30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası işgallerin başladığı ve boğazların İngilizlerin kontrolüne geçtiği dönemde başlayan bir milli mücadeledir. Kurtuluş Savaşı tarihi, özeti, önemi, nedenleri ve sonuçları hakkında aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
#Kurtuluş Savaşı ÖnemiCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu süreçte tarihçi ve Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı en çok yorulan isimlerden biri. Şehirden şehire koşturup konferanslarda bu zaferi nasıl elde ettiğimizi anlatıyor. Benim sorularımı da gündemdeki İsrail-Filistin savaşına gönderme yaparak cevapladı: “Bizim buradan başka gidecek yerimiz yok. Görüyorsunuz, gidecek başka yeri olmayan kavimler ne vaziyetteler!”
#AtatürkMKE Ankaragücü’nün 113 yıllık tarihinin anlatıldığı ‘Tek Yürek İmalat-ı Harbiye’ filminin galası Nata Vega Prestige Sinemaları’nda yapıldı. Oyunculardan Turgay Tanülkü, “Benim için son derece duygusaldı çünkü Ankara benim şehrim. Konservatuvar, Ulucanlar, Ulus hayatımın geçtiği yerler” diye konuştu.
#AnkaraGazi ve Fikriye biyografi mi sorusu pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Sınavlarda ve bazı bilgi yarışmalarında gündeme gelen kitabın türü, okuyucular tarafından merak ediliyor. Peki, Gazi ve Fikriye biyografi mi? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Gazi Ve FikriyeFiravun imanı kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Sorusuna Tağrık Buğra cevabı verilmelidir. Tarık Buğra, Firavun imanı adlı eserinde, Kurtuluş savaşı Kuvâyı milliye ile Çerkez Ethem dönemlerini anlatmaktadır. Satılmışlar, çıkarcılar, üç kağıtçılarla vurguncularla cefakar yiğitlerin mücadelesini anlatmaktadır. Firavun imanın kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Bursa hızla büyüdü, doksanlı yılların sonu ile başlayan süreçte göz açıp kapayıncaya kadar sanayi şehri kimliğine bürünen “kalabalık” şehir geçmişe dair sosyal ve tarihi özelliklerini, günümüzde içinde yaşayan insanlara unutturdu... Şehir Anadolu’nun farklı yerlerinden göç aldı, ne eski Bursalılar ne de yeni Bursalılar olarak tanımlayabileceğimiz kitle, şehirdeki gelişmeleri takip edemez hale geldik.
#BursaBirinci dünya savaşı ile birlikte temelde iki grup oluşmuş ve devletler bu gruplar etrafında toplanmıştır. İttifak kuvveti içinde bulunana Osmanlı devleti savaşı kaybetmiş ve diğer grupla bir anlaşma imzalamıştır. Bu anlaşmanın adı Sevr barış anlaşması olmaktadır. Bu anlaşmayı merak eden bireyler de genellikle Sevr Antlaşması nedir? Sevr Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti ne olmaktadır? Soruları bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
Kunuri Savaşı, Türk askerlerinin Kore'de savaştığı, bu savaşa gitmek için 17 Eylül 1950'de Hatay/İskenderun'dan yola çıktıkları bilinir. Bu savaş, Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında gerçekleşmiştir. Türk Tugayı ile Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun karşılıklı olarak yaptığı savaşın adıdır. Türk Tugayı 5.083 kişiden oluşmuştur. 17 Ekim'de Türk Tugayı, Pusan Limanı'na gitmiş ve sonrasında Taegu şehrine hareket etmişlerdir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
30 Ağustos 1922 tarihinde yapılmış olan Dumlupınar Savaşı birçok neden sonrasında oluşmuştur. Bir diğer adı ise Başkomutanlık Meydan Muharebesi olmaktadır. Dönem içinde İstiklal savaşının kesin olarak bir Türk zaferi olarak adlandırılmasını sağlamıştır. Bunun üzerine ulusal bir bayram edilmiştir. Dumlupınar Savaşı kazanımları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Maide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#Maide11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşmasında Türkiye’yi batı cephesi komutanı İsmet İnönü temsil etmiştir. İşte Mudanya Ateşkes Antlaşması tarihi, önemi, özeti, neden ve sonuçları hakkında tüm merak edilen sorulara cevap hazırladık.
#Mudanya Ateşkes Anlaşması’Nın Önemi23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında yapılan Erzurum Kongresi, Kurtuluş mücadelesinde izlenen yolda önemli bir belirleyici olmuştur. Erzurum Kongresi tarihi, önemi, özeti, neden ve sonuçları ile tarihte büyük bir dönüm noktasıdır. İşte, Erzurum Kongresi hakkında tüm detaylar.
#Erzurum Kongresi TarihiCHP ve SHP’nin iki eski genel başkanı Altan Öymen ve Murat Karayalçın sonuçların ilanıyla birlikte Muharrem İnce ve Kemal Kılıçdaroğlu ile ayrı ayrı görüştü. Ziyareti “Nezaket, dayanışma, durum değerlendirmesi” diye açıkladılar, ancak kulisler ‘arabuluculuk’ diye fısıldadı. Nihayetinde; zirve diplomasisi sonucu tansiyon düştü ve art arda olumlu mesajlar geldi. 1950 yılından bu yana partinin içinde olan Altan Öymen ile hem ziyareti hem CHP’nin durumunu konuştuk. Öymen, seçim gecesi yaşananlar için 'Bence orada bir karışıklık oldu. Tecrübe eksikliği… İki türlü ve iki ittifaklı seçimin ilk denemesiydi bu. Böyle bir insicamsızlık yaşandı.' ifadelerini kullandı.
#GazetehaberleriOruç; tutulması gerekeni tutmak, bırakılması gerekeni bırakmaktır dedik. Bir ay boyunca öfkeyi, ötekileştirmeyi, nefreti, yozlaşmayı, yalanı, hırsızlığı, iftirayı ve itibarsızlaştırmayı, vatana ihaneti bıraktık. Sabrı, merhameti, birlik ve beraberliği, sevgiyi, yardımseverliği, vatanı, doğru ve güzel olan ne varsa onları da tuttuk. Eğer bu bir ay bize ömrümüzü ramazan yapabilmeyi öğrettiyse başarıyla orucumuzu tuttuk demektir.
#Yazarlar