Uzmanlar eyyam-ı bahur dönemi olan ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul'da 34-35 derece ölçülebileceğini, hissedilen sıcaklığın ise 40 dereceyi bulabileceğini belirtti. Afrika sıcaklarının hazirandan itibaren Türkiye'yi etkisi altına aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Bu sıcaklığın, ağustos ayında da devam etmesini bekliyoruz." dedi.
#Eyyam-I BahurAlmanya’da korona salgını dönemi ve sonrasında kendini yalnız hissedenlerin sayısı arttı. Federal Aile Bakanlığı korona döneminin yalnızlık üzerindeki etkisini incelediği Yalnızlık Barometresi’ni tanıttı. Koronavirüs ve pandeminin ardından getirilen kısıtlamaların yalnızlık hissi üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu belirtildi.
#AlmanyaFederal Sağlık Bakanlığı, Almanya’da pratisyen hekim muayenehanelerinin çalışma düzenine yönelik yeni bir reform hazırladı. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın planlarına göre, bekleme sürelerini ve finansal sıkıntıları önlemek için pratisyen hekimlere daha fazla mali hareket alanı tanınacak.
#AlmanyaGeçtiğimiz yaz aylarında Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklar etkili oldu. Prof. Dr. Ahmet Sebe, aşırı terleme, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren sıcak çarpması vakalarının özellikle tek yaşayan ya da bakıma muhtaç kişilerde fark edilmediği takdirde komaya kadar götüren tablolar oluşturduğunu belirtti.
#ADANAMeteoroloji Genel Müdürlüğü yeni hafta için hava durumu raporunu yayınladı. Meteoroloji'nin son raporuna göre hafta ortasından itibaren sıcaklıklar yeniden artacak ve mevsim normallerinin üzerine çıkacak. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de sosyal medya hesabından yeni hava durumu raporuna ilişkin mesajlar paylaştı.
#MeteorolojiHem Afrika hem de Basra sıcaklarının etkisinde olan Türkiye yanıyor. Termometreler 50 dereceye yaklaştı. Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın’ uyarısı geldi. Bazı sahil beldelerinde de hoparlörle ‘Güneşte kalmayın’ anonsları yapıldı.
#İstanbulDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 için ‘küresel acil durum’ uyarısını 5 Mayıs Cuma günü sona erdirdi. Açıklama uluslararası basında hafta boyunca tartışıldı ve “Bu açıklama pandemi bitti anlamına geliyor” diyenler de oldu, “Hayır bitmedi, ülkelerin üzerinden sorumluluklar kalkıyor” diyenler de. Pandemi sırasında sık sık görüşlerine başvurduğumuz uzmanları aradık ve DSÖ’nün açıklamasını sorduk: “Açıklamanın salgının bitmesiyle alakası yok. İnsanları üzen konular gündemden çabuk çıkıyor ama bunlar hayatın gerçeği. En geç 5-10 yıl içinde yeni bir pandemi bekleniyor.”
#Dünya Sağlık ÖrgütüDeprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının sonuna gelinirken diğer yandan da hastalıklarla mücadele ediliyor. Son durum hakkında bilgisine başvurduğum Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede salgın hastalık riski olmadığını söyledi.
#Fahrettin KocaEnkaz altından çıkan yaralılar, kronik hastalar, zorlu kış şartları yüzünden hastalananlar... Deprem bölgesindeki afetzedelerin en önemli ihtiyaçlarından biri de ilaç ve tıbbi malzeme. Eczacıların meslek birlikleri aracılığıyla başlattığı kampanyalara destek vererek bu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulunmak mümkün.
#İlaçSağlıklı bir yaşam için organik besleniyor, spor yapıyor olabilirsiniz. Artık buna evden çıkmamayı da eklemek gerekecek. Zira geçen hafta İstanbul’da bazı ilçelerde yüksek hava kirliliği alarmı verildi; uzmanlar ‘Sokağa çıkmayın’, ‘Pencere açmayın’ diye uyardı.
#Hava KirliliğiGrip aşı ile ilgili araştırmalar sonbahar aylarıyla birlikte hız kazandı. Kronik hastalar, 65 yaş üstü vatandaşlar ilk etapta grip aşısı uygulanacak grupta yer alacak. Gripten korunmak isteyenler aşının hangi dönemlerde, kimlere yapılacağı konusunda bilgi edinmek istiyor. Peki kimler grip aşısı yaptırabilecek? Grip aşısı ne zaman yapılır? İşte konuyla ilgili bilgiler...
#Grip AşısıSağlık Bakanlığı, 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalar için grip aşılarını e-Nabız sisteminde tanımladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Kabine Toplantısı sonrasında grip aşılarına ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mevsimsel grip sebebiyle yapılacak olan grip aşıları ülkemize ulaştı ve aşı dağıtımına başlandı. Bu konuda da hazırlığımız tam. Yeterli miktarda grip aşımız mevcut." ifadelerini kullanmıştı. Peki, kimler grip aşısı yaptırmalı?
#Aşıe-Nabız ile grip aşısı sorgulama ekranı Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamaları ile gündeme geldi. Kış aylarının yaklaşmasıyla grip mevsimi gelirken, Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Grip aşıları sisteme tanımlanmış vatandaşlarımız, aşılarını doktor reçetesi ile eczanelerden alabilir" ifadelerini kullandı. Aşı yaptıracak olanlar, e Nabız üzerinden sorgulamalarını gerçekleştirecekler. Grip aşısı ilk etapta sadece yüksek risk grubundaki hastalar ile 65 yaş üzerine uygulanacak. Peki, grip aşısı kimlere yapılacak? İşte, e Nabız grip aşısı ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#E-NabızCovid-19’da yeni bir dalga kapıda açıklaması önce Prof. Dr. Uğur Şahin’den geldi. Sonra Çin’in, Omikron varyantlarının yol açtığı salgının önünü alamadığı haberleri yansıdı. Salgının Türkiye’de de artış göstermesi deyim yerindeyse salgından bıkan dünyanın sinirlerini altüst etti.
#Covid-19Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve uzmanların peş peşe ‘dikkatli olun’ uyarıları yaptığı çöl tozu Türkiye’ye ulaştı. Kronik hastalar, astım, KOAH gibi hastalıkları olanlar için hayati tehlike riski doğuran çöl tozu için uzmanlara 7 soru sorduk.
#Çöl TozuAvrupa’dan sonra Türkiye’de de COVID-19 önlemleri gevşetildi, açık havada maske takma zorunluluğu ve HES kodu uygulaması kaldırıldı. Her birimiz mesut, maskesiz günlerimize dönmeyi şüphesiz iple çekiyoruz ama ne yalan söyleyeyim günlük vaka ve kayıp sayılarına baktıkça ‘Henüz erken değil mi?’ diye sormamak içten değil. ‘E, Avrupa?’ diyeceksiniz ama orada da aşılama oranları Türkiye’nin çok üzerinde. Zaten karar alınırken Bilim Kurulu üyelerinin bazılarının itiraz ettiğini de biliyoruz. Neden itiraz ettiler? Karar için erken mi değil mi? Yeni kararların vaka sayılarına yansıması ne olur? Bilim Kurulu’nun halihazırdaki üye ve eski üyeleri ile konuştum.
#MaskeBirçok ülkede maske zorunluluğunun kalkmasının ardından geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önümüzdeki haftayı işaret etti. "Maskelerin ne zaman çıkacağı konusu da dahil olmak üzere bundan sonra neler yapılacağını net bir şekilde ifade edeceğiz" diyen Koca'nın açıklamalarının ardından akıllara 'Maske kalkacak mı?' sorusu geldi. İstanbul'da eczacılar maske satışlarının pandeminin ilk günlerine kıyasla yarı yarıya düştüğüne dikkat çekerken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, 'Maskeyi kimse çıkarmasın' uyarısında bulundu. Vatandaşlar ise maske zorunluluğu konusunda ikiye ayrılmış durumda....
#İstanbul‘Covid-19 pandemisi ne zaman ve nasıl sona erecek?’ sorusuna cevap arayan bilim insanları, koronavirüsün atası olmasından şüphe edilen Rus gribini mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz salgınla benzerlikler taşıyan ve tarihin ilk modern grip salgını olarak anılan Rus gribinin seyri, içinde bulunduğumuz pandeminin nasıl ilerleyeceği ve sona erip ermeyeceğine ilişkin ipuçları sunuyor. "Bitti" denen virüs 133 yıl aradan sonra Covid-19'la yeniden mi aramızda? İşte Rus gribinin bilinmeyenleri...
#Rus GribiElektrik faturası desteği, dar gelirli aileler için bu yıl da geçerli olacak. Yaşlı aylığı, engelli bakım parası gibi desteklerden faydalanan vatandaşlar, elektrik faturası desteğinden de yararlanabilecek. Peki, elektrik faturası desteği ne kadar ödenecek? İşte, o detaylar
#Elektrik Fatura DesteğiSAĞLIĞINIZIN ne durumda olduğunu öğrenip gelişebilecek problemleri önceden tahmin edebilmek için her yıl düzenli taramalardan geçmeniz şart. Sağlık riski analizlerinde de yavaş yavaş ‘fonksiyonel tıp’ ağırlıklı sağlık taramalarına yönelmemiz lazım. Bu taramalarda sadece hastalıkları araştırmak yerine, hücre, doku ve organların fonksiyonları da detaylı olarak inceleniyor. Daha doğrusu didik didik ediliyor. Fonksiyonel tıp sayesinde yeni, detaycı ve doğru sağlık taramaları devreye giriyor. “Beslenmenizi değiştirin yaşamınız değişsin” diyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Opr. Dr. Zafer Beken, bakın neler söylüyor:
#İzmiKamuda normal mesai düzenine dönülmesinin kararlaştırılmasının ardından kamuda kronik hastaların işe dönüş tarihi gündeme geldi. İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı 1 Temmuz normalleşme genelgesinde kamu kurumlarında 10.00-16.00 mesai uygulamasının sona ereceği bildirildi. Başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süresi valilerce tespit edilecek. Sağlık Bakanlığınca belirlenen hastalıklar içerisinde yer alan kronik hastaların ve hamilelerin durumu merak konusu oldu. Peki, kamuda kronik hastalar ve hamileler ne zaman işe başlayacak? İşte, kamuda idari izinle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Kamuda Kronik Hastalar İşe Başlayacak MıTürkiye'de son 24 saatte 310 bin 420 Kovid-19 testi yapıldı, 62 bin 797 kişinin testi pozitif çıktı, 279 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan aşılama çalışmaları da olanca hızıyla devam ediyor. Henüz aşı randevusu almayan, ancak alma hakkı bulunan vatandaşlar da aşı randevusu alma detaylarını araştırıyor. Peki, koronavirüs aşı randevusu nasıl alınır?
#Aşı RandevusuPandemi döneminde onkoloji hastalarına aşı yapılabilir mi? konusunu hekimler olarak detaylı bir şekilde ele aldıklarını belirten Prof. Dr. Turgut İpek, “Onkoloji Konseyinde bu konu değerlendirildi. Hastalarımız için ekstra bir yan etki söz konusu değil. Kanser hastalarımız rahatlıkla Kovid-19 aşılarını olabilirler” dedi.
#Prof. Dr. Turgut İpek