Aşure, tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan bir tatlıdır. Aşure haftasının gelmesi ve aşure biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Aşure ne anlama gelir. Türkiye ve Balkanlar'daki Müslümanlar, Aşure Günü'nün gerçekleştiği Muharrem ayında aşure yaparlar. Geleneksel olarak, Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Aşure, bu günü anmak için büyük miktarlarda yapılır ve alıcının dinine veya inanç sistemine bakılmaksızın bir barış ve sevgi teklifi olarak arkadaşlara, akrabalara, komşulara, meslektaşlara, sınıf arkadaşlarına ve diğerlerine dağıtılır. Aşure, ağır ve kalori bakımından zengin doğası nedeniyle geleneksel olarak yılın soğuk aylarında yapılır ve yenirdi. Aşure haftasının gelmesi ve aşure tariflerinin araştırıldığı bu günlerde, biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Sizin için çeşitli kaynaklardan aşurenin tarihi ile ilgili bilgiler derledim.
#AşureYılbaşı menüsü evde yeni yılı kutlayacak olanlar tarafından merak ediliyor. Yılbaşı menüsü örnekleri ailesine ve sevdiklerine birbirinden leziz tarifler sunmak isteyen milyonlarca kişinin araştırmaları arasında yer alıyor. Peki, Yeni yıl sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız yılbaşı yemekleri, yılbaşı mezeleri, yılbaşı tatlıları ve görkemli yılbaşı masası ile yılbaşı menüsü 2023 seçenekleri...
#Yılbaşı Menüsü 2023Bolu'nun meşhur bakla çorbası. Bu çorba özellikle yaz başında sık sık tercih edilir. İçindeki dereotu ve baklayla tadına doyum olmuyor. Bolu usulü taze bakla çorbası, farklı bir çorba tarifi denemek isteyenler için nefis bir alternatif...
#Ramazan MenüsüYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuBulmaca çözenler bilir, en popüler kelimelerden biridir ‘iri taneli bir tür bezelye’, araka... Bugünlerde pazarlarda bollaştı; kimi yerlerde ‘yaprak bezelye’ de denen, mevsimi kısacık ‘sultani’ninse son günleri... Bu güzel sebzenin farklı çeşitleriyle en leziz yemekleri yapmanın de tam zamanı..
#BezelyeGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenLezzeti ve faydaları ile sofralarımızdan eksik olmayan bakla, Türk mutfağında farklı çeşitleri ile yer almaya devam ediyor. Yapımı ve hazırlanışı ile özellikle ev hanımları tarafından ilgi gören bakla çorbasının tarifi internette en fazla araştırılan tarifler arasında yer alıyor. Peki, bakla çorbası nasıl yapılır? İşte bakla çorbası tarifi.
#Bakla Çorbası Nasıl Yapılır?Aşure Günü için kısa bir süre kaldı, tarif araştırmaları sıklaştı. Muharrem ayının 10. gününün sembolü olan aşurenin yapımıyla ilgili en çok merak edilen konu malzeme listesi. Peki geleneksel tarife göre Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri kaç çeşit olmalı?
#Aşure Nasıl YapılırBu köşeyi ilk haftadan beri şereflendirenler bunları zaten biliyorlar ama bilgisayarlarını yeni açmış olanlar için geçen bölümlerin özeti: 30'lu yaşlarındaki Sevin, hayatının takriben son 20 senesini kilo alıp vererek geçirmiş bir 'ruhu şişman'dır. Yapmadığı diyet, gitmediği spor salonu kalmayan Sevin, en son 2 yıl önce yine böyle bir kilo verme girişiminde bulunur. Ancak bu kez işin felsefesine de girer. Hedef kilo vermekten çıkar, sağlıklı beslenmeye dönüşür. Bu esnada çevresindekiler de ondan sürekli tavsiye istemeye başlamışlardır. Kendi sorunlarının aslında birçok kişinin de sorunu olduğunu fark eden kahramanımız, yaşadıklarından ve araştırdıklarından öğrendiklerini yazıya dökmeye karar verir ve olaylar gelişir...
#ÇorbaHangi kadın semt pazarlarını sevmez, hayatında bir kere bile pazara uğramayan kadın çok azdır. İTO’nun 2004’te İstanbul semt pazarlarında yaptığı ankete göre, pazara giden her 10 kişiden 8’i kadın. Çoğunluk ucuzluktan çok, taze ürün için pazarı tercih ediyor. Ne tesadüf ki yerel ürün satanların yüzde 80-85’i kadın. Hatta Anadolu’da çoğu pazar ismini buradan almış: Konya Kadınlar Pazarı, Bartın Garılar Pazarı, Bolu Kadınlar Pazarı, Tire Kadınlar Pazarı.