere’de kuzine soba mimarili Soba Müzesi’nin alev kısmı dijital ekranla dışarıdan hareketli hale getirildi. Müzenin artık ilçenin simgesi olduğunu belirten Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can, “Sobamız artık dışarıdan da yandı. Daha çok dikkat çeker hale geldi” dedi.
#Soba MüzesiTürkiye gastronomisi ve turizminde çiftlikler artık daha popüler hale geliyor. Kimi sadece yemeli-içmeli, kimi konaklamalı, kimi de etkinlikli... Türkiye’nin meşhur tatil yörelerinde hatta İstanbul’un etrafında açılan çiftliklerden şef dokunuşlu mutfaklarıyla öne çıkanlardan bir seçki yaptım. Okullar kapandığında farklı bir tatil arayan ailelerin çok işine yarayacak ve her yaştan gurmeyi tam kalbinden yakalayacak önerilerim var.
#HürriyetOğlak kebabı, özellikle Hıdırellez maksadıyla gidilen mesirelerde pişirilmesi bir geleneğe dönüşmüştür. Bu yönüyle bir hıdırellez yemeği olarak da değerlendirebiliriz. Hayvancılığın en layıkıyla yapıldığı Trakya’da ve dolayısıyla baharla birlikte hayvanların yavrulaması ve sürülerin büyümesi ile oluşan bereket artışı konu-komşu ve aile efradıyla paylaşılan oğlak kebabı gibi bir baş yemekle kutlanır. Misafirlerinize verdiğiniz değerinde bir manada göstergesidir.Yeri gelmişken oğlak kebabını oğlak çevirme ile karıştırmamak . Oğlak kebabı parçalanan oğlak etinin siniye dizilerek tatlandırılması ve fırında pişirilmesi yöntemiyle hazırlanır. Odun ateşi ile harlandırılmış köy fırınlarında pişirilebilmesi geleneksel pişirme yöntemidir. Buna karşılık yörede peçka denilen kuzine sobalarda ve modern mutfakların fırınlarında pişirme süresi bir parça daha uzun tutularak hazırlanabilmektedir. Fırından çıkarmaya yakın taze soğan ile tatlandırılmış sos ile demlendirilmesi bu lezzetin olmazsa olmazlarındandır.
#Oğlak KebabıHer şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1Eski metinlerde ''oçak'' şeklinde geçen ocak sözcüğü öz Türkçedir. 9. yüzyılda literatüre giren bu kelimenin ilk anlamı, birden fazla gözü bulunan ve yemek pişirmeye yarayan mutfak aletidir. Kıraathanelerde, çay ve kahve gibi sıcak meşrubatların yapıldığı yerlere de ocak denir. Bu kelime sadece sözlük değil mecazi anlamda da kullanılır. Mecazi olarak bir kişinin yetiştiği ve olgunlaştığı yer, ocak olarak adlandırılır. Ocak ne demek? Ocak TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
Konya’nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş Mahallesi’ndeki Sonsuz Şükran Köyü, ‘köy’ algısını altüst edecek cinsten. Anadolu medeniyetlerine ‘teşekkür’ mahiyetinde 10 yıl önce kurulan bu köyde, heykelden resme, müzikten edebiyata sanatın her türü icra ediliyor. Üstelik kapısı sadece sanatçılara değil, herkese açık.
#Sonsuz Şükran Köyü NeredeAile Meclisi’nin bu haftaki konukları AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek ile eşi Volkan Atabek. Eşi ile birlikte dershane açan ve öğretmenlik yapan Çiğdem Hanım, evliliklerinin ikinci yılında atılmış siyasete. Çiftin tanışmasını kahkahalar arasında dinledik. ‘Efsane Volkan’ın dört yıl ara verdiği üniversiteye dönüşüyle başlamış hikâyeleri...
#GazetehaberleriLezzetin tarihi insanoğlunun en önemli özelliklerini yansıtır. Sevilen, seçilen, hazırlanan yemekler, sofra adabı üzerine yazıların yer aldığı ‘Yemek ve Kültür’ dergisi (Üç Aylık Dergi/ Sonbahar 2020, Sayı 61) içeriğiyle dünden bugüne devam eden ya da yok olan ağız tadı konusunda bilgilendiriyor bizi.
#YazarDünyayla birlikte ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 pandemi hastalığı tüm hızıyla sürerken, bir yandan da sonbahar, kendine özgü hastalıkları da ortaya çıkarıyor. Sonbaharı sağlıklı geçirmek ve bağışıklığımızı güçlendirmek için önlem almanın şart olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ozan Kocakaya sonbahar hastalıklarından korunmanın 9 yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Sağlıkİbrahim Dizman’ın hazırladığı ‘Suyun ve Rüzgârın Şehri: Çanakkale’ araştırmacı, yazar, küratör, eski belediye başkanı ve Çanakkale gönüllülerinin makalelerinden oluşuyor. Çanakkale’nin tarihini, kültürünü, coğrafyasını, dillerini, âdetlerini, yaşam biçimini merak edenler için tatmin edici bir çalışma.
#ÇanakkalePandemi sürecinde turizm sektöründe değişen pratikleri bizzat görmek için son üç ayda 200’e yakın otel ziyaret ettim. Şimdi size felsefesi, tasarımı, konumu ve işletme anlayışıyla ayrıcalıklı olduğunu düşündüğüm adreslerden 10 tanesini anlatacağım. Bir kısmı yıl boyu açık, bir kısmı kasıma kadar misafir kabul edecek.
#Saffet Emre TonguçÇankırı’da oğlunun eğitimi ve engelli annesinin tedavi masrafları için biriktirdiği parayı sobada saklayan Gülşen Hayta, ısınmak için ateş yakınca tüm birikiminden oldu. Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye Cumhuriyeti, böyle koca yüreklerin daima yanındadır. Yetkili arkadaşlarımız ile konuştuk, Gülşen Hanım'ın mağduriyetini giderdik. Devletimiz Gülşen Hanım ve nice annelerin daima yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir." ifadelerini kullandı.
#Bakan Albayrak