Sulak alan tanımı çok çeşitli alanları içine alır; bataklıklar, turbalıklar, taşkın düzlükleri, nehirler, göller, tuzlalar, mangrovlar, deniz çayırı yatakları, mercanlar, gelgit anında altı metreden derin olmayan deniz kıyısı alanları doğal sulak alanların yanı sıra, atık su arıtım gölcükleri ve rezervuarlar gibi insan yapımı alanlar da sulak alandır.
#Doç.Dr. Efsun Dindar'Afet' denilince hep depremin akıllara geldiği ülkemizde artık bu algı da değişiyor. Bilim insanlarına göre, sel, kuraklık, orman yangını gibi iklim krizi odaklı afetler maalesef artık gündemimizde daha çok yer bulacak... Uzmanlara göre 'sıcaklık artışları' ve buna bağlı 'afetler' için ABD ve Çin gibi ülkeler başta olmak üzere dünya radikal adımlar atmazsa, korku filmi senaryolarını aratmayacak bir gelecek bizi bekliyor...
#İklim KriziTürkiye günlerdir ormanlarımız kadar içimizi de yakan yangınlarla yatıp kalkıyor. Yangınlarla ilgili bilim insanları en büyük sorumluların başında küresel ısınma ve iklim değişikliğine işaret ediyor. Hava sıcaklığı ortalamalarındaki artışın orman yangını riskini kat kat artırdığıyla ilgili çalışmalar da mevcut. Ancak küresel ısınmanın tek olumsuz etkisi maalesef bu değil. Ortalama sıcaklıkların artması hayatımızı olduğu kadar tarihimizi de değiştiriyor. Son 60 yılda; Türkiye genelinde, toplam alanı Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 70'ten fazla göl kurudu. Onlarcası da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü de Hermagios'un oğlu Amintas'ın at koşturduğu Beyşehir Gölü de coğrafya kitaplarından çıkıp, tarih kitaplarına doğru hızla ilerliyor... İşte vahim durumun tablosu...
#Kuruyan GöllerEmine Erdoğan Van Gölü Sempozyumu’nun açılışına katıldı. Emine Erdoğan açılıştaki konuşmasında, “Tüm kurumların işbirliğiyle Van Gölü’nü Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı hazırlandı. Bu kapsamda gölün dip temizliği yapılacak, atıksu yönetimi sağlanacak. Van Gölü layıkıyla korunacak” dedi.
#Emine ErdoğanVan Gölü Sempozyumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Kurumlarımızın iş birliği ile Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı hazırlandı. Bu girişimin, kayda değer sonuçlar vermesini umut ediyorum. Bu kapsamda, gölün dip temizliği yapılacak. Atık-su yönetimi sağlanacak. İlaveten, entegre katı atık yönetimi oluşturulacak. Bu eylem planıyla, Van Gölü inşallah layıkıyla korunacak" dedi.
#Emine Erdoğanİklim krizinin geleceklerini ellerinden aldığını düşünen 17 yaşındaki iki genç aktivist, kurdukları 1.5derece’ isimli Instagram günlüklerinde Türkiye’de çevre farkındalığı yaratmaya çalışıyor, “Keşke bu yaşta tutkularımızı özgürce takip etmeye zaman ayırsak ama önce gezegeni kurtarmalıyız” diyorlar.
#GazetehaberleriTürkiye'de yaklaşık 50 yıldır göller üzerine yaptığı akademik çalışmalarla tanınan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici'nin hazırladığı son raporda, Türkiye'de son 60 yılda, 70'e yakın doğal gölün kuruduğu belirtildi. Kuruyan göller arasında yer alan Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Yarışlı Gölü için vatandaşlar yetkililerden yardım istedi.
#Yarışlı GölüVAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Van Gölü’nün yüzey suyu sıcaklık ortalamasının son 20 yılda yaklaşık 2,4 derece artarak 7,2 ile 8 derecelere ulaştığını, bunun da göldeki ekolojik yapıda öngörülemeyen sonuçlara yol açacağını söyledi.
#VanTÜRKİYE giderek çölleşirken, son 60 yılda Marmara Denizi’nin 2 katı, 2 milyon hektarlık sulak alan kurudu. Doğa Derneği 2007’den bu yana sürdürdüğü ‘Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi’ kapsamında 17-18 Eylül’de ‘Kuruyan Göller İçin Uluslararası Buluşma’ başlığıyla uluslararası bir toplantı düzenleyecek.
KONYA havzasına son 1 ayda mevsim normallerinin üzerinde düşen yağışlar, kuraklık nedeniyle tarihinin en büyük su kaybını yaşanan Beyşehir Gölü’nün su seviyisini 11 santimetre yükselmesini sağladı. Beyşehir Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, DSİ’nin tarım sahalarını sulayabilmek için gölden su almayı sürdürmesi nedeniyle bu yükselmenin geçici olduğunu söyledi.
KURAKLIK ve yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle, göl ve nehirlerin birer birer kuruduğu Konya Ovası’nda ekim ayında metrekareye 66.1 kilogram yağış düştü. Yetkililer, meteorolojik ölçümlerin yapılmaya başlandığı 1930 yılından bu yana bölgede ekim ayı yağış ortalamasının metrekareye 28.9 kilogram olduğunu, bu yıl ekim ayında yağış rekoru kırıldığını açıkladı. Çiftçinin yüzünü güldüren yağışlar, baraj sularında yüzde 40 artış sağladı.