Güncelleme Tarihi:
LAUTERBACH, Berlin’de doktor temsilcileriyle yaptığı üst düzey toplantının ardından, ocak ayında mevcut ücret tavanlarının kaldırılması için bir yasa tasarısı sunacağını söyledi. Plana göre, özellikle pratisyen hekimler için sağlık sigortası fonları tarafından ödenen ücretler için üst sınırlar kaldırılacak. Bu sayede muayenehanelerde verilen tüm hizmetlerin bedeli ödenebilecek. Ayrıca bürokratik yükün de azaltılması planlanıyor. Kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanması gereken yetişkinler için kolaylıklar getirilecek. Lauterbach, pratisyen hekimler için ücretlendirme uygulamasında bir değişiklik yapılmasını istiyor. Buna göre, örneğin kronik hastalar, ilaç yazdırmak için artık üç ayda bir muayenehaneye çağrılmayacak ve böylece doktorları bu hastalar için toplu para alabilecek. Üç aylık sabit ücret yerine, hastayla ilk temasta faturalandırılan yıllık sabit bir ücret olacak. Bu sayede muayenehanelere yapılan ziyaretlerin sayısı önemli ölçüde azalacak ve daha fazla tedavi süresi sağlanacak.
ALTERNATİF TIBBA KESİNTİ Mİ GELİYOR?
Öte yandan alternatif tıbbi tedaviyle ilgilenenleri yakından ilgilendiren bir gelişme de yaşandı. Der Spiegel dergisi, Federal Sağlık Bakanı Lauterbach’ın hemeopati adı verilen alternatif tıp yöntemlerinin sağlık sigortası ücretlendirme kapsamından çıkarılmasını planladığını yazdı. Tavsiye belgesinde “Tıbbi olarak doğrulanabilir bir faydası olmayan hizmetler katkı fonlarından finanse edilmemelidir” denildi. Homeopati tedavide ‘globuli’ olarak adlandırılan küre şeklindeki ilaçlar ve diğer ilaçların, etkinlik kanıtlarının eksikliği nedeniyle uzun süredir tartışmalı olduğu vurgulandı ve tavsiye niteliğindeki yazışmada şu ifadele yer verildi: “Bu nedenle, sağlık sigortası şirketlerinin homeopatik hizmetleri tüzüklerine dahil etme seçeneğini kaldıracağız ve böylece sağlık sigortası şirketlerinin gereksiz harcamalarını önleyeceğiz.”
MECLİS’TE ÇOĞUNLUK BELİRSİZ
Ancak isteyenlerin bunun için yine de tamamlayıcı sigorta yaptırmalarına izin verilecek. Yani ek sigorta primi ödeyenler hemeopatik alternatif tıp yöntemlerinden faydalanabilecek. Lauterbach’in bu önerisinin sağlık sektöründe tartışma yaratması bekleniyor. Lauterbach’tan önceki Sağlık Bakanı Jens Spahn (CDU) da benzer adımlar atmayı düşünmüş, ancak yasal değişiklikler için herhangi bir teklif sunmamıştı. Bu konuda Federal Meclis’te çoğunluğun sağlanıp sağlanamayacağının da belirsiz olduğu belirtiliyor.