Akademisyen ve diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından kaleme alınan 3 ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’ adlı eserin İngilizce baskısının tanıtımı amacıyla Harvard Üniversitesi’nde uluslararası sempozyum düzenleniyor. İhsanoğlu şerefine gerçekleştirilecek olan ve Osmanlı bilim mirasının geçmişi, bugünü ve geleceğinin konuşulacağı sempozyum, 26-27 Nisan tarihlerinde halka açık olarak Harvard Üniversitesi’nde yapılacak. İhsanoğlu, “Eserin Tükçesi Koç Üniversitesi, Arapçası ise İskenderiye Kütüphanesi aracılığıyla tanıtıldı. İngilizce baskısının tanıtımı ise önümüzdeki hafta Harvard Üniversitesi’nde olacak. Bu ciltlerin içinde 40 yıllık çalışmalar ve araştırmalar var” dedi.
#Ekmeleddin İhsanoğlu30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan Türk göçü kitap oldu. 63 yıllık Türk göçünün 44 yılına bizzat yaşayarak tanıklık eden tarihçi-yazar Dr. Latif Çelik, gelecek nesilleri de derinden etkileyecek ‘60. Yılında Almanya Türkleri’ adlı bir kitap yazdı. “Bütün bildiklerinizi unutun, Türklerin 60 yıllık Almanya tarihi yeni baştan yazıldı” diyen Dr. Latif Çelik, kalıcı bir eser bırakmanın gururunu yaşadığını söyledi. Eser, Anadolu’nun yolu ve elektriği olmayan ıssız köylerinden kalkıp Avrupa’nın en önemli sanayi ülkesine çalışmak için gelenlerin başarı hikâyelerini bilimsel kriterler ile ortaya koyuyor. Yüzlerce hikâyeden çıkarılan özetlerle her biri ayrı ayrı tarih kokan binlerce fotoğraf arasından seçilen bir dönemin serüvenini 10 ana başlık altında 351 sayfadan oluşan büyük boy kitabında toplayan Dr. Latif Çelik, “Türk göçünün 60 yıllık serüveninin farklı yönleriyle gelecek nesillere ulaştırılması öncelikle bizim neslin kalem tutan entelektüelleri için önemli bir görev olduğuna inanıyorum” dedi. Dr. Latif Çelik, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken de göç hikâyesinin tarihini ve heyecanını yaşadığını gizlemedi.
#ALMANYAAlmanya’da gözlük üretiminde ilk akla gelen markalardan olan ‘Fielmann’ın kurucusu Günther Fielmann (84), hayatını kaybetti. Şirketten bugün yapılan açıklamaya göre Fielmann, 3 Ocak’ta Schleswig-Holstein’daki Lütjensee’deki evinde öldü. Açıklamada, “Ailesiyle birlikte huzur içinde uykuya daldı” ifadeleri kullanıldı.
#AlmanyaOsmanbey semti modernitenin ötesinde bir mülkiyet ve iktidar ilişkisinin sonucudur. Matbaacı Osman Bey II. Abdülhamit rejiminin en ayrıcalıklı şahsiyetlerindendir. Nedret Kuran imzalı ‘Osman Bey ve Ailesi’ Osmanbey’den geçerken sadece bir semtten değil uzun ve derin bir öyküden geçtiğimizi bilmek için okunası...
#Osman Bey Ve AilesiEtimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda, ‘Atatürk, Ankara ve Etimesgut’ konulu söyleşiye katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı müze için, “Bu müze, belediye ötesinde bir çalışma olmuş. Türk Tarih Müzesi Ankara’ya layık bir müzedir. Herkes mutlaka bu müzeyi görmeli” dedi.
#Enver DemirelEmmanuelle Loyer’in etkili çalışması ‘Avrupa’nın Kısa Kültür Tarihi’nde, ulus devlet olarak icat edilen Avrupa’yı ele alıyor. İdeası 1870’lerde oluşan ulus devletin lokomotifi anlamında ele aldığı ‘kültür’ üzerinden bize bir tarih okuması sunuyor.
#Avrupa'nın Kısa Kültür TarihiYazın en hareketli dönemi bitti ve sayfiye bölgeleri daha telaşsız turistlere kaldı. İzmir ve çevresindeki plajları gezdikten sonra merkezine de vakit ayırmak isteyenlere yol göstersin diye jürimize sorduk: İzmir’i tanımak için yapmamız gereken en iyi 10 şey nedir?
#HürriyetMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ’Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi’ne ilişkin, "2 ay gibi kısa sürede 2021’in sonunda kütüphanesi olmayan okul bırakmadık. Tüm okullarımızda kitap sayısını, 28 milyondan 70 milyona çıkardık. Yıl sonu hedefimiz, kitap sayısını 100 milyona çıkarmak" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı ÖzerMİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 'Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi'ne ilişkin, "2 ay gibi kısa sürede 2021'in sonunda kütüphanesi olmayan okul bırakmadık. Tüm okullarımızda kitap sayısını, 28 milyondan 70 milyona çıkardık. Yıl sonu hedefimiz, kitap sayısını 100 milyona çıkarmak" dedi.
#AnkaraMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, müfredata kültür tarihi dersinin ekleneceğini söyledi. Bakan Özer, İstanbul Kadıköy’de İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nde Erhan Afyoncuoğlu Kütüphanesi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bunu burada ilk kez söylüyorum. Kültür tarihiyle ilgili bir ders çalışmamız var” dedi.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, müfredata kültür tarihi dersinin ekleneceğini söyledi. Bakan Özer, İstanbul Kadıköy’de İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nde Erhan Afyoncu Kütüphanesi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bunu burada ilk kez söylüyorum. Kültür tarihiyle ilgili bir ders çalışmamız var” dedi.
#Erhan Afyoncuoğlu KütüphanesiKadıköy Atatürk Fen Lisesi'nde Erhan Afyoncu Kütüphanesi'nin açılışına katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Bunu ilk defa açıklıyorum. Kültür Tarihi ile ilgili bir ders çalışmamız var. Yeni bir müfredat oluşturma çalışmamız var" dedi.
#Milli Eğitim BakanıBeşir Ayvazoğlu, ‘Öteki Canlar’da Cihat Burak’ın şahane bir resmi çerçevesinde kedi, köpek, eşek, karga, leylek, güvercin adlı canlardan söz ediyor. Daha doğrusu başka yazarlar, şairler, âlimleri de katarak onlar üzerinden hikâye ediyor ama kendi hikâyelerini de anlatarak.
#Öteki Canlar12 yıl sadrazamlık yapan ve 3. Ahmet’in ruhu gibi ona şevk veren Damat İbrahim Paşa, büyük şöhretine yakışır bir sanat destekçisidir. Ünal Araç, göz yaşartıcı çalışması ‘İktidar ve Sanat/Damat İbrahim Paşa’nın Hamiliği’nde bu desteklerin teknik ve kültürel envanterini sunuyor.
#Ünal AraçTim Mackintosh-Smith’in ‘Araplar’ı, sunduğu içerik bakımından ufuk açıcı ve yol gösterici. Bir milleti övmek, savunmak, propagandasını yapmak için değil anlamak için ortaya konmuş özgün bir çalışma. Yazar, yorum yapmaktan çekinmiyor ama politik ve mezhepsel bir arkaplan yok yazdıklarında.
#Tim Mackintosh-Smith