Son üç ayda dördüncü defa bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin’in Astana buluşmasında enerji konusu öne çıktı. Avrupa karakış korkusu yaşarken Putin, Türkiye’nin doğalgaz dağıtım merkezi olması önerisini yineledi. Erdoğan da nükleer enerjide işbirliği vurgusu yaptı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGeçen hafta Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında meydana gelen sızıntılar bir kez daha tüm dünyanın gözlerinin bu bölgeye ve Avrupa’nın Rusya’yla olan enerji alışverişine çevrilmesine neden oldu. Dünyanın önde gelen Rusya ve Putin konusunda uzman isimleri ise bu sabotajların sadece bir başlangıç olduğu konusunda endişeli…
#RUSYAGazprom’un Kuzey Akımı 1’deki gaz tedarikini tamamen kesmesinin ardından gaz akışının durdurulmasının nedeni tartışılıyor. Gazprom, borudaki bir sızıntıyı gerekçe gösterirken, Siemens bunun gazı tamamen kesmek için gerekçe olamayacağını belirtti.
#GazpromRusya ve Ukrayna arasında tam 4 aydır devam eden savaş verilen sivil ve askeri kayıpların yanı sıra dünyayı da büyük bir buhranın eşiğine getirdi. Tedarik zincirlerinin bozulmasıyla birlikte baş gösteren tahıl krizi tüm ülkeleri zora sokarken enerji konusunda Rusya gazına bağımlı olan yerlerde de büyük panik var. Bu yerlerin başında ise Almanya geliyor…
#ALMANYAABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried ABD ile yaşanan F-35 krizi ve F-16'ların tedarik sürecine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Donfried, Türkiye ve ABD'nin birçok ortak çıkarı paylaştığını ve birlikte yapabileceği çok şey olduğunu belirterek "Türkiye ile iş birliğimizi derinleştirme konusunda kararlıyız." dedi.
#ABDABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried ABD ile yaşanan F-35 krizi ve F-16'ların tedarik sürecine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Donfried, Türkiye ve ABD'nin birçok ortak çıkarı paylaştığını ve birlikte yapabileceği çok şey olduğunu belirterek "Türkiye ile iş birliğimizi derinleştirme konusunda kararlıyız." dedi.
#ABDCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "24 Haziran'dan sonra bu göreve devamım halinde ilk işimiz inşallah OHAL'i kaldırmak olacaktır. OHAL'i kaldırmak demek, tamamıyla yok etmek, geri dönmemek anlamında değil. Biz terörü gördüğümüzde en sert tedbir neyse onu yine alırız" dedi. Erdoğan S-400 tartışmalarına da değinerek "Rusya bize sağ olsun çok uygun şartlarda kredi verdi. Hem de işin ikinci, üçüncü kademesinde ortaklaşa bir üretime gireceğiz. Ayrıca S-500'lerin ortak yapılması konusunda Rusya'ya teklif yaptım" ifadelerini kulandı.
#ErdoğanTÜRKİYE’nin son dış politika gelişmeleriyle enerjide merkez olma hayallerinin nasıl suya düşmekte olduğunu dün yazmıştık. Bunu bir adım daha ileri götürürsek; arz güvenliği sıkıntısının büyüyeceğini, özellikle Rusya’ya var olan bağımlılığın daha da artma tehlikesi bulunduğunu söylemek mümkün.
#YazarlarABD Senatosu, 2014 yılından bu yana Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yönelik en sert ekonomik yaptırımları öngören yasayı oybirliği ile kabul etti. Başkan Donald Trump imzasına gönderilen yasa ile, inşaatına yeni başlanan Karadeniz geçişli “Türk Akımı” projesinin de tehlikeye girdiği Moskova’da konuşulmaya başlandı.
#Rusyaİstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi sona erdi. Üç bin delegenin ağırlandığı kongreye, 250 konuşmacı katıldı. Zirveyi yerli ve yabancı bin 200 medya mensubu takip etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen, kongre, sektörün oyuncularını bir araya getirdi.
#ErdoğanTürkiye, en büyük doğalgaz tedarikçisi Rusya ile aslında uzun yıllardır enerji alanında yakın ilişki içinde. Peki Türk Akımı Projesi’nin hayata geçmesinin iki ülke açısından anlamı ne? Bunu uzmanlara sorduk. Uzmanlar, Ukrayna’yı by-pass etmek isteyen Rusya için Türk Akımı’nın büyük önem taşıdığını söylerken, Türkiye için ise arz güvenliği açısından olumlu etkisi olacağını vurguluyor.
#Türk AkımıTürkiye'de ve dünyada, bu yıl enerji sektörü oldukça yoğun gelişmelere sahne oldu. Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi, Türk Akımı doğalgaz projesi görüşmelerinin durdurulması, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi, bir yılı aşkın süredir devam eden İran ve P5+1 ülkelerinin nükleer müzakerelerinin sonuçlanması ve İtalyan Eni şirketinin Mısır açıklarındaki Zohr sahasındaki doğalgaz keşfi, 2015'e damgasını vuran önemli enerji gelişmeleri arasında yer aldı.
#2015Rus gazında indirim konusunda Türkiye’yi tahkime götüren süreci uzmanlara sorduk. Gazprom’un BOTAŞ’a Avrupa ortalamasından daha pahalı gaz satıyor olması başlıca sebeplerden biri. Lakin tahkimin sonuçlanmasına gerek kalmadan indirimde uzlaşılacağı görüşü hakim. Uzmanlar, ABD gaz ihracatının tüm dinamikleri değiştireceğini vurguluyor.
#Mehmet ÖğütçüCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yarın gerçekleşecek günübirlik Moskova ziyaretinde Suriye'de son dönemde yaşanan gelişmeler çerçevesinde Rusya'nın Suriye'ye yönelik artan askeri ve siyasi desteğinin yanı sıra, Türkiye ve Rusya arasında inşa edilmesi planlanan ancak müzakereleri askıya alınan Türk Akımı projesinin ele alınması bekleniyor.
#MoskovaRusya’nın doğalgaza yüzde 10.25 indirim yapacağı açıklanmıştı. Ancak, Rusya’nın doğalgaz fiyat formülünün tamamı değil, bir bölümüne indirim uygulamak istediği ve Türkiye’nin son anda fiyat müzakerelerini sonlandıracak anlaşmayı imzalamaktan vazgeçtiği ortaya çıktı.