Güçler Birliği nedir? Ne zaman uygulandı? Güçler birliği neden kabul edildi?

Güncelleme Tarihi:

Güçler Birliği nedir Ne zaman uygulandı Güçler birliği neden kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2022 00:14

Güçler birliği aynı zamanda kuvvetler birliği olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde 3 farklı organ bulunur ve bu organlar devlet üzerinde yer alır. Peki, güçler birliği nedir? Ne zaman uygulandı? Güçler birliği neden kabul edildi detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Yasama ve yürütme ile beraber yargı üç kuvvet olarak öne çıkar. 1921 ve 1924 anayasası içerisinde bu durum kuvvetler birliği olarak öne çıkmıştı. Çünkü o dönemin şartları ve ihtiyaçları doğrultusunda bu yöntem değerlendirilmiştir. Daha sonra 1961 Anayasası üzerinden Kuvvetler birliği kuvvetler ayrılığı olarak ele alındı. Böylece yasama ve yürütme ile beraber yargı organları birbirinden ayrılmıştır. 

 Güçler Birliği Nedir? 

 Yasama ve yürütme organlarının tek bir çatı altında toplanması güçler birliği olarak ifade edilir. Günümüzde pek çok farklı ülkede hala uygulanan bir yöntem olarak öne çıkar. Tabii bu yöntem hükümet sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa ile beraber İsviçre'de güçler birliği söz konusudur. Yani Yasama ve yürütme organlarının bir bütün olarak ele alınması anlamına gelir. Böylece aynı karar doğrultusunda birbirine bağlı olarak bu sistemler devlet düzeyinde çalışma gösterir. 

Haberin Devamı

 Güçler Birliği Ne Zaman Uygulandı? 

 Özellikle Türkiye üzerinden bakıldığı zaman belirli tarihler doğrusunda güçler birliği uygulanmıştır. Özellikle 1921 ila 1924 anayasaları içerisinde Türkiye Cumhuriyeti dahilinde güçler birliğinin uygulandığını söylemek mümkün. Tabii bunun önemli sebepleri olduğunu ifade etmek gerekir. Çünkü o dönem ülkeyi toplamak ve dış güçlere karşı kurtuluş Savaşı'nda galip gelebilmek için böyle bir birlik gücüne ihtiyaç duyuldu. Böylece bu sayede çok daha hızlı şekilde karar verme ve kararı uygulama imkanı elde edildi. Daha sonra ise ilerleyen yıllarda ülkenin toparlanması ve devam edebilmesi için bu karar bir süre daha devam etti. Ancak 1961 Anayasası ile beraber bu karardan vazgeçildi ve artık güçler ayrılığı öne çıktı. Yani Yasama ve yürütme ile yargı organları birbirinden ayrılmış oldu. 

 Güçler Birliği Neden Kabul Edildi? 

 Güçler birliğinin 1921'de ve 1924 yıllarında kabul edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü özellikle 1921 Anayasası döneminde Kurtuluş Savaşı devam ediyordu. Böyle zamanlarda hızlı karar almak ve bu kararı hemen uygulamak önemli bir yer taşır. Çünkü askeri açıdan Verilen kararlar ile beraber siyasi açıdan kararlar ortak ele alınmalıdır. 

Haberin Devamı

 Sonuç olarak Kurtuluş Savaşı üzerinden daha etkin bir organizasyon gerçekleşti. Bu sebepten dolayı 1921 Anayasası üzerinden güçler birliği kabul edildi. Aynı şekilde 1924 anayasası kapsamında ise ülkenin gelişmesi ve daha hızlı karar alarak düzelmesi için güçler birliği devam etti. Böylece ülkede hem siyasi hem de askeri olarak istenilen düzeye gelme imkanı elde edildi. Sonuç olarak ise 1961 yılında daha demokratik bir yapı olarak yargı ve yürütme ile yasa birbirinden ayrıldı. Yani bu bağlamda güçler ayrılığı, diğer bir ifadeyle kuvvetler ayrılığı oluştu. 

 Güçler Birliği İçerisinde Hangi Organlar Bulunur? 

 Güçler birliği ya da güçler ayrılığı söz konusu olduğu zaman bu konuda üç ayrı devlet organı öne çıkar. Bunlar içerisinde yasama ve yürütme ile beraber yargı bulunur. Özellikle de ülkenin hükümet sistem anlayışına bağlı olarak kuvvetler birliği ya da kuvvetler ayrılığı ele alınır. Bu bağlamda daha demokratik ve cumhuriyetçi ülkelerde kuvvetler ayrılığı söz konusudur. Ancak mecburiyetten dolayı ya da daha baskılı sistemlerde güçler birliği öne çıkar. Günümüzde hala birçok farklı ülkede güçler birliği sistemi üzerinden hükümetin devam ettiğini ifade etmek gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!