CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul dahil birçok il için sağanak uyarısında bulundu. Şen, 2 kentte ve çevresinde de kar yağışının etkili olacağını söyledi. Ayrıca Prof. Dr. Şen, "Önümüzdeki günlerde araç sayısının çok olduğu illerde sabah "fotokimyasal smog" kirliliği oluşur" dedi.
#Hava DurumuGıda sahtekârları akıl almaz yöntemlerle hile bulaştırdıkları zeytinyağı, peynir, yoğurt, kıyma, hurma gibi ürünlere bir yenisini ekledi. Şimdi sıra sirkede... Sentetik kimyasal ile sulandırılıp renk ve aroma maddesi eklenerek doğalmış gibi piyasaya sürülen ürünlere dikkat çeken uzmanlar tüketicileri uyarıyor. Satın alırken bunlara dikkat...
#Gıda SahtekarlığıGezegenimizin en büyük volkanı Mauna Loa, 38 yılın ardından lav püskürmeye başladı. Üstelik bu hareketliliğin ne zaman sona ereceğini de kimse bilmiyor. Ancak 700 bin yaşındaki bu volkan ve yarattığı riskler konusunda bilinmesi gereken çok şey var. İşte 9 soruda Mauna Loa hakkında merak edilenler...
#Mauna Loa YanardağıAlerjenler ilaçlar, gıda maddeleri, kozmetikler, polenler, ev tozları gibi çok geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterirler. Bu çeşitliliğe bağlı olarak da farklı belirtilerle seyreden çok sayıda hastalık tablosuna neden olabilirler. Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin görüldüğü vücut bölümü ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Bağışıklık sistemi vücudu savunmak için antikor adlı maddeler üretir. Alerji durumunda da bu antikorları üretmek suretiyle savunma cevabı ortaya koyar. Kan örneği alınarak uygulanan alerji testlerinin temel prensibi, alerjene cevap olarak vücudun ürettiği maddelerin ölçümüne dayanır. Dünyada en çok alerjiye neden olduğu bilinen bazı maddeler vardır. Nikel sülfat, lanolin alkol, potasyum dikromat ve kobalt klorürün de aralarında bulunduğu 34 farklı madde var başlıca alerjen maddelerdir.
#Alerjen MaddelerÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesini gösterdiği haritada son günlerde İstanbul'a yönelik uyarılar dikkat çekiyor. Kentte bir çok ilçede hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, 'Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarının arttığını biliyoruz. Mesela koronavirüs(kovid) enfeksiyon hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonun daha fazla olduğu veya hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonu kapanların daha şiddetli bir seyir gösterdiğini biliyoruz' dedi.
#İstanbulÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesini gösterdiği haritada son günlerde İstanbul'a yönelik uyarılar dikkat çekiyor. Kentte bir çok ilçede hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, 'Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarının arttığını biliyoruz. Mesela koronavirüs(kovid) enfeksiyon hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonun daha fazla olduğu veya hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonu kapanların daha şiddetli bir seyir gösterdiğini biliyoruz' dedi.
#İstanbulAKDENİZ’in Kirlenmeye Karşı Korunması Barselona Sözleşmesi’nin 22. Taraf Ülkeler Konferansı (COP22) Antalya Bakanlar Deklarasyonu yayımlandı. Deklarasyonda, Akdeniz’in tamamı ’Kükürtdioksit Emisyon Kontrol Alanı’ ilan edildi. Bu kararla, 2025’e kadar Akdeniz’de seyreden deniz ulaşım araçlarında kullanılan yakıtlardaki kükürt içeriği 5’te 1 seviyesine indirilerek hava kalitesinin yükselmesi sağlanacak.
#COP22Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol, "Trakya'nın havası da kirli. Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, partikül madde 10 açısından baktığımızda en kirli il Edirne ama özellikle sanayi kaynaklı kirlilik yani insan eliyle yaratılan kirlilik açısından baktığımızda Tekirdağ ve Kırklareli, Edirne'yi yakalıyor ki bu da PM 2.5 kirliliği" dedi.
#TekirdağGünümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte fosil yakıt ve elektrik üretimi yapabilen santrallerin kurulması, farklı sektörlerde olan fabrikaların ortaya çıkması, motorlu taşıtların kullanımlarının çoğalması ile birlikte hava kirliliği de eşit seviyede artmaya başlamıştır. Meydana gelen hava kirliliği Dünyayı sağlık açısından etkilemektedir ve atmosferi de kirletmektedir. Hava kirliliğinin genel olarak en kötü sonuçlarından biri de asit yağmurlarıdır. Sizin için asit yağmurlarının ne olduğunu, nasıl oluştuğunu ve hangi gazlardan ibaret olduğunu derledik.
#Asit YağmurlarıKoronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla geçen yıl 'Evde Kal' sloganıyla uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması döneminde İstanbul'dan Uludağ görülmüştü. Tam kapanma sürecinde bir yıl sonra aynı noktadan yine Uludağ görüntülendi. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, 'Şu aylarda bizim görüş mesafemizi etkileyen en önemli parametre hava kirliliği değil, atmosferdeki nem ve o bölgedeki meteorolojik koşullar. Sıcaklık değişiklikleri veya o bölgedeki rüzgar koşulları, atmosferdeki kırıcılığı etkileyen ve Uludağ'daki görüntünün yaz aylarında ve bahar aylarında bize ulaşmasını sağlayan parametrelerdir' dedi.
#İstanbulZaç yağı, diğer bir adı ile sülfirik asit olan zaç yağı, sanayide çok fazla kullanımı söz konusu olan ve oldukça güçlü bir mineral asit niteliği taşır. Sizin için Zaç yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Zaç yağı faydaları ve kullanımı konularını detaylarıyla ile derledik.
#Zaç Yağı Nedirİzlanda'da 800 yıldır uyumakta olan bir volkan harekete geçti. Bilim insanları bunun önümüzdeki 200 yıl için çok önemli bir başlangıç olduğunu belirtirken, bölge halkı uzun bir zaman sonra rahat bir uyku çekebilecek olmanın memnuniyetini yaşıyor.
#FagradalsfjallYeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında kullanılan maskelerin temizliğinin, havaların soğumasıyla daha önemli hale geldiğini ifade eden Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, soğuk havalarda ağızdan çıkan su buharıyla nemlenerek üzerinde mikropların biriktiği maskelerin sık sık yenisiyle değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
#MaskeNötr olan atomların her zaman proton sayıları ile elektron sayıları birbirine eşit olmaktadır. Atomlar kararlı hale geçmek adına elektron alıp verme işlemi yapabilmektedirler. Böyle durumlarda atomun proton ve elektron sayısı arasındaki eşitlik de bozulmuş olur. Bu şekilde ortaya çıkan taneciğe ise iyon ismi verilmektedir. Nötr olan atomlar elektron aldıkları durumlarda - yük ile yüklenmektedirler. Elektron verdiklerinde ise + yük ile yüklenmektedirler. İşte, bileşik ve iyonlar konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Bileşik Ve İyonlar Konu Anlatımıİstanbul için yapılan asit yağmuru uyarısı pek çok kişide tedirginliğe neden olurken, asit yağmurlarından korunmak için neler yapılabileceği konusu gündeme geldi. “Solunan hava artmış kimyasal yükü nedeniyle tehlikeli olabilir” diyen uzmanlar vatandaşları uyardı.
#İstanbulİTÜ Meteoroloji Bölümü Dr. Deniz Demirhan, perşembe ve pazar günleri için İstanbul'da asit yağmurunun beklendiğini açıkladı. Hava kirliliğinin asit yağmurlarında biriktiğini aktaran Demirhan, asit yağmurunun zararlı etkenlerine de değindi. Gündemde yer alan haberlerin ardından asit yağmuruyla ilgili araştırmalar da merak konusu oldu. Vatandaşlar asit yağmuru nedir sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki, asit yağmuru nasıl oluşur? Asit yağmuru insanlar üzerinde zararlı mı? İşte, asit yağmuru hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Asit Yağmuru NedirYILIN ilk günü, bizim Hürriyet Ege’de manşet: “Havamız kaçtı...” Gerçekten de okuyunca havası kaçıyor insanın. Ayrıntılara girmeden yaklaşık 10 gün önceki yazımdan bölümler geliyor aklıma. “Havamız acaba temiz midir” deyip eklemiştim; “Kış aylarında hava kirliliği gelir gündeme genelde. Gerçi bugünlerde hava şaşırtıyor. Bazı günler baharı aratmıyor...
#İzmirTermik santrallar için çevreye uyum zorunluluğu dördüncü kez ertelendi. Meclis’te yasal düzenlemeyle, baca filtresi bulunmayan kömür santrallarına çevreye uyum için 2.5 yıl daha ek süre verilmesi tartışmaya neden oldu. CHP maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.
#GazetehaberleriAvrupa Solunum Hastalıkları Derneği(ERS) Kongresi’nde, akciğerin dış etkenlere en açık organ olduğu hatırlatılarak, yılda yaklaşık 4 milyon insanın kronik solunum yolu hastalıkları nedeniyle erken öldüğü vurgulandı. Uzmanlar, akciğer sağlığı için tütün ve tüm tütün ürünlerinden sakınılması, kirli havadan kaçınılması, aşı olunması ve egzersiz yapılmasını önerdi.
#ERS KongresiGündemde yer alan haberlerin ardından asit yağmuru hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Asit yağmurları hakkında pek bilgi sahibi olmayan vatandaşlar, konuya dair bilgi almak ve bilinçlenmek adına asit yağmurları hakkında internette araştırma yapıyor. Peki, asit yağmuru nedir? Asit yağmuru zararlı mı?
#Asit Yağmuru Nedir?Hayat nefesle başlıyor... Nefesle bitiyor... Temiz hava solumak en temel insan haklarından. Ancak kirli havaya bağlı gelişen hastalık ve ölümlerle ilgili veriler, aldığımız her nefesle ciğerlerimize sigara içer gibi ‘zehir’ gönderdiğimize dair alarm veriyor. Dünya Sağlık Örgütü bu kirlilik için “Görünmez katil” diyor. Dünyada her yıl 8 milyon insan hava kirliliği kaynaklı hastalıklar sonucu yaşamını yitiriyor. Beş yaş altı çocuklarda görülen on ölümden birinin nedeni kirli hava. Türkiye için yapılan tahminler de çok vahim. Soluduğu kirli hava nedeniyle her yıl 34 binden fazla kişinin erken öldüğü tahmin ediliyor.
#Gazetehaberleri