Türk Alman Sağlık Vakfı tarafından Giessen, Bursa ve Malatya’daki üniversiteler arasındaki sempozyumlar iki yıllık pandemi arasından sonra yeniden başladı. Giessen’de gerçekleştirilen sempozyumda Türkiye’den gelen dünya çapındaki uzmanlar deneyimlerini ve gelecek perspektiflerini anlattılar.
#Almanya-TürkiyeGiessen’de 2015’ten beri hizmet veren ‘Kültürlerarası Sağlık Merkezi’nin hastayla sağlık sistemi arasında köprü olduğunu söyleyen Dr. Yaşar Bilgin Almanya’da göçmenlerin kültürel özelliklerini de dikkate alarak hizmet verilmesi gerektiğini savundu. Dr. Bilgin, merkezin sadece Türklere değil, tüm göçmenlere açık olduğunu söyledi.
#Giessen Marburg Üniversite HastanesiTürk Alman Sağlık Vakfı tarafından dört yıl önce Giessen'de kurulan Almanya‘nın ilk ve tek 'Kültürlerarası Sağlık Merkezi'nin çalışmalarının çok önemli olduğunu söyleyen Bakan Klose, sürekli maddi destek için çözüm arayışlarına kendisinin de katkı sağlayacağını söyledi.
#Hessen Entegrasyon Bakanı Kai Kloseİtalyan gastronomisinin en seçkin ve özgün değerlerini dünya çapında sergilemek amacıyla başlatılan İtalyan Mutfağı Haftası, ülkenin yemek kültürünün uluslararası sahnede tanıtılmasını, ayrıca hedefe yönelik ihracatını, uluslararası iş ilişkilerini ve turizmini güçlendirmeyi hedefliyor.
#LezzetErken yaşta öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlığı kişinin sağlığını ömür boyu etkiliyor. Araştırmalar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarının erken çocukluk dönemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada ebeveynlere çok önemli bir iş düşüyor. Peki ama 'dünyanın en zor işi' gibi görülen doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler? İşte dikkat etmeniz gereken en önemli 6 kritik nokta ve yapılması/yapılmaması gerekenler...
#Sağlıklı BeslenmeTürk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla toplandı. Gün boyu süren toplantının ardında, Türk Devletleri Teşkilatı Sekizinci Zirve Bildirisi yayınlandı. Zirve Bildirisi'nde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.
#Türk Devletleri Teşkilatı2019’un sonlarında başlayan ve birkaç ay gibi kısa bir sürede dünyaya hızla yayılan COVID-19 salgını, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 2020 yılı Mart ayından itibaren toplumun yaşam biçimini değiştirdi. COVID-19 salgını, sağlıkla birlikte ekonomi, turizm, ulaşım, sanayi gibi sektörlerin yanı sıra, eğitim alanında da hızla radikal kararların alınmasına yol açtı.
#EğitimHollanda’da geçen yıl yürürlüğe giren burka yasağı protesto edildi. Lahey kentinde, burkalı kadınların insiyatifiyle farklı kurumlar tarafından organize edilen gösteriye, Müslümanların yanı sıra Hollandalı gayrimüslimler de katıldı.
#HollandaMEB'in 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında Ankara'da ağırlayacağı, eğitimde farklılıklar oluşturan 130 öğretmen arasında, kendi alanlarında başarılı çalışmalara imza atmış isimler yer alıyor. Tekirdağ'da görev yapan Melih öğretmen, Mobekap isimli proje kapsamında Gaziantep'teki bütün köyleri dolaşarak yetenekli çocukların müziğe kazandırılması için çalıştı. Afyonkarahisar'da görevli Özlem öğretmen ‘Geri Dönüşümden Tasarıma’ isimli projesi ile büyük beğeni topladı ve velilerin eserlerinden yıl sonu resim ve sanat galerisi oluşturdu. İzmir'in Tire ilçesinde çalışan Mutlu öğretmen, Türkiye'nin birçok ilinde düzenlediği seminerlerle 5 bin öğretmene geleneksel çocuk oyunları eğitimi verdi.
#MEBHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiÇoktan seçmeli testler yaşamın bir parçası. Sorulması gereken soru, ne kadar büyük bir parçası olması gerektiği. Örneğin ABD’de üniversitelere girişte standart test sonuçlarına bakılır ama başka kriterler de kullanılır (kompozisyon, mülakat, özgeçmiş, portföy vs.). Öte yandan ülkemizde hem liseye hem üniversiteye (hem de devlete) girişte sadece standart test sonuçları kullanılıyor.
#EğitimÜniversitelerimiz eğitime değil öğretime odaklılar. Temel işlevlerini bundan asırlarca öncesinde olduğu gibi tekdüze içerik nakli olarak görüyorlar. Fakat çağımızda içerik artık meta haline geldi ve değersizleşti. İşverenlere nasıl mezunlar istedikleri sorulduğunda içerik değil yetkinlikler öne çıkıyor.
Farklı kültürler ve insanlar tanımak, ufku genişletmek, dil öğrenmek, yabancı şirketlerde staj yapmak isteyen lise ve üniversite öğrencileri için yurtdışında birçokeğitim seçeneği var. Bu sayede öğrenciler bir yandan başka bir ülkede tek başına yaşamayı öğrenirken bir yandan da eğitimlerini güçlendirip gelecekleri için yatırım yapıyor.
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...