İzmir’in deniz kokan sokaklarında 10 nokta
Yazın en hareketli dönemi bitti ve sayfiye bölgeleri daha telaşsız turistlere kaldı. İzmir ve çevresindeki plajları gezdikten sonra merkezine de vakit ayırmak isteyenlere yol göstersin diye jürimize sorduk: İzmir’i tanımak için yapmamız gereken en iyi 10 şey nedir?
1.
Kenti tek karede anlatan simge
Saat Kulesi
Zarif mimarisiyle ilgi odağı olan kule, 25 metre yüksekliğiyle Konak Meydanı’nda konuklarını selamlıyor. 1901’de yapılan Saat Kulesi, İzmir dendiğinde ilk akla gelen yapı. Neşet Dişkaya, Serda Büyükkoyuncu, Nurgül Büyükkalay, Burak Özberk’in önerisi.
2.
Alışveriş değil, kültür
Tarihi Kemeraltı Çarşısı
Helenistik dönemden beri İzmir’in önemli alışveriş merkezlerinden biri. Alışveriş bölgesi gibi görünse de aslında şehrin kültür ve tarih kokan en önemli noktası. Aktarları, bakırcıları, baharatçıları ve restoranlarıyla beraber tarihi hanları, camileri, kiliseleri ve sinagoglarıyla bir kültür-turizm merkezi.
3.
Yöre lezzetleri
Balmumu Lokantası
Ev yemekleri, sakatat, deniz ürünleri ve lezzetli mezeleriyle tanınıyor. Ebru Erke burası için “Alsancak’taki Balmumu’nda Ahmet Güzelyağdöken, Ege lezzetlerini usulünce hazırlıyor; geleneksel yemekleri ve mezeleri çok iyi” yorumunu yapıyor.
4.
Yüksekten bakalım
Tarihi Asansör
İzmir’in körfez manzarasını yüksekten Tarihi Asansör’de izleyebilirsiniz. 155 basamaklı merdiveni aşmadan, caddeler arası geçişte kolaylık sağlayan Tarihi Asansör’ün üst katında, yemek yiyebileceğiniz, çay içebileceğiniz bir restoran var. Asansör Restaurant’da günbatımının da tadını çıkarın.
5.
Manzaralı yürüyüş
Kordon Boyu
Eski güzelliği kalmadı diyenler olsa da siz onlara bakmayın ve Türkiye’nin en ünlü sahillerinden birinde yürüyüşünüzü yapın. Burada bir kafede veya balıkçıda oturarak güneşi denize karşı batırabilirsiniz.
6.
Sanat molası verin
Arkas Müzesi
İzmir’de döneminin en dikkat çeken yapılarından biri. Mimar Emmanuel Pontremoli tarafından 1906’da Fransız Konsolosluğu binası olarak inşa edilmiş. Kasım 2011’de çağdaş donanımlı bir sanat merkezine dönüştürülen iki katlı tarihi binada, 10 adet sergi odası var.
7.
Gazinolar gitti ama...
Fuar (Kültürpark)
Zamanında lunaparkı ve gazinolarıyla İzmir’in sembolü olan Fuar, bugün heykeller ve havuzlarla süslü yeşil alanlarla dolu ve kentteki kuş çeşidini gözlemleme imkânı sunuyor. Fuar’da, açık havada çimler üzerinde zaman geçirebilirsiniz.
8.
Farklı tatlar
Alsancak Pastaneleri
Melih Uslu “İzmir’in asırlık pastane kültüründen söz etmemek eksiklik olur. Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile yakın çevresi, tarihi pastane ve fırınlarıyla adeta gastronomik bir devrim yaşıyor. Masalara Portekiz usulü deniz ürünleri ve İtalyan tatlıları gelip gidiyor” diyor. Önerisi Sevinç Pastanesi.
9.
Köfte de yiyin
Yerel pazarlar
Açık hava pazarları bölgeyi ve insanını tanımak için harika yerlerdir. Deniz Sipahi de İzmir’e yakın yöresel pazaryerlerini gezmemizi öneriyor: “Örneğin Tire’nin veya Ödemiş’in pazarında kaybolup sonrasında Tire ya da Ödemiş’in meşhur köftesinden yiyebilirsiniz.”
10.
Nostaljik gezinti
Dario Moreno Sokağı
“Güzelyalı ve Tarihi Asansör’ün tam ortasındaki sokak, şehrin ruhunu en iyi hissedeceğiniz yerlerden biri. Nostalji kokan Rum evleri, Dario Moreno’nun sevdiği müziklerin yükseldiği kafeleri ve asansörün atmosferiyle keyifli zaman geçireceğiniz bir durak” diyor Nurgül Büyükkalay.