Güncelleme Tarihi:
Kongre, MEB, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul, Marmara, İstanbul Sabahattin Zaim ve Hasan Kalyoncu üniversiteleri ve Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı'na (TÜRGEV) bağlı Palet Okulları’nın işbirliğiyle İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Akademik çevreler, politika belirleyicileri ve eğitim camiasının bir araya geleceği kongreye, uluslararası katılım da bekleniyor.
Bu yıl ilk kez düzenlenen kongrenin sloganı "Ne Kadar Erken O Kadar İyi!", üst başlığı ise "Eğitimde İnsani, Milli ve Özgün Model Arayışları" olarak belirlendi.
Kongrenin Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selahattin Turan, yaptığı açıklamada, kongrede, erken çocukluk eğitiminde gelişim, kuramsal ve disiplinlerarası yaklaşımlar, örnek uygulamalar, din ve ahlak eğitimi gibi konuların ayrıntılı müzakere edileceğini ifade etti.
Türk kültürüne has bir düzlemde ilerlemesi, toplumun bu konudaki farkındalığının artırılması ve uzun vadede sürdürülebilir eğitim politikalarının ortaya konması adına okul öncesi eğitim açısından kongrenin çok önemli bir rolü olduğunu belirten Turan, "Bu kongrenin, okul öncesi müfredatının kritik edilmesi, okul öncesi öğretmen yetiştirme programlarının gözden geçirilmesi ile ilgili müzakere atmosferi oluşturulmasına katkıda bulunacağını umuyoruz. Daha önce uluslararası okul öncesi konferansı yapıldı ama uluslararası erken çocukluk eğitimi ismi ve konseptiyle ilk defa bu kadar geniş katılımlı bir konferans düzenleniyor" dedi.
İGEDER Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özkan da kongreye Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu ile İslam dünyasından birçok akademisyeni davet ettiklerini, davetli yabancı bilim adamlarının kendi ülkelerindeki erken çocukluk eğitimi müktesebatı, eğitim politikaları, yaklaşımlar ve alan uygulamalarını katılımcılarla paylaşacaklarını belirtti.
Kongre Genel Sekreteri Mücahit Kıbrıs ise erken çocukluk eğitimini, "gömleğin ilk düğmesi" olarak tanımladı. Bu dönemin önemine işaret eden Kıbrıs, kongrenin okul öncesi alanda yeni ve özgün yaklaşımların üretilmesine vesile olacağını söyledi.
Çağrılı konuşmacılar ve organizasyon
Kanada’da bulunan Dalhousie Üniversitesi Direnç Araştırma Merkezi’nin Müdürü ve kurucusu Prof. Michael Ungar, kongrede konuşmacı olarak katılacak.
Ayrıca, Leuven Üniversitesi’nde bulunan Deneyimsel Eğitim Araştırma Merkezi’nin Direktörü Prof. Ferre Laevers, Londra Üniversitesi Çocuk ve Sağlık Fakültesi Erken Çocukluk Eğitimi bölümünde görev yapan Dr. Guy Roberts-Holmes, Hindistan, Kanada ve Avusturalya’da bulunan kliniklerde yirmi yılı aşkın süredir travma alanında uzmanlaşmış, doktora sonrası kültürlerarası ruh sağlığı alanında çalışma yapan klinik psikolog Dr. Radhika Santhanam-Martin de kongreye davet edilen konuşmacılar arasında yer alıyor.
Kongreye son başvuru tarihi 1 Şubat
Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi’nde sunulacak tebliğler kitap olarak basılacak. Kongre süresince erken çocukluk dönemini konu alan mini bir kitap fuarı açılacak, ayrıca eş zamanlı oturumlarda çalıştaylar ve atölye çalışmaları yer alacak.
Kongreye akademik başvurular, 1 Şubat’a kadar "www.erkencocuklukkongresi.org" adresinden yapılabilecek.