Resimdeki kadın ne okuyor?

Güncelleme Tarihi:

Resimdeki kadın ne okuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2022 23:16

Eleştirmen Asuman Kafaoğlu-Büke’nin çalışması ‘Tablodaki Kadın’ kitap okurken resmedilen kadınların hikâyelerini anlatıyor. Çalışma hem resim tarihine bir yolculuk hem de kadınların tarih boyu kitapla olan tutkulu ilişkisine bir bakış...

Haberin Devamı

Asuman Kafaoğlu-Büke’yi kitap tutkunu bir eleştirmen olarak tanırdık. Sanatla, sanat tarihiyle ilgisini ise ‘Tablodaki Kadın’ adlı kitabıyla öğrendik. Gerçi kitabın ‘Sanat Tarihinin Kitap Tutkunu Kadınları’ altbaşlığında yine kitaba gönderme var ama sanat tarihi öncelik taşıyor.
Kafaoğlu-Büke‘TablodakiKadın’da tablolarda kitap okurken resmedilen kadınların hikâyelerini anlatıyor. Bu işi de doğal olarak sanat tarihini izleyerek yapıyor. Girişte “Sanat tarihi bilgim sınırlı olduğu için, bu kitapta yer alan resimlere sanatsal değerleri ya da teknikleri açısından değil, basılı kitabın tarihini yansıtmaları açısından baktım. Anlayacağınız, bu klasik bir sanat tarihi ya da sanat eleştirisi kitabı değil, sadece resimlere hayranlıkla bakan, gördüklerini paylaşmaktan zevk alan birinin denemeleri…” demesi sanırım bir tedbir. “Sanat tarihi eğitimi almadan bu konuda nasıl yazarsın!” diye gelebilecek eleştirilerin önünü almak istemiş olabilir.
Asuman Kafaoğlu-Büke’nin kısa biyografisinde felsefe eğitimi aldığı ve sanat felsefesi dersleri verdiği bilgisi var. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde eleştirel okuma dersleri
veriyormuş. Tüm bu akademik çalışmalar sanat tarihi ile bağ kurmasını gerektirebilir. Tabii hiçbir akademik disipline girmeden de bir konu, bir temanın izini sürerken sanat tarihi ile ilgilenmek, uzmanlaşmak mümkün.
Kitabın adının ‘Tablodaki Kadın’ olması ilk anda başka bir beklenti yaratsa da dediğim gibi altbaşlık esas amacı açıklıyor. Araştırılan, kitap tutkunu kadınlardır. Sanatla ilgilenen herkesin bilebileceği ama üzerinde pek düşünmediği bir gerçeklikten yola çıkmış yazar, resimlerde erkekleri değil kitap okuyan kadınları görüyoruz. Günümüzde kadınların erkeklere göre daha çok kitap okuduğu istatistiklerin ortaya çıkardığı bir gerçek. ‘Tablodaki Kadın’ ile tarihin derinliklerine yol aldığımızda kadınların daha çok okuduğu gerçeğinin günümüze mahsus bir şey olmadığını anlıyoruz.
Asuman Kafaoğlu-Büke “Kadınların yüzyıllar boyunca gezmeleri, kendi başlarına maceraya atılmaları, zekâ ve yeteneklerini gösterecek işlerde çalışmaları toplumsal olarak engellendiği için” çıkış yolu olarak kitapları tercih ettiklerini söylüyor. Kitapla kurulan ilişki bu nedenle kadınlar için daha önemli. Sanat tarihindeki ilk okuyan kadın tablolarında kadınlar ellerinde dini kitaplar varken ve evde ya da kapalı mekânda resmediliyorlar. Sokağa çıkma, okulda eğitim alma, bir işte çalışma gibi haklar elde edildikçe dini eserlerin yerini romanlar, şiir kitapları, hatta dergi ve gazeteler alıyor.
Tablodaki kadının ne okuduğu kadar nasıl okuduğu, resim için poz verirken kitapla nasıl bir ilişki kurduğu da önemli. Verilen pozlar, kitapla kurulan ilişki de çağlar içinde, resim sanatındaki gelişmelerle birlikte değişmiş.
Kafaoğlu-Büke’nin ‘Tablodaki Kadın’da sanat tarihini kadın hakları açısından okuması, bir uygarlık ya da kültür tarihi çalışması sayılabilir. Ama yazar farklı yorumlamalara da yöneliyor. Bu yönelim de kaçınılmaz olarak sanat tarihi açısından söz almasını gerektiriyor. Resim sanatındaki değişim ve gelişmeleri bu resimler üzerinden izlemek mümkün, çünkü kronolojik bir bakış var. 1400’lerde Mecdelli Meryem’in kitap okuyuşunu resmeden Roger van der Weyden’in resim anlayışı ile 1900’lerde Henri Matisse’in bakışı ve resim anlayışı kuşkusuz çok farklı.
Asuman Kafaoğlu-Büke bu resimleri yapan ressamların yaşamöykülerine, resim sanatı içindeki yerlerine de yoğunlaşıyor. Böylece ‘Tablodaki Kadın’ bir sanat tarihi eserine de dönüşüyor. Resim sanatının çağlar içinde nasıl değiştiğini, bu değişimde ressamların kadınları nasıl görüp resmettiğini öğreniyoruz. Kitap aynı zamanda bir görsel şölen.
‘Tablodaki Kadın’ çeşitli bakış açılarıyla ve ihtiyaçlarla okunabilecek bir çalışma. Kitap okurken resmedilen kadınların hikâyelerini anlatırken kadının toplum içindeki yerinin zamanla nasıl değiştiğini, bu değişimi ressamların nasıl görüp tablolarına yansıttığını, kadınların yaşamında kitabın önemini ve yerini akıcı bir anlatımla ve bol örnekle anlatıyor.

TABLODAKİ KADIN 

Resimdeki kadın ne okuyor

SANAT TARİHİNİN KİTAP
TUTKUNU KADINLARI
Asuman Kafaoğlu-Büke
Epsilon Yayınları, 2022
188 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!