Vokal Akademi’nin düzenlediği “Müzikte Kadın Liderler” paneli, kadın müzisyenlerin ve liderlerin sektördeki deneyimlerini gözler önüne serdi. Panelde, kadınların müzik dünyasında karşılaştığı zorluklar, cinsiyetçilik, sahtekarlık sendromu gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı.
#Sinem VuralHürriyet çalışanlarıyla Topkapı Sarayı’nı gezdik. Sırlarını öğrendik, ihtişama tanık olduk, tarihin dehlizlerine daldık. Topkapı Sarayı denilince dünyada akla gelenler şunlar: Kaşıkçı Elması. Topkapı Hançeri. Altın Taht. Topkapı Sarayı’nın önemli parçaları bunlar. Ancak Topkapı Sarayı’nda bunları geçen eserler de var. Ben kendi ilk 7’mi şöyle çıkardım.
#Topkapı SarayıZ Kuşağı’nın 1990’ların, 2000’lerin şarkılarını sevdiğini biliyoruz ama zaten çoğumuz Tarkan, Gülşen, Duman, Hande Yener’den vazgeçemiyoruz. Bu yaz da onların yeni şarkıları var. Peki, yenilerden kimleri dinliyoruz ve yeniden popüler olan şarkılar hangileri? DJ’lere, müzik yazarlarına sorduk, sahillere kulak verdik.
#Hazan Aköz IşıkKufi, kelime anlamıyla merak edilen terimler arasında yer alıyor. İslami bir terim olan Kufi, adını Irak'taki Kûfe şehrinden almıştır. Genellikle Kur'an-ı Kerim'in ilk yazmalarında, cami kitabelerinde ve çeşitli sanat eserlerinde kullanılmıştır. İşte, Kufi kelimesinin anlamı ve detaylı bilgiler
#KufiPop müziğin içinde “kendi” olarak var olma çabası veren Aleyna Tilki, yeni çalışmasında genç bir kadroyla çalıştı ve kendi şarkılarını yazdı. Tilki, temmuz ayı ile birlikte yeni şarkılarını dinleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Albümünün ilk teklisi “Bedel”, 5 Temmuz’da yayında!
#Sinem VuralAlmanya’nın Köln kentinde Osmanlı sultanlarının tılsımlı gömleklerine dair muhteşem eserlerden oluşan ‘Dualı Gömlekler’ sergisi açıldı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Merkezi’nde düzenlenen sergide, hattat Dr. Mehmet Vanlıoğlu, tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu ve 7 kişilik çalışma ekibi tarafından hazırlanan 30 eser, Alman ve Türk sanatseverlerle buluştu.
#AVRUPADAN HABERKazakistan’ın güney eyaletlerinden ve Türklerin manevi başkenti ilan edilen Türkistan’daydım geçen hafta. Kim duysa “Orası bir ülke değil miydi” dese de Türkistan bir ülkeden de fazlası. Farabi’den Uluğ Bey’e biliminsanlarının, Cengiz Han’dan Timurlenk’e imparatorların ayak izlerini takip ederken heyecanlandıran, Hoca Ahmet Yesevi’nin maneviyatıyla huzur veren bir coğrafya. İşte, kısa ama dolu dolu bir Türkistan turundan kalanlar...
#KazakistanSivas'ta Selçuklu Devleti döneminde 2'nci Kılıçarslan'ın oğlu Kutbeddin Melikşah'ın yaptırdığı tarihi Ulu Cami'nin minaresinden zamanla dökülen yazılar, 'bisküvi' olarak tabir edilen alt sıva kalıntılarından yola çıkılarak tespit edildi. Minarenin 3 ayrı kısmında yer alan yazıların tespiti ile minarenin restorasyon süreci için kritik bir nokta tamamlanmış oldu.
#SivasSivas'ta Selçuklular döneminde 1197 yılında yaptırılan Ulu Camii’nin eğriliği ile bilinen minaresinde dökülen yüzey bezemeleri restore edilecek. Minarenin ilk yapıldığı zamanlarda şerefe altı, orta kuşak ve alt kaide kısmında bulunan, dönemin ustaları tarafından 'kufi' tekniği ile yazılan yazılar yeniden gün yüzüne çıkarılacak.
#SivasSivas'ta Selçuklular döneminde 1197 yılında yaptırılan Ulu Camii’nin eğriliği ile bilinen minaresinde dökülen yüzey bezemeleri restore edilecek. Minarenin ilk yapıldığı zamanlarda şerefe altı, orta kuşak ve alt kaide kısmında bulunan, dönemin ustaları tarafından 'kufi' tekniği ile yazılan yazılar yeniden gün yüzüne çıkarılacak.
#SivasSELÇUK Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Konya'nın Beyşehir ilçesinde yapımı 1299 yılında tamamlanan Eşrefoğlu Camisi'nin geçme yöntemiyle yapılıp, ahşap 47'si direk, toplam 602 sütun ve kirişi bulunduğunu belirtti. Sedir ağacından sütunların bugüne kadar ayakta kalmasının nedeninin cami içindeki, 'karlık' denilen kar havuzu olduğunu söyleyen Muşmal, ''Çatıdaki kar, kürümek suretiyle karlık olarak kullanılan havuza dolduruluyordu. Oradaki kar, yaz boyunca içerideki nem ve ısı dengesini sağladığı için de ağaçların kuruması ve çatlaması engelleniyordu'' dedi.
#KonyaŞu sıralar kalabalık iyice çekilmişken mevsimin de getirdiği kartpostalı andıran görüntüler eşliğinde yola koyulmanın tam zamanı. Fakat gezinizde biraz olsun hareket istiyorsanız bu listemiz size göre… Uzmanlarımıza ‘Sonbaharda yapılacak en özel aktiviteler neler?’ diye sorduk. Birbirinden harika 15 öneride bulundular.
#Rota1800’lü yıllarda Fransız bir mimar tarafından yapıldığı tahmin edilen 1’inci derece tarihi eser Razi Trak Köşkü, 85 milyon liraya satışa çıkarıldı. Köşkün dördüncü sahibi olan Trak ailesi, kullanmadıkları gerekçesiyle satış kararı aldı. Bir zamanlar Mısır prensesi Hoşyar’ın da yaşadığı Osmanlı mimarisiyle yapılan 4 katlı tarihi köşkün 26 odası bulunuyor.
#Razi TrakArapça Müslümanların ibadet dili olması bakımından büyük önem taşımaktadır. Dünya genelinde Müslüman sayısının ülkeler arası yayılımı, Arapçanın bilinme olasılığını arttırmaktadır. Çünkü Kur' an'ın anadili Arapçadır. Bu dilde mesleklerin ne olduğunu sizler için derledik.
İllüstratör Anej Nuhanovic (42); tecrübeli, duyarlı, şüpheci bir X kuşağı. Endüstriyel tasarımcı Ömer Faruk Boyacı (30); girişimci, esnek, özgür bir Y kuşağı. Karikatürist Arda Mert Tulum (19); işbirlikçi, kararlı, teknolojik Z kuşağından. XYZ kuşaklarının sanatçıları kuşaklar arası iletişimsizliğe ve bireyselleşmeye tepki olarak işbirlikçi ve yenilikçi bir yaklaşımla sanatsal bir buluşma gerçekleştirdi.
#BursaDanimarka Türk Diyanet Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren ve temelden inşa edilen camilere bir yenisi daha eklendi. Başkent Kopenhag’ın banliyölerinden Ballerup’ta 5 Mayıs 2019’da temeli atılan ve geçen günlerde yapımı tamamlanan Fatih Camisi’nde cemaatle ilk namaz, Kadir Gecesi’nde kılınan teravih namazıyla eda edildi.
#Kadir GecesiKanuni Sultan Süleyman’ın İtalyan ressam Cristofano dell’Altissimo tarafından yapılan portresinin önceki gün İngiltere’deki müzayede evi Sotheby’s tarafından yapılan müzayedede rekor kırarak 350 bin sterline (4 milyon TL) satılması büyük bir sürpriz oldu.
#YazarKars son yıllarda tren sayesinde turizmde yaptığı atılımlarla bir marka şehir halini almayı başardı ve Türkiye’nin en önemli kış destinasyonlarından biri haline gelmişti. Seferleri durdurulan sadece Doğu Ekspresi değil, birçok bölgesel hat ve tren yaşadığımız süreçte çalışmıyor. Yalnızca Karslılar değil tüm turizm çevreleri koronavirüs tedbirleri kapsamında seferleri durdurulan Doğu Ekspresi’nin tekrar şehirlerine geleceği günü bekliyor. Umarız önümüzdeki kış tekrar aynı hava yakalanır ve Kars turizmde hakettiği ilgiyi görür.
#BURSA