Herkesin mutlaka bir yerlerden duyduğu kuvvetler ayrılığı birçok zaman karşımıza çıkmaktadır. Merak konusu olan kuvvetler ayrılığının önemli olduğu sık sık vurgulanmaktadır. Bundan dolayı bu konuyu ayrıntılı bir şekilde öğrenmek gerekir. Kuvvetler Ayrılığı nedir? Ne anlama gelir? Kuvvetler ayrılığı ne zaman kabul edildi? Neden önemlidir detayları ile derledik.
#Sözlük1. yüzyılda literatüre giren kuvvet kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Kuvvet maddi anlamda güç elde etmek ve sağlıklı olmak anlamına gelir. Kelime mecazen karşı tarafa zor kullanmak ve baskı uygulamak manasında da kullanılır. Bu sözcük birçok deyimde ve atasözünde yer alır. Örnekler: 1- Kuvvetler Ayrılığı İlkesi 2- Birlikten Kuvvet Doğar. Kuvvet kelimesinin eş anlamlısı nedir? Kuvvet kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKGüçler Ayrılığı veya Kuvvetler Ayrılığı, devletin yürütme, yargı ve yasama güçlerinin farklı organlar tarafından yürütülmesini öngören bir sistemdir. Bu sayede organların kontrolsüz ve aşırı bir güç elde etmesinin önüne geçmeyi hedefler. Peki, Güçler Ayrılığı nedir? Neden önemlidir? Güçler ayrılığı ve güçler birliği arasındaki farklar nelerdir sizin için tüm detayları ile derledik.
#Güçler AyrılığıGüçler birliği aynı zamanda kuvvetler birliği olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde 3 farklı organ bulunur ve bu organlar devlet üzerinde yer alır. Peki, güçler birliği nedir? Ne zaman uygulandı? Güçler birliği neden kabul edildi detayları ile derledik.
Parlamenter sisteme dönüşü savunan muhalefet, “iyileştirilmiş” ya da “güçlendirilmiş” parlamenter sistemi esas alan anayasa hazırlıyor. Bazı çevreler benzer yaklaşımı AK Parti’nin yeni anayasa çalışmaları için gösteriyor. AK Parti’nin, kamuoyunun karşısına “iyileştirilmiş Cumhurbaşkanlığı sistemi” önerisiyle çıkmaya hazırlandığını iddia ediyor.
#YazarYargıtay'ın, anayasal hükümet sistemi içerisinde çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Yüksek yargı organı olarak görev yapmaktadır. Sizin için Yargıtay nedir ve görevleri nelerdir? Yargıtay üyelerini kim seçer şeklindeki soruların yanıtlarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Yargıtay Nedir Ve Görevleri Nelerdir?TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Farklı görüşlerimiz, aramızda ihtilaflar, tartışmalar olabilir. Ama hepimizin bir hedefte birleşmesi lazım. O da Türkiye’yi müstakil, istiklali tam içerisinde ve istikbale güçlü bir ülke olarak taşıyacak bir kararlılık. Bunda mutabakat içerisinde olmamız gerekiyor” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "2021 yılı, bundan önceki 18 yıl boyunca olduğu gibi Cumhurbaşkanımız liderliğinde reform ve değişim odaklı politikalarımızı hayata geçirdiğimiz, oluşan yeni ihtiyaçlara en uygun projeleri planlayıp gerçekleştirdiğimiz bir yıl olacaktır." dedi.
#Fuat Oktay‘İktidar Kurultayı’ sloganıyla yapılan 37. CHP Kurultayı’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Önümüzdeki ilk seçimlerle dostlarımızla beraber iktidar olacağız. Ahlaklı, adaletli, vatandaşını kucaklayan bir siyaset anlayışını Türkiye Cumhuriyeti topraklarına getireceğiz” dedi.
#GazetehaberleriTBMM, aynı zamanda bir asırı tamamlayıp 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayacağı yeni yasama yılına dün törenle başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yasama yılını açış konuşmasında yeni bir çağrıda bulunarak, “Terörle ve şiddetle arasına mesafe koyan tüm kesimleri, milli meselelerde aynı ortak paydada buluşmaya davet ediyoruz. Bu hissiyatla hareket eden herkesle birlikte hareket etmeye hazırız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel oturumdaki konuşmasında şunları söyledi:
#GazetehaberleriCHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın McKinsey üzerinden yapılan eleştirilere yanıt olarak, “Hiç gerek yok. Biz bize yeteriz” sözlerini değerlendirirken “Geri adım atılması önemli ama baktığınızda son derece dağınık bir görüntü var” dedi. Öztrak, McKinsey yerine denetleme mekanizmasının TBMM’de kurulacak bir komisyon ya da Sayıştay olabileceğini söyledi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “Çatışmaya elverişli değil, çünkü tek irade var” dediği yeni sistemle, geçmişte en iyimser tahminle 2-3 ay sürecek yeni hükümetin kurulması ve komuta kademesi değişikliklerinin 2 saatte gerçekleştiğini söyledi. “Devletin yürütme teşkilatı kurumsal yapısı itibariyle sadeleşti ve küçüldü ama fonksiyon ve etki gücü açısından büyüdü” diyen Uçum, yeni sitemi Hürriyet’e şöyle anlattı:
#Mehmet UçumCHP ve SHP’nin iki eski genel başkanı Altan Öymen ve Murat Karayalçın sonuçların ilanıyla birlikte Muharrem İnce ve Kemal Kılıçdaroğlu ile ayrı ayrı görüştü. Ziyareti “Nezaket, dayanışma, durum değerlendirmesi” diye açıkladılar, ancak kulisler ‘arabuluculuk’ diye fısıldadı. Nihayetinde; zirve diplomasisi sonucu tansiyon düştü ve art arda olumlu mesajlar geldi. 1950 yılından bu yana partinin içinde olan Altan Öymen ile hem ziyareti hem CHP’nin durumunu konuştuk. Öymen, seçim gecesi yaşananlar için 'Bence orada bir karışıklık oldu. Tecrübe eksikliği… İki türlü ve iki ittifaklı seçimin ilk denemesiydi bu. Böyle bir insicamsızlık yaşandı.' ifadelerini kullandı.
#GazetehaberleriMHP’den ihraç edilen Meral Akşener ve Prof. Dr. Ümit Özdağ, çalışmalarını tamamlamak üzere. Yeni partiyi merkez sağ değil, milli merkezde tanımlayan Özdağ, Cumhuriyet tarihimizin çok önemli bir yerine sahip olan Samsun’dan ekim ayında yola çıkacaklarını açıkladı. Kurulur kurulmaz Meclis’te grubu olacağını açıkladığı yeni partinin ideolojisi, kırmızı çizgileri ve Türkiye’nin meselelerine getirecekleri çözüm önerilerini Özdağ ile konuştuk.
#İPEK ÖZBEYAvrupa Parlamentosu, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öngören raporu düzenlenen oylama ile kabul etti. Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan raporun 477 evet oyu aldığı belirtildi. Karara Türkiye'den çok sert tepki geldi. Bakan Ömer Çelik, "İşbirliğinden uzak bir sabotaj raporu. Bu nedenle AP raporunu, son iki senedir olduğu gibi geçersiz yok hükmünde kabul ediyoruz" dedi. Dışişleri'nden yapılan açıklamada "Asılsız iddialara ve iftiralara dayanan bu karar söz konusu kurumun itibarını ayaklar altına almaktadır. Bu karar tarafımızdan yok hükmünde sayılmaktadır" ifadeleri yer aldı.
#TürkiyeCumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına ilişkin "Eğer yargı bu tür baskılar altında kalırsa biz yargıdan adaleti nasıl bekleyeceğiz? Ürkeklik, yargıya baskı, kusura bakmayın, adaletin gelişini sağlamaz. Öyle elde 'adalet' pankartlarıyla dolaşmak da adaleti getirmez. 138. madde A'dan Z'ye herkes için çalışır ve yargı yarın eğer sizi de bir yerlere davet ederse şaşmayın." dedi.
#ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim rejimle bir sorunumuz yok. Türkiye'de rejim olayı 1923'te bitmiştir. Artık rejim konusu diye bir şey yok. Şu andaki konu; bir yeni yönetim sistemidir." dedi. Erdoğan, 15 Temmuz gecesine ilişkin, "Otel sahibi arkadaşımız, 'Benim hızlı bir yatım var. Buradan sizi yakın adalara götürebilirim.' gibi bana bir teklif de yaptı. Dedim ki 'Serkan, bak' dedim; 'benim vatan topraklarında ölmem varken, ben gidip gavur topraklarında, orada esir hayatı yaşayamam." diye konuştu.
#ErdoğanCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin, "Hayır çıkarsa 17 Nisan sabahı Türkiye rahat bir nefes alacak" dedi. Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın 'Abidik gubidik bir sistem var ve bu sistemde bazı belli olmayan isimler bile başbakan olabiliyor' sözlerine ilişkin, "Binali Bey'in böyle bir ifadeyi kullanmasını emin olun çok yadırgadım" dedi.
#Kılıçdaroğlu