Yaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#SağlıkASTIM, her yaştaki kişileri etkileyebilen, doğru tedaviyle kontrol altına alınması mümkün olan, hava yollarının daralması ve nefes almakta güçlükle karakterize bir akciğer hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 339 milyon kişiyi etkileyen ve yaklaşık 400 bin kişinin ölümünden sorumlu olan ciddi bir halk sağlığı sorunu. Ülkemizde de yaklaşık her 100 erişkinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde astım görülüyor. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artıyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Doktor Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Onur Fevzierer, astımda aktif bir hayatın mümkün olup olmadığını değerlendirdi.
#1İngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini sürekli olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar arasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel ısınma arttıkça bazı ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde adapte olacağını öne sürüyor. Peki bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…
#MantarKaraciğer yetmezliği oldukça önemli ve tedavisi aksatılmaması gereken bir hastalıktır. Yaşa bakmaksızın bebeklerde, çocuklarda dahi görülebilir. Ancak hastalığı anlamak için belirtilere çok dikkat etmek gerekmektedir. Peki, bu belirtiler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkAlerji, çoğu insan için zararsız nitelikte olan maddeler bazı insanlar için zararlı ve rahatsız edici olabilmektedir. Alerji etkisi yapan maddeler genellikle alerjen olarak ifade edilir. Bu alerjen maddeler evcil hayvanlar, toz akarları, polen, böcekler, bazı ilaçlar ve bazı gıdalarda bulunmaktadır. Çoğu insan maruz kaldığı bu alerjik hastalıklar hakkında daha pek çok konuyu merak etmektedir. Bu bakımdan sizin için Alerjik hastalıklar nelerdir ve neden olur? Alerjik hastalıklara hangi bölüm bakar, belirtileri ve tedavileri nelerdir detaylarıyla derledik.
#SağlıkAstım, akciğerlerde yer alan hava yollarının tahriş olması sonucunda nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astım hastası olan bir kişi yaşadığı atak sırasında kolay kolay hareket edemez. Aynı zamanda nefes almakta zorluk çeker. Bronkospazm nedir, belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Sonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarCovid-19 vakalarının zirve yaptığı Hindistan’da geçtiğimiz günlerde yeni bir hastalık yayılmaya başladı: Kara mantar. Bu hastalık sebebiyle binlerce kişi bazen bir bazen de iki gözünü birden kaybediyor. 10 bini bulan kara mantar vakaları için akıllarda ise bir soru var; dünyaya yayılır mı?
#Kara MantarYüz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yüz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri içeriğimizde okuyabilirsiniz. Yüz alerjisi nedir ne gibi komplikasyonlara sahiptir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yüz Alerjisi NedirAlerjik reaksiyonlar vücutta çeşitli şekillerde ortaya çıkabilirler. En sık karşılaşılan alerjik reaksiyonlar arasında da sonbahar alerjisi yer almaktadır. Sonbahar alerjisi tedavi edilebilen bir durum olmakla birlikte bu alerjiye sahip olanlar doktora başvurmalıdır. Sonbahar alerjisine sahip kişiler çeşitli platformlar üzerinden bu alerjiye dair araştırma yapmaktadırlar. Peki sonbahar alerjisi nedir? Sonbahar alerjisi neden olur ve bu alerjiye ne iyi gelir? İşte sonbahar alerjisi ile ilgili her şey.
#Sonbahar AlerjisiGöz kapağı alerjisi, göz kapağı üzerinde ya da çevresinde cildin tahriş, kuru ve kaşıntılı olması durumudur. Göz kapağı alerjisi, göz kapaklarında lokalize olarak görülen ve egzamaya benzeyen bir çeşit enflamatuar cilt hastalığı olarak tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Göz kapağı alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Göz Kapağı AlerjisiDispne kavramı belki çok kimse için bir anlam ifade etmez. Fakat " nefes darlığı " olarak tarif edildiğinde bu rahatsızlık daha anlaşılır hale gelmiş olur. Tıbben dispne; olarak adlandırılan bu rahatsızlık nedir? Dispne hangi hallerde ortaya çıkar? Dispne nedenleri nelerdir? Dispne ve tedavisi hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Dispne Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Aspir çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Aspir çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği nasıl olur? Aspir çiçeği nerelerde yetişir ve ne gibi özellikleri vardır? Tüm soruların cevabını sizler için derledik.
#Aspir ÇiçeğiAlerjik rinit, halk arasında saman nezlesi olarak da biliniyor. Hapşırma, geniz akıntısı ve boğazda kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik rinit günlük yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. Peki alerjik rinit nedir, neden olur? Alerjik rinit belirtileri ve tedavisi...
#Alerjik RinitSonbahar aylarında da alerjik hastalığı olanları ilgilendiren bazı değişiklikler meydana geliyor. Havaların serinlemesiyle beraber rüzgarlar ve rutubet bu dönemde yaşanan iklim değişikliğinin önemli özelliklerinden biri olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, sonbahar mevsimi ve alerjik hastalıkları sizler için anlattı.
#AlerjiNefes darlığı, soluk alıp verirken ıslık sesi çıkması, özellikle sabaha karşı artan öksürük, göğüste sıkışma ve batma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkan astım, Türkiye’de her 12 yetişkin ve 8 çocuktan birinde görülüyor. Yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan hastalık, uygun tedavi ve yakın takip sayesinde kontrol altında tutulabiliyor.
#SağlıkYaz aylarında kulak burun boğaz bölgesinde görülen hastalıklarda artış görülebiliyor. Su içerisinde yapılan aktivitelerin, sıcak havanın ve klimaların dış kulak yolu enfeksiyonu, burun kanaması ve alerjik reaksiyonlara neden olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkKlima hastalığının (lejyoner hastalığı) yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateşle belirti verebileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, özellikle pandemi sürecinde klima kullanıma daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
#Klima HastalığıAraştırmalar alerjik hastalıkların büyük şehirlerde yaşayanlarda kırsal alanlarda yaşayanlara göre daha çok görüldüğünü ortaya koyarken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Doğan alerjik riniti olan kişilere önerilerde bulundu.
#Prof. Dr. Müzeyyen Doğan